АРТ – Atelje 212

 

АРТ

Француска списатељица Јасмина Реза, аутор је комада који је освојио најзначајније светске позоришне сцене у последњој деценији 20. века. После премијерне изведбе у Паризу, 1994. године дело је играно и у чувеним театрима Лондона и Њујорка, на Вест Енду и Бродвеју. Неколико месеци пре бродвејске премијере, у октобру 1997. године, Атеље 212 је представу Арт уврстио у свој репертоар.

Kомедија о пријатељству и уметности, тачније различитим погледима на њу, освојила је срца многих гледалаца. Представа и њени актери освојили су и немали број позоришних награда, а иза себе имају гостовања на више различитих сцена широм света.

Радња представе започиње када Серж (Светозар Цветковић) купи потпуно белу, али изузетно скупу “слику“. Марк (Тихомир Станић) не желећи да пристане на такву врсту схватања уметности покреће конфликт између дугогодишњих пријатеља. У неслагање увлаче и неутралног Ивана (Бранислав Зеремски), коме ће пријатељи услед бурне расправе довести у питање и његово предстојеће ступање у брак. То је само један од резултата испливавања њихових неразјашњених односа на површину.
Беле пруге на белој позадини довешће до преиспитивања различитих ставова о уметности, али и другим животним питањима. Kроз смењивање сцена дијалога и монолога са дозом хумора приказује нам се чудно пријатљество између три мушкарца.

Представа Арт је до сада играна у бројним светским позориштима, а комад је преведeн на више од 40 језика. У јануару 2020. године Атеље 212 ју је вратио на репертоар, после скоро деценије паузе.

Премијера: 04.10.1997. године

Oбнова премијере: 31.01.2020. године