Убиство у Оријент експресу – Boško Buha

 

Убиство у Оријент експресу

Рeжиja: Даријан Михајловић
трајање: 110 минутапремијера: 25.09.2022. 22:00:00

О представи

Тридесете године прошлог века. Елегантни воз, Оријент Експрес, је принуђен да непредвиђено застане због обилног снега. Догађа се убиство, и Поароов пут кући који је требало да протекне сасвим мирно, постаје поприште још једног случаја који треба решити. Воз је пун осумњичених, а сваки од њих има, наизглед, необорив алиби. Поароов пут почиње у Истанбулу, а остатак приче дешава се нигде другде до у – Југославији, између Винковаца и Брода.

Од 60 крими романа које је написала Агата Кристи, у чак 33 је мистерију решавао белгијски детектив Еркил Поаро, а управо „Убиство у Оријент експресу“ многи сматрају њеним најбољим делом. Ову позоришну адаптацију је написао Кен Лудвиг, чувени савремени комедиограф, нашој публици познат по веома успешним представама „Тенор на зајам“ Народног позоришта Сомбор (режија: Оља Ђорђевић) и „Месец изнад Бафала“ Народног позоришта Суботица (режија: Даријан Михајловић).

Као врсни комедиограф, Кен Лудвиг је на површину мистерије Агате Кристи извукао управо комедију. И Нортроп Фрај је поредио мистерију и комедију, и нашао је велике сличности између ова два жанра: оба почињу од нормалне друштвене ситуације, која се из неког разлога поремети, а онда ликови теже да поврате равнотежу. Комични су и екстравагантни и „повишени“ ликови које је створила Агата Кристи, а тумачењу управо оваквих ликова врло је склон наш ансамбл.

ДРАМАТИЗАЦИЈА Кен Лудвиг

ПРЕВОД Ивана Димић

СЦЕНОГРАФ Весна Поповић

КОСТИМОГРАФ Марина Меденица

СЦЕНСКИ ПОКРЕТ Милан Громилић

СЦЕНСКИ ГОВОР Дијана Маројевић

ДИЗАЈН СВЕТЛА Срђан Цветковић

РЕДИТЕЉ СЦЕНСКИХ ВИДЕА Милош Ђукелић

ФОТОГРАФ Миша Обрадовић

КОРЕПЕТИТОР Срђан Марковић

ОРГАНИЗАТОР Татјана Перовић

АСИСТЕНТ ОРГАНИЗАТОРА Милица Топаловић

.

Продукција видео садржаја RED production:

ДИРЕКТОР ФОТОГРАФИЈЕ Владимир Илић Владица

ПРОДУЦЕНТ Ивана Панић

МЕРЛИН СТУДИО Монтажа

АНИМАТОР Бојан Бенак

ПРАТИЛАЦ КАМЕРЕ Бранислав Ђурковић Банџи