Pozorište Dadov

Pozorište Dadov, o pozorištu, Tiket Klub

Pozorište Dadov, o pozorištu, Tiket Klub

Pozorište Dadov

Istorijat

Potrudićemo se da je za vas ispričamo u kratkim crtama iako je ona burna, interesantna i jedinstvena. DADOV je kao „Dramski atelje doma omladine Vračar“ nastao praistorijske 1958. godine i u početku je delio stan, kao što je i bio red u to vreme, sa lokalnim političkim komitetom u jednoj zgradici u Molerovoj ulici broj 33. Njegovi osnivači: Mihajlo Tošić, Zoran Ratković, Jovan Ristić i Momčilo Baljak, svih ovih godina ostali su posebno važni u srcima dadovaca jer su u vremenu kada su tadašnji klinci imali mnogo manje na raspolaganju nego današnji, umeli da prepoznaju i artikulišu amaterizam u svom najlepšem obliku i oslobode energiju entuzijazma koja i danas traje i koju mi danas negujemo kao najlepšu tekovinu poluvekovne dadovske istorije.

Te prve godine DADOV-a bile su najbitnije za njegovu današnju slavu. Naslonjen na okolne vračarske ali i gimnazije sa starog grada, privukao je tadašnje talentovane klince: Srbu Milina, Seku Sablić, Mišu Žutića, koji su iz petnih žila glumili i režirali na 25 kvadratnih metara scene u Molerovoj…sve dok se 1967 godine, istorija ponovo nije dogodila. Današnji penzioneri DADOV-a pričaju kako nisu mogli da veruju kada je na gradilištu u Đure Salaja 6 stvarno počela da niče prva i za sada poslednja namenski izgrađena zgrada jednog amaterskog pozorišta u Srbiji i jedna od retkih u sunčevom sistemu.

Da budemo iskreni, DADOV je to i zaslužio. I najtvrdokorniji dadovci sa sumnjom slušaju kada im Mihajlo Tošić danas priča o sezoni 1961/62. u kojoj je izvedeno 17 (!!!!) premijera. Tada je već bilo jasno da je DADOV promenio definiciju amaterizma. Bio je to posao koji je rađen profesionalno i iz srca i bez honorara.

U to vreme DADOV je poče da drma festivalima od Hvara do Monte Karla u kome je 1965 uzeo prvu nagradu. DADOV je i sam stvorio festival BRAMS (Beogradsku reviju malih amaterskih scena) i godinama održavao BAP na kome je sa lakoćom pobeđivao.

Onda su došle i sedamdesete i jedna od zlatnih generacija dadovaca koji su pod palicom Olivera Viktorovića štancovali i po osam premijera mesečno i to ne zato što je tako trebalo nego zato što im se moglo….iako se i nije moglo jer finansijska situacija u pozorištnu nije bila na zavidnom nivou. To nije smetalo Mađi Andrejeviću, Dari Džokić, Goranu Sultanoviću, Miri Karanović i svim ostalim klincima tog vremena da se igraju i još jednom prave istoriju.

Osamdesete su predstavama dovele i društvo. U to vreme DADOV je po koncertima bio poznat više nego po teatru. Čudno nam je danas kada pomislimo da su EKV, Partibrejkersi, Disiplina i ko sve ne, počinjali na ovoj našoj maloj sceni. Isto tako, drago nam je što se toga i dalje sećaju.

Devedesete je DADOV ne samo preživeo nego u njima i briljirao. Kokanove i Darijanove generacije glumaca i reditelja tek će da drmaju. Iz vremena sankcija i ratova, mi imamo privilegiju da pamtimo i lepe stvari i drage ljude. Danas zato igraju i Vanja Ejdus, Marinko Madžgalj, Miloš Samolov, Milena Pavlović, Goran Jevtić, Srđan Karanović, Nenad Stojmenović, a tek koliko će ih igrati jer su odavde otišli u profesionalne vode.

Posebno priznanje došlo nam je u vreme kada smo slavili pola veka postojanja jer nas je grad prepoznao kao ustanovu kulture od posebnog značaja za Beograd. Time smo na listu priznanja dodali i jednu veliku obavezu.

A u ovom milenijumu planovi nam se ne razlikuju toliko od onih koje smo imali i 1958. godine. Želimo i umemo da trajemo i to nam je osnovna ambicija. Naučili smo da je recept za to jednostavan: da treba da se držimo zajedno, da se radujemo kada nas prozivaju i još više radujemo kada i posle toga nastavljamo da radimo. Ponekada svima uz dlaku, ponekad prvi ali nikada poslednji jer na to nemamo pravo. Danas imamo više klinaca nego ikada i njima posvećujemo sve ovo što smo do sada uradili.

Povezane teme:

*

    Pratite nas

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

4Elements - Barutana

4Elements Barutana Thursday, 23. Jul 2015 u 22:00h Friday, 24. Jul 2015 u 2...

Mathew Jonson - Baru

Mathew Jonson Barutana Friday, 21. Aug 2015 u 22:00h Cena: 500 din. Sve ...

Sergej Ćetković -

Sergej Ćetković Restoran "TOPČIDERSKA NOĆ" Saturday, 25. Jul 2015 u 22:0...

LEDENI KVAS FINAL FO

LEDENI KVAS FINAL FOUR LEDENI KVAS FINAL FOUR 24.07. – 26.07.2015. TC Sta...

APGRADE WEEKEND - RI

APGRADE WEEKEND - RICHIE HAWTIN Kalemegdan Friday, 4. Sep 2015 u 22:00h C...

APGRADE WEEKEND - RI

APGRADE WEEKEND - RICHIE HAWTIN Kalemegdan Friday, 4. Sep 2015 u 22:00h C...

UMEK - Belexpocentar

UMEK Belexpocentar Saturday, 7. Nov 2015 u 22:00h Cena: 800 din. Sve...

ACA LUKAS & FOLK HOU

ACA LUKAS & FOLK HOUSE BAND KOMBANK Arena 3. Nov 2015 u 21:00h Cena: ...

BITEF TEATAR - REPER

BITEF TEATAR REPERTOAR ZA JUN 2015.   14.06. u 20h Ko se boji Vird...

Pozorište Vuk Karad

Pozorište Vuk Karadžić Repertoar pozorišta za Jun 2015.   А...

Prijatelji sajta

  • Pančevo Life Style - Urbani vodič kroz Pančevo
  • Srbija Market
  • Koričenje diplomskih radova...
  • FAVI
  • Agencija za marketing BARD