MIRIS KIŠE NA BALKANU (Drama) – Madlenianum

 

MIRIS KIŠE NA BALKANU

Ovo je knjiga preštampavana nebrojeno puta. Najpoznatije književno delo Gordane Kuić Miris kiše na Balkanu posle četvrt veka preselilo se i na teatarsku scenu. Ovo je priča o sefardskoj sarajevskoj porodici u romantična i nemirna ratna vremena u vreme Drugog svetskog rata.
Riki, Blanki, Buka i Nina, junakinje sa kojima su se poistovećivale generacije čitateljki i čitalaca poklonile se gledaocima na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum. U dramatizaciji Nebojše Romčevića, režiji Ane Radivojević Zdravković i uz izdašnu pomoć i patronat same autorke Gordane Kuić – Miris kiše na Balkanu novi je veliki hit Madlenianuma za koji su odmah rasprodate sve karte u sezoni 2008/2009.
O ovoj produkciji autorka Gordana Kuić je zapisala: „Na sceni Madlenianuma, sažetak talenta, mladosti i lepote će predstaviti likove iz mog prvog romana Miris kiše na Balkanu, likove koji nisu izmišljeni već su postojali i predstavljali moju najužu porodicu, ali kojih, nažalost, već odavno više nema.  A nema ničega ni bez priče. Il faut que le roman raconte, roman mora da priča, ističe Stendal, a to je i moje zlatno pravilo. Moja porodica – mama Blanka, tetke Laura, Nina, Klara i Riki, sa njihovim muževima, Srbima, Jevrejima i Hrvatima, ujaci Isak i Elijas sa njihovim ženama – živeli su jednu veliku priču. Uostalom, kao i mnogi stanovnici uzburknog Balkana tokom olujnih vremena između dva svetska rata. Pomenutu veliku priču ipak nisam započela da beležim zbog nje same, već zbog činjenice da su njeni junaci bili pripadnici španskih Jevreja, takozvanih Sefarda, življa koje je gotovo izbrisano sa mape Sarajeva tokom Holokausta.“
Privlačan tekst i poznati glumci, gotovo uglas govori publika kada je pitaju o tajni uspeha ove produkcije Madlenianuma. U naslovnoj ulozi Blanki pojavljuje se Sloboda Mićalović, a tu je i Ivan Bosiljčić u ulozi Ignja. Pored ovih glumačkih zvezdi, u predstavi igraju još Jovana Balašević (Riki), Dubravka Mijatović (Mina), Isidora Minić (Buka) i Ljiljana Stjepanović kao Estera.
Premijera hit-predstave Miris kiše na Balkanu bila je 12. aprila 2009. godine.