Nikola Simić

Nikola Simić, Tiket Klub

Nikola Simić

Biografija:
Rođen je u Beogradu 18. V 1934. Sledeći 10 godina starijeg brata, Slavka Simića, u gimnaziji glumi u dramskoj sekciji, a kasnje diplomira glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Prvu ulogu igra već kao student (1957) u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u kojem kao stalni član (od 1959) uspešno nastupa u nizu komada koji “nose” njegov repertoar; postupno, u najraznovrsnijim ulogama, prelazi put od epizoda do svoga vrhunskog ostvarenja – dvostruke glavne uloge u vodvilju BUBA U UHU J. Feydeaua, u kojem se duže od decenija potpuno iskazuje njegov osobiti komičarski dar. Na filmu debituje 1959 godine likom neobičnoga mladog borca kojeg nije lako obuzdati (SAM, V. Pogačića). I kasnije je zapažen u ratnim filmovima: X 25 JAVLJA (F. Čap, 1960), KORACI KROZ MAGLE (Ž . Skrigin, 1967) te posebno HITLER IZ NAŠEGA SOKAKA (V.Tadej, 1975), gde je za tragični lik vojvođanskog folksdojčera nagrađen Srebrnom arenom u Puli i Ćele kulom u Nišu. Iako glumac širokog dijapazona, tek u tzv. Novokomponovanim komedijama ogromne popularnosti – npr. LAF U SRCU (1971) te TESNA KOŽA (1982) M. Miloševića (igra I u nastavcima TESNA KOŽA 2, 1987, M. Živkovića I TESNA KOŽA 3, 1988, A.Đorđevića) – nalazi, kako sam kaže, “svoju krvnu grupu”. Na tom tragu je i njegovo najznačajnije novije glumačko ostvarenje – uloga luckasto neurotičnog inspektora u filmu DAVITELJ PROTIV DAVITELJA (1984) S. Šijana, za koju je nagrađen na festivalu u Madridu. Uspešan je i na televiziji (npr. Serije VIŠE OD IGRE I LEVACI)..

Još u ginazijskim danima se interesovao za glumu i aktivno je učestvovao u dramskoj sekciji. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Prve profesionalne uloge je ostvario još kao student na daskama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je stalni član od 1959. godine. Nikola Simić je igrao u mnogim domaćim filmovima i TV-serijama.  Uloga koja ga je proslavila jeste uloga Dimitrija Pantića u jednom od najpoznatijih filmskih serijala na našim prostorima “Tesna koža”. Često je glumeo i u TV-serijama neke od njih su : “Srećni ljudi”, “Porodično blago”, “Agencija SIS”,”Ljubav,navika,panika”. Nikola Simić je često pozajmljivao glas crtanim junacima, Duško Dugouško, Mikelanđelo, Sekač, Megatron, Čip Čejs.

Filmovi: Ljubav i moda, Narodni poslanik, Više od igre, Laf u srcu, Tesna koža, Erogena zona, Davitelj protiv davitelja, Nema problema, Ćao inspektore, Druga Žikina dinastija, Sulude godine, Tesna koža 2, Tesna koža 3, Sekula se opet ženi, Tesna koža 4, Svemirci su krivi za sve, Treća sreća, Lajanje na zvezde, Bumerang, Jagoda u super marketu, Čitulja za Eskobara, Beli lavovi, Davitelj protiv davitelja.