KOFERČE – Madlenianum

 

Madlenianum

Jurij Poljakov

KOFERČE


Komedija Jurija Poljakova –  praizvedba na Velikoj sceni Madlenianuma

Premijera 12. april 2019. u 19.30

Reprize 14. i 19. aprila 2019. u 19.30

 

U Operi i teatru Madlenianum započeo je rad na novom dramskom projektu za Veliku scenu. U pitanju je savremena komedija KOFERČE čiji je autor jedan od najčitanijih pisaca u Rusiji – Jurij Poljakov (1954). Posle cele decenije u kojoj je na dramskom repertoaru prevashodno negovana melodrama i biografska drama, u Madlenianumu se u ovoj sezoni najpre kroz romantičnu komediju DOLCE VITA na Maloj sceni, desilo obogaćivanje programa novim žanrom, a ono će biti naglašeno komedijom KOFERČE čija premijera se očekuje 12. aprila.

KOFERČE je duhovit komad sa neverovatnom fabulom. Naime, predsedniku Rusije biva ukradeno super tajno, super važno atomsko koferče i to dovodi do niza komičnih situacija. Komad koji se sa velikim uspehom izvodi u Moskvi i još nekoliko gradova Rusije, iako inspirisan savremenim ruskim društvom, ima veliki potencijal za pričanje jedne evropske priče.

KOFERČE će biti prva premijera nekog dramskog dela Jurija Poljakova u Beogradu. On je ne samo dramski, već i prozni pisac, takođe pesnik, publicista i novinar. Prema njegovim delima nastalo je 15 dugometražnih filmova, a od 2015. godine u Moskvi postoji pozorišni festival GLEDANJE posvećen stvaralaštvu Jurija Poljakova.

Režiju KOFERČETA u Madlenianumu ostvariće Olja Đorđević, mnogostruko nagrađivana autorka upravo u žanru komedije. Na ovogodišnjem festivalu Dani komedije u Jagodini, od sedam predstava u zvaničnoj konkurenciji, dve su njeno rediteljsko delo. Njeni bliski saradnici na ovom projektu su scenograf Vesna Popović, kostimograf Milica Grbić Komazec, kompozitor Irena Popović Dragović, koreograf Andreja Kulešević…

Glumačku podelu čine vrsni komičari: Marko Gvero, Jelena Ćuruvija Đurica, Gorica Popović, Ivan Bekjarev, Miljan Prljeta, Vanja Nenadić, Danina Jeftić, Saša Latinović, Vukašin Jovanović, Bogdan Bogdanović i Dubravko Jovanović.

Sigurni smo da žanrovsko osveženje koje će ovog proleća Madlenianum ponuditi kroz projekat KOFERČE publici donosi pored smeha jednu toplu i mudru predstavu za sve generacije.

NEŠTO KAO REČ REDITELJA

Pobuna malog čoveka protiv represivne vlasti i nepravednog sistema koji guta upravo male ljude, večita je tema od najvećih dela svetske književnosti, do holivudskih filmova. Taj mali čovek koji se, nekom iznenadnom, često i njemu nerazumljivom, hrabrošću izdvoji – daje i nama nadu da je pobuna moguća, da i mi možda možemo uticati na tok istorije.

Mihail Stražarenko je jedan od tih ljudi. Pogrešan izbor profesije, pogrešan izbor žene sa kojom će provesti život, pogrešna noga na koju je ustao tog dana, sve to dovodi do odluke da je neophodno učiniti nešto, preseći začarani krug sumorne svakodnevice u kojoj mu jedino zadovoljstvo pričinjavaju pecaroški izleti i povremeni tanjir loše skuvanog boršča.

Mihail, kao uzor svima nama, odlučuje tog dana da kaže „ne“ tom svetu koji ga guši, ali kako to biva u dobro napisanim komedijama, on to čini na neprimeren, nedovoljno planiran i pomalo trapav način koji dovodi do niza komičnih situacija.

Koliko god da nam je Mihail Stražarenko smešan u svom revoltu koji često neodoljivo podseća na Iliju Čvorovića, ipak svako od nas nosi zrnce tog istog osećanja. I ko zna? Možda će se neko iz publike, inspirisan baš Stražarenkom, probuditi jednog dana, otvoriti svoj prozor i kao u kultnom filmu „Tv mreža“ dreknuti: „Dosta je bilo! Neću više ovo da trpim!“

Olja Đorđević

 

Ulaznice:
Mail: klubsu@yahoo.com
rezervacije@tiketklub.com
Kontakt tel: 065 610-43-12  i  065/366-5-222
Sajt: www.tiketklub.com

Dostavljamo ulaznice kurirskom službom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Poštarinu plaća primalac pošiljke!

Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!