IZA KULISA – Boško Buha

IZA KULISA – Boško Buha, Tiket Klub

IZA KULISA – Boško Buha

Majkl Frejn

prevod Ivana Dimić

reditelj Jug Radivojević

Dramaturška beleška za „Iza kulisa”

Komad Majkla Frejna, „Iza kulisa” prevela sam s engleskog 1991. pre dvadeset i jednu godinu,ako bi mu se dodelile antropomorfne osobine,ovaj prevod bi sad slavio punoletstvo. Tada sam ga prevela za potrebe pravljenja predstave u svom (tada) matičnom pozorištu, Ateljeu 212. Premijera je bila davne, strašne i burne 1992. godine u režiji Alise Stojanović i igrala ju je prva postava Ateljeovog ansambla. Predstava je bila uspešna i rado gledana, pa tako i dugoveka, igrala se 150 puta, sve do 26. decembra 2002.

A ove 2012. godine pozorište Boško Buha odlučilo je da postavi ovu predstavu sa svojim izuzetno darovitim ansamblom i Jugom Radivojevićem, koji sa sigurnošću, vedrinom i profesionalnim pouzdanjem režira ovaj komad komplikovan za postavljanje i divan za gledanje.

Majkl Frejn je napisao sa matematičkom preciznošću komediju o jednoj glumačkoj trupi koja u prvom činu priprema farsu, u drugom činu je na turneji izvodi, samo što tada mi gledaoci prisustvujemo događajima otpozadi, iza kulisa, da bismo u trećem činu ponovo gledali poslednje izvođenje farse koja se pred očima publike raspada zbog unutrašnjih sukoba trupe. To je ukratko sadžaj ove komedije o nekim ubogim glumcima od kojih su se pojedini proslavili u televizijskim sapunicama ili reklamama, a neki jedva da i znaju gde se nalaze. Da bi se, međutim, ova Frejnova komedija pretvorila u pozorišnu predstavu, ona zahteva vrhunske glumce, visoku koncentraciju i veliki trud, jer se svaki čin u postupcima, kao i u priči za nijansu razlikuje od predhodnog. Radnja drame polako, ali nezadrživo napreduje ka svojoj kulminaciji i zahteva veliku preciznost od autora i izvođača da bi se postigla lakoća i zabavnost u kojoj posle treba da uživaju gledaoci.

Lica
DALAS LOJD Andrija Milošević
POPI Andrijana Tasić
TIM Nenad Nenadović
DOTI, KLAKET Katarina Marković
GARI, RODŽER Goran Jevtić
BRUK, VIKI Bojana Ordinačev
BELINDA, FLAVIJA Jelena Trkulja
FREDERIK, FILIP, ŠEIK Nemanja Oliverić
SELSDON, PROVALNIK Miloš Vlalukin
inspicijent
Miljan Miljanović
sufler
Slobodan Popović