Konoba 32 - Besplatna dostava hrane u Pancevu Restoran i picerija Konoba 32 Konoba 32 - Proslave i ketering

Sonja Kolačarić

Sonja Kolačarić, Tiket Klub

Sonja Kolačarić

Srbija je kao Divlji zapad za mlade glumce. Najveća prepreka koja im stoji na putu uspeha je to što moraju da se prodaju za male pare. Postoji nedostatak i novca i kvaliteta. Glumci moraju da čekaju godinama na pristojnu ulogu. A kad ona dođe, pristaju na ponižavajući honorar da bi konačno mogli da stvaraju sa uživanjem. Ja sam, na primer, “Čarlston za Ognjenku” radila praktično besplatno – rekla je za “Glas Srpske” beogradska glumica Sonja Kolačarić.

Glumačku karijeru Sonje Kolačarić do sada su obilježili filmovi “Belo odelo” Lazara Ristovskog, “Nebeska udica” Ljubiše Samardžića, “Jedan na jedan” Mladena Matićevića, “Mrtav ‘ladan” Milorada Milenkovića i “Čarlston za Ognjenku” Uroša Stojanovića.

Stojanovićev debitantski film, inspirisan romanom “Otmica muškarca” Milice Jakovljević, Sonji Kolačarić donio je naslovnu ulogu i priliku da zakorači u svijet dolaska čarlstona u Srbiju. Mlada glumica igrala je sa ekipom “Čarlstona”, koju su činili Katarina Radivojević, Olivera Katarina, Nenad Jezdić, Stefan Kapičić…

* GLAS: Dobili ste nagradu časopisa “Film” za najbolju mladu glumicu za ulogu Ognjenke u filmu “Čarlston za Ognjenku” na festivalu u Nišu. Smatrate li da se festivalske nagrade ispravno dodjeljuju, s obzirom na to da je izbila svađa oko dodjele zvaničnih nagrada u Nišu?

KOLAČARIĆ: Ove godine, nažalost (ili na sreću), nisam bila na niškom festivalu, za svađu, raspravu, incident, skandal ili kako su već nazvali događaj iz Niša sam čula iz druge ruke. Zato se ne bih usudila da sudim o nečemu čemu nisam prisustvovala. U Srbiji, o nagradama odlučuje uvek odabrana grupica ljudi, koja u tom trenutku ima vrlo ličan stav, bilo da je u pitanju umetnička ili drugarska naklonost. Odabir laureata je stvar afiniteta nekolicine. Ako se ja tu negde dogodim – fino, ako ne – opet fino.

* GLAS: Koliko su uloga Ognjenke i ovaj film Uroša Stojanovića uticali na Vašu karijeru i da li su Vam otvorili nove puteve?

KOLAČARIĆ: Kao i bilo koji drugi film. Pomalo. “Čarlston” je imao mnogo manju gledanost od one koju smo želeli. Dakle, ostao je u granicama (izuzetno bednog) proseka gledanosti srpskog filma. A to je ključ uspeha distribucije. Kvantitet. Da su stvari na tom planu malo bolje pošle – sve bi bilo drugačije, a ovako – samo još jedan film u karijeri.

* GLAS: Film “Mrtav ‘ladan” je ostvarenje po kom Vas je upoznala šira publika. Kako sa ove distance gledate na taj film?

KOLAČARIĆ: Smatram da je veoma važno da se film marketinški dobro isprati. “Mrtav ‘ladan” je film koji je prilično pametno distribuisan. Događalo se da me u Hrvatskoj ljudi zaustavljaju na ulici zbog tog filma, a da za ostalih pet koje sam radila nikad nisu ni čuli. Dakle, reklama je čudo.

* GLAS: Kako ocjenjujete stanje u kinematografiji Srbije?

KOLAČARIĆ: Prilično tužno. Mada, čini mi se, ipak malo manje tragično nego proteklih mnogo godina. Možda još postoji nada da će kinematografija kod nas krenuti uzlaznom linijom.

* GLAS: Da li je teatar u Srbiji u boljem položaju od filma?

KOLAČARIĆ: Malo. Oko teatra se vrte manje pare. A pare pokreću svet. Oh, na nesreću. Zato je na neki način pozorište osuđeno na projekte koji se moraju završiti sa manje para i više uloženog truda.

