25. BELEF – SRC Tašmajdan

25. BELEF - SRC Tašmajdan

25. BELEF

SRC Tašmajdan

Ilije Garašanina 26,Beograd

 20:30,Saturday, 30. Jul 2016

Cena: 600 din.

Субота, 30. јул, стадион Ташмајдан

Ансамбл Берјоска

 

Берјоска је државни академски кореографски ансамбл руских народних игара, који је 1948. године основала Надежда Сергејевна Надеждина, а од 2000. године носи име свог оснивача – Државни академски кореографски ансамбл Берјоска Н.С. Надеждине.

Назив ансамбла је преузет из руске народне хороводске песме У пољу је брезица стајала. Према речима Н.С. Надеждине: У центру пажње било којег нашег рада, било да је то лирски хоровод или весели плес, налази се поетска слика руске девојке… Ми желимо што изражајније да прикажемо чистоту и величину руске народне уметности. То је извор надахнућа нашег ансамбла.

Првобитно је ансамбл био женски (до 1959. године), а први наступ хора, са истоименим плесом, изведен је у позоришту Ермитаж 1948. године и пропраћен великим успехом. У даљем раду Н.С. Надеждина је остварила ремек-дела у руској народној кореографији као што су: Валцер БрезицаЛабудицаЛанчићГоспођицаВелики козачки плесШаљивџијеПразнични плесНежењеСибирска свитаКочијаши, триптих Руски порцелан, циклус кореографских композиција Годишња доба и друге. Надеждина Берјоска представља право откриће у сценском оживљавању руских народних игара. Она је зачетник не само овог, веома посебног ансабла, већ и новог стила у савременој кореографији.

После смрти Н.С. Надеждине (1979) функцију уметничког руководиоца ансамбла преузела је М. М. Кољцова – народна уметница СССР и Украјине и професор, која брижљиво чува уметничко наслеђе оснивача ансамбла и успешно га развија и шири.

Informacije i rezervacije:
Mail: klubsu@yahoo.com
rezervacije@tiketklub.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Sajt: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom službom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.
Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!