FBI – DOSIJE TESLA – Sava Centar

FBI – DOSIJE TESLA

 Sava Centar

20:21,Sunday, 18. Dec 2016

Cena:

I Kategorija Od 3.000,00 RSD

II Kategorija Od 2.500,00 RSD

III Kategorija Od 2.000,00 RSD

Pre više godina, jedan od najpoznatijih filmskih reditelja svih vremena, Stiven Spliberg otkupio je prava na roman, prema kojoj je zamislio da film o Nikoli Tesli, bez dileme, jednom od najvećih umova koji je ljudski rod imao.

Spliberg se do dan danas nije “usudio” da uđe u realitaciju te ideje. Ali, Nenad Janković – svima poznatji kao Nele Karajlić – prihvatio je predlog svog prijatelja Gorana Marića alijas Muharema Meklarena, inače osnivača Global Tesla foruma (tradicionalni godišnji skup na kojem se mladi upoznaju sa likom i delom Nikole Tesle) da snimi muzičko-scenski spektakl Tesli u čast.

Nele Karajlić se, najpre, opirao ideji, jer kako kaže: “Ako Spilberg nije uspeo, kako ću ja!? Tesla je kompleksna i komplikovana ličnost da bi se tek tako napravilo”, ali onda je jednog dana prihvatio.

Prisustvujući otvaranju Global Tesla foruma na Fruškoj gori otkrio je i zašto je to uradio:

“Čujem se ja tako sa Goranom aka Meklarenom i baš pričamo o Tesli i toj ideji. Kad odjednom, na bor, baš ispred moje kuće, sleti bela golubica. Tog trenutka sam mu rekao: OK, radimo!”, ispričao je Nele Karajlić.

Zašto ga je baš bela golubica “ubedila” da uradi scenski spektakl o Tesli?

Tesla je bio veliki ljubitelj golubova, a prema jednoj priči, dok je ležao u krevetu i nešto “mozgao” (što je uvek radio) u njegov stan uletela je bela golubica u čijim očima je video jaku, blještavu, zaslepljujuću svetlost.

Zahvaljujući belom golubu, Nele Karajlić je, dakle, pristao da se uhvati u koštac sa teškim zadatkom – prikazati Teslu na scenu i obuhvatiti njegov život i sve što je radio.

Nele je shvatio da ne treba da prikaže sve, jer bi to bilo nemoguće, već je došao na drugu ideju. Njegova predstava zvaće se “FBI – Dosije Tesla“, a premijera će biti u oktobru u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

“To je priča o nesretnom policajcu Niku Nelsonu, koji je dobio zadatak od šefa FBI Edgara Huvera da 7. januara 1943. godine ode u hotel ‘Njujorker’, na 33. sprat i utvrdi smrt nekog tamo starca i da pokupi SVE njegove stvari. Nik Nelson je to i uradio. Otišao je na, mislio je redovan i rutinski zadatak. Dan kasnije pozvao ga je šef sa pitanjem: ‘DA LI SI POKUPIO BAŠ SVE STVARI?’ Tu počinje agonija ovog policajca, koji shvata da to nije bio tek običan starac…”, rekao je Nele Karajlić.

Naravno, reč je o Nikoli Tesli koji je preminuo tog 7. januara 1943. godine u hotelu “Njujorker” u “Velikoj jabuci”.

“Policajac Nik Nelson”, nastavio je Nele Karajlić, “shvata da je reč o nekakvim krupnim stvarima i da je upao u veliku šoinsku igru SAD, bivšeg SSSR, Velike Britanije. Jedini koji može da mu pomogne jeste Tesla. A pronalazi Teslu u snovima, odnosno odlazi u Teslinu laboratoriju, koji mu sve objašnjava”.

Nele nam je otkrio da će Nika Nelsona glumiti lično on, a za Teslu je dodao se “nada da će nas posetiti”.

 Informacije za karte:
rezervacije@tiketklub.com
klubsu@yahoo.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Web page: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom sluzbom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.
Ulaznice možete poruciti preko Tiket Kluba!