* GLAS: Da niste glumica, čime biste se bavili?

KOLAČARIĆ: Ne mogu zamisliti da se bavim nečim drugim. Mada se ja glumom bavim više kao iz hobija. Radim malo, i sa ljubavlju. Ako uspem da preživim, biće to jedna zabavna biografija.

* GLAS: Koje knjige su se našle na Vašim policama proteklih mjeseci?

KOLAČARIĆ: Napravila sam sulud izbor za čitanje na letovanju. Zgrabila sam, ne razmišljajući ni o kakvom konceptu, pred put na Korčulu, nekoliko knjiga iz kućne biblioteke koje ranije nisam čitala i ponela ih sa sobom. To su bile Basarina “Tamna strana meseca”, Sabatov “Tunel” i “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, originalni scenario Čarlija Kaufmana, koji mi je omiljeni film svih vremena. Kada sam ostala bez literature, našla sam jedan roman u kući na Korčuli, “Biblija otrovne masline”. Pošto je bio jedini, dadoh mu šansu. Dobro mi je došao, s obzirom na to da je obiman, a bila sam u dobrom čitalačkom treningu.

* GLAS: Šta smatrate pravim receptom za dobru glumačku karijeru?

KOLAČARIĆ: Nisam sigurna. Moja karijera je “uvrnuta” i ne znam uopšte je li to dobro ili loše. Pravog recepta nema, svako ima svoje metode.

* GLAS: Da li ste pristalica teze da se glumac ipak rađa, a da se vježbom taj urođeni talenat samo usavršava?

KOLAČARIĆ: Apsolutno. Bog nam daruje talenat, a mi onda nešto tu pokušavamo da poboljšamo.

Mladi  

- Krajnje je vreme da se mladim glumcima u Srbiji pruži malo više šanse. Neko ko je deka ne može, realno, da napravi film o tinejdžerima početkom 21. veka. Neko ko je deka može da napravi film o deki i to je vrlo prirodno. Pa čak ni ja, koja nemam još ni 30, ne kapiram baš najbolje današnju decu – rekla je Sonja Kolačarić.

Đurđevi stupovi  

Osim glumačkog angažmana, Sonja Kolačarić učestvuje u akciji “Obnovimo sebe – podignimo Stupove”, za obnovu manastira Đurđevi stupovi u Rasu.

U narodnoj nošnji, Kolačarićeva na ovim koncertima govori stihove i citate iz književnosti, dajući tako doprinos akciji koja je, osim Srbije, obuhvatila i Republiku Srpsku.

Povezane teme:

*

    Pratite nas

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

JUGOSLOVENSKO DRAMSK

JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE - Karte   Repertoar za Oktobar 2017. ...

Beogradsko dramsko p

Beogradsko dramsko pozorište - KARTE REPERTOAR ZA OKTOBAR 2017. ...

Atelje 212 – KARTE

Atelje 212 – KARTE Repertoar za OKTOBAR 2017   СЦЕНА МИРА...

MARIZA - Ulaznice -

MARIZA - Ulaznice Sava Centar 20:30, Thursday, 7. Dec 2017 Karte: ...

SLAVIJA - KARTE -REP

SLAVIJA - KARTE REPERTOAR POZORIŠTA ZA OKTOBAR 2017. KARTE!!! 01...

JUGOSLOVENSKO DRAMSK

JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE - Karte   Repertoar za Oktobar 2017. ...

Beogradsko dramsko p

Beogradsko dramsko pozorište - KARTE REPERTOAR ZA OKTOBAR 2017. ...

Atelje 212 – KARTE

Atelje 212 – KARTE Repertoar za OKTOBAR 2017   СЦЕНА МИРА...

MARIZA - Ulaznice -

MARIZA - Ulaznice Sava Centar 20:30, Thursday, 7. Dec 2017 Karte: ...

SLAVIJA - KARTE -REP

SLAVIJA - KARTE REPERTOAR POZORIŠTA ZA OKTOBAR 2017. KARTE!!! 01...

Prijatelji sajta

  • Pančevo Life Style - Urbani vodič kroz Pančevo
  • Bard Marketing
  • Citi Van
  • Favi