Prljavo kazalište – KOMBANK Arena

 

Prljavo kazalište koncert

KOMBANK Arena

Bulevar Arsenija Čarnojevića 58

Subota, 22. Dec 2012 u 20:00h

Posle dvadesetšest godina od poslednjeg koncerta u Beogradu, PRLJAVO KAZALIŠTE koje važi za najveći i najbolji hrvatski pop-rock bend, nastupa u Kombank Areni, 22. decembra sa početkom u 20h.

PRLJAVO KAZALIŠTE je nastalo 1977. u zagrebačkom predgrađu Dubrava pod snažnim uticajem panka. Ime grupe potiče od jedne epizode stripa Alan Ford, kada članovi družine T.N.T. dolaze u pozorište nazvano “Prljavo kazalište”. Prvu postavu grupe činili su: Jasenko Houra (gitara), Zoran Cvetković (gitara), Davorin Bogović (vokali), Niko Hrastekbas i Tihomir Files (bubnjevi). Prvim singlovima „Televizori” i „Moj otac je bio u ratu” skrenuli su pažnju medija na sebe, a 1979. su svirali na koncertu Bijelog dugmeta na stadionu JNA, kada su i promovisali album. Tokom snimanja te ploče grupu je napustio Zoran Cvetković, a zamenio ga je gitarista Marijan Brkić.

Drugi album „Crno bijeli svijet”” su snimili 1980. u Milanu, u produkciji Pika Stančića koji je napisao i deo aranžmana. Pokazavši se kao bolji svirači, članovi “Prljavog kazališta” odustaju od panka i nude pop ploču prelivenu tada popularnim zvukom, dok se gitare oslanjaju na tradiciju Šedouza i Crvenih korala. Sa ploče se izdvajaju Hourini hitovi „Mi plešemo” (u originalu je trebalo da se zove „Mi pijemo”), „Crno bijeli svijet”, „Neki moji prijatelji”, „Nove cipele” i obrada pesme „Sedamnaest ti je godina tek” Ive Robića. U to vreme Houra je već pokazivao interesovanja za hrvatsku narodnu muziku, pa im se na promotivnom koncertu u maloj dvorani Doma sportova u jesen 1980. u pesmi „Mi plešemo” priključio tamburaški orkestar. Januara 1981. u beogradskom Domu omladine u okviru manifestacije „Pozdrav iz Zagreba”, “Prljavo kazalište” trijumfuje pred publikom, mada je malo nedostajalo da im predgrupa “Haustor” ukrade popularnost.


Ulaznice možete kupiti preko Tiket Kluba!