НЛО – Atelje 212

 

НЛО

Иван Вирипајев је драму НЛО написао 2014. године, а премијерно је изведена 2015. године у Варшави, затим, 2016. године у Москви, у Театру „Практика“, у режији самог писца.

У драми, девет лица из свих крајева света у псеудо-документарном формату говоре о свом сусрету са ванземаљцима, и пре свега о томе какве последице је то искуство имало на њихов живот. Причајући и описујући најважније тренутке свог живота на духовит начин, свака од ових исповести постаје путовање у унутрашње биће, откривање неистражених територија, трагање за божанским начелом, које је до тада изгледало недостижно. Позориште у основи остаје сусрет са нама самима. Али пошто је лакше путовати свемиром него пронаћи пут до себе, драма „НЛО“ води нас кроз космос наших немира, постављајући питања која су, у суштини, већа од живота. Шта је стварност, а шта илузија?

Биографија писца
Иван Александрович Вирипајев, драмски писац, позоришни и филмски редитељ и глумац, рођен је 1974. године у Иркутску у Сибиру. Живи у Варшави. Био је уметнички директор култног московскг експерменталног позоришта „Практика“. Његове драме се играју широм света, од Јужне Kореје до Њујорка. Kао редитељ ради и поставља представе у позориштима у Европи и Сједињеним америчким државама. Тренутно је сувласник и главни продуцент позоришне куће ВЕДА ПРОЈЕЦТ у Варшави. Прославио се драмама „Снови“, „Kисеоник“, „Живот бр.2“, „Пијани“, „Илузије“ које су извођене у позориштима Русије, Пољске, Немачке, Израела, САД, Србије, Француске, а редитељ је и сценариста бројних дугих и кратких филмова. Добитник је Златног лава за филм „Еуфорија“ на Венецијанском филмском фестивалу, Фестивалу Златне маске, Ники, Kинотавру, Међународном фестивалу Kонтакт (Пољска), Фестивалу нове драме, Фестивалу Тријумф, Међународном фестивалу савремене драме Штукемаркт у Хајделбергу (Немачка)…
Драма „Пијани“, у режији Бориса Лијешевића, изведена је у Позоришту Атеље 212, 2016. године и награђена је Стеријином наградом за најбољу представу.

Премијера: 11.04.2023. године