Miloš Samolov

 

Miloš Samolov, Tiket Klub

Miloš Samolov

Glumac Miloš Samolov priča da li se dvoumio kada mu je ponuđena uloga homoseksualca u filmu Parada, kaže kako mu emancipacija žena izuzetno odgovara, ali i da mu je u ljubavi suština važnija od forme

Glumac Miloš Samolov (37) za koga su poznavaoci sedme umetnosti doskoro tvrdili da je sjajan epizodista koji malim rolama čitavom projektu daje smisao, nedavno je dokazao da je jednako briljantan i u glavnoj ulozi. Film Parada reditelja Srđana Dragojevića izazvao je dosta prašine u javnosti, a Miloš je svojom vrsnom glumom učinio da njegovog Radmila, po seksualnom opredeljenju homoseksualca, čak i homofobi zavole. Umetnik čije vreme tek dolazi tvrdi kako stereotipi unazađuju čoveka, ali  ne krije kako se nije dvoumio da dočara lik homoseksualca u Srbiji u veoma turbulentnim vremenima. Ipak, na privatnom planu njegove dileme nisu baš toliko drastične i teške kao one kroz koje prolazi u filmu, pa u intervjuu za Story iznosi svoje mišljenje po pitanju ljubavi i braka.

Story: Legendarne su priče kako su se glumci provodili po pozorišnim bifeima. Da li je to i danas slučaj i šta vi radite kada ste slobodni?

– Ceo život slušam te priče i neke od njih su zaista neverovatne. Svako vreme nosi nešto novo, a verovatno će i o nama tako jednog dana pričati. Volim kafanu i veoma sam druželjubiv, ali umem ozbiljno da preteram, pa nekako doziram svoje posete i to radim po fazama. Mislim da je posmatranje ljudi u takvom ambijentu jako značajno za glumca. Ozbiljno smatram da je kafana država u malom.

Miloš Samolov, Tiket Klub

Story: Šta, po vašem mišljenju, danas znači boemski život koji su nekada marljivo gradili istaknuti umetnici, književnici i akademici?

Boem je sinonim za alkoholičara, ali ovako nekako lepše zvuči. Šalim se, naravno, ali preterana boemština sigurno vodi u Drajzerovu ulicu. Profesija kojom se bavim vezana je za ljude i njihova osećanja, pa samim tim i kafanu. Stalno slušam priče o starim boemima i voleo bih da sam to mogao da doživim i vidim razliku u odnosu na ono što mi danas radimo. Verovatno bismo imali šta da naučimo. Nekada je sve bilo mirnije i bezbrižnije, pa je tako bilo i u kafani.

Story: Imate li u planu još neki projekat u skorije vreme?

– Upravo sam završio snimanje filma Smrt čoveka na Balkanu po scenariju i u režiji Miroslava Momčilovića. Mislim da će to biti neverovatan film koji je snimljen u jednom kadru. Ovih dana počinjem i probe komada Pošto pašteta? u Ateljeu 212, a igram i predstave u svom matičnom pozorištu Duško Radović, koje se privremeno preselilo na Novi Beograd, u zgradu bioskopa Jugoslavija.

Miloš Samolov, Tiket Klub