Бошко Буха – Вртешка

 

Бошко Буха

 

О представи

О представи

У једном од најчувенијих комада двадесетог века, Артур Шницлер позабавио се сексуалношћу и мушко- женским односима, на тако аналитичан начин, да је за овај комад Фројд рекао да је остварење његових теорија. Фројд и Шницлер су савременици, те је оваква изјава допринела и томе да их називају “двојницима”.

У сваком друштву које себе сматра грађанским постоје и задати односи који одређују кодекс понашања, начине на које задовољамо своје потребе, истовремено се држећи за љуштуру грађанског изгледа. Сваки од парова у овом комаду има за циљ задовољење неке од својих нагонских потреба везаних са полним нагоном, а које онда доказују неке сасвим друге, личне и статусне, потребе.

Јунаци ове мале бечке забаве, уживо представљају један заједнички организам, састављен од свега оног што нас чини људима. Нема, дакле, хуманијег и истинитијег комада од овог Шницелеровог када је у питању анализа људских емоција и нагона заробљених грађанским и цивилизацијским оковима.

Као и пре толико година, када је комад написан, наше је било да разоткријемо моделе савременог понашања, када је у питању ова тема.  Колико се јесте и није променило све то за сто година колико има од када је написан комад, остављамо гледаоцу на суд.

Веома радикалан за своје време, овај Шницлеров комад је изазвао антисемитске нереде у Берлину и узбуну у Бечу. „Коло полности“, како је комад касније назван, бизаран је пресек кроз бечко друштво 19. века. Десеторо ликова – у сексуалном ланцу – отвара проблем сексуалне одговорности. У судском процесу аутор је оптужен због „порнографије“, после чега забрањује извођење комада у Европи све до своје смрти.

Даријан Михајловић

ПРЕВОД Боривој Герзић

СЦЕНОГРАФ Весна Поповић

КОСТИМОГРАФ Лана Цвијановић

КОМПОЗИТОР Александар Локнер

ДОДАТНА МУЗИКА Ана Крстајић

СЦЕНСКИ ПОКРЕТ Мирко Кнежевић

МОНТАЖЕР Павле Куновчић

ИНСПИЦИЈЕНТ Жељко Јаћић

СУФЛЕР Слободан Поповић

ОРГАНИЗАТОР Мила Рубежић

АСИСТЕНТ СЦЕНОГРАФА Тамара Бранковић

АСИСТЕНТ КОСТИМОГРАФА Маргарета Маринковић

АСИСТЕНТ ОРГАНИЗАТОРА Милена Ковачевић

Лица

БЛУДНИЦА Милутин Милошевић

ВОЈНИК Урош Јовчић

СОБАРИЦА Јелена Тркуља

МЛАДИ ГОСПОДИН Милан Колак

МЛАДА СУПРУГА Лена Богдановић

МУЖ Горан Шушљик

СЛАТКА МАЛА Теодора Ристовски

ПЕСНИК Милош Влалукин

ГЛУМИЦА Катарина Гојковић

ГРОФ Дејан Луткић

Ulaznice:
Mail: klubsu@yahoo.com
rezervacije@tiketklub.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Sajt: www.tiketklub.com

Dostavljamo ulaznice kurirskom službom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Poštarinu plaća primalac pošiljke!

Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!