43. FEST – Dom omladine Beograda

43. FEST

Dom omladine Beograda

28. фебруар

15:00

ФОРУМ

Филм: ТЕШКО ЈЕ БИТИ БОГ / Trudno byt bogom Ru, 2013 170’ R: Aleksey German U: L. Yarmolnik, Y. Tsurilo, N. Moteva F: Rim, Roterdam, Sidžes, Beč

Групу научника шаљу на планету Арканар да помогне локалној цивилизацији, која је у средњовековној фази своје историје, да пронађе прави пут до напретка. Њихов задатак је тежак: не смеју насилно да се мешају и нипошто не смеју да убијају. Научник Румата покушава да спасе локалне интелектуалце од казне и не може да избегне да заузме став. Као да се поставља питање: Шта бисте ви урадили да сте Бог?

20:00

ГРАНИЦЕ

Филм: У ПОДРУМУ / Im Keller Austrija, 2014 85’ R: Ulrich Seidl U: F. Lang, A. Klebinger, M. Ellinger F: Venecija, London

Овај филм говори о људима и подрумима и о ономе што људи раде у њима у слободно време. Говори о опсесијама. О музици лимених оркестара и оперским аријама, о скупом намештају и ситним јефтиним шалама, о сексуалности и пуцању, физичким вежбама и фашизму, бичевима и луткама. После амбициозног филма Парадиес Трилогие (Рајска трилогија), Улрих Зајдл се враћа документарној форми филмом Им Келлер. Филмом есејом који је једнако и смешан и тужан и користи редитељеву карактеристичну филмску поставку да би зашао у подземље аустријске душе.

22:30

ПАНОРАМА

Филм: МАПЕ ДО ЗВЕЗДА / Maps to the Stars Kan, SAD, Nem, Fra, 2014 111’ R: David Cronenberg U: J. Moore, E. Bird, J. Cusack, R.Pattinson F/N: Toronto, Pusan, Kan (Najbolja glumica)

Хавана Сегранд је очајна средовечна глумица која везама покушава да дође до главне улоге у римејку филма у коме је њена мајка играла пре много година. Око ове звезде на заласку ствара се констелација сумњивих холивудских типова: др Стафорд Вајс, ТВ-психолог и самопрокламовани гуру чији син, иначе тинејџерска звезда, полако скреће с правог пута; Агата, пироманка која се запошљава као Хаванина асистенткиња; Џером, возач лимузине, али и будући глумац и писац сценарија; и разне жене, агенти и фантоми који повремено прошетају кроз покољ. С лакоћом сецирајући миље у коме владају погрешне вредности, филм Мапе до звезда гули крхку фасаду Холивуда да би открио дистопију која је одједном постала тако отуђена и сабласно препознатљива.

1. марt

12:30

THRILLS & KILLS

Филм: ТЕЖАК ДАН / Kkeut-kka-ji-gan-da J. Koreja, 2014 111’ R: Sung-Hoon Kim U: K.-Y, Choi, H.-J. Jang F/N: Havaji, Os

Док се преко телефона договара о детаљима за мајчину сахрану, корумпирани полицајац Ко Гун Су случајно колима удара човека. Уместо да зове полицију, он ставља тело у пртљажник својих кола У међувремену, у полицијској станици, одсек унутрашње контроле открива тајно складише нелегално стеченог новца који су сакупили Гун Су и његов корумпирани тим. Смишљајући све сложеније и бесмисленије начине да се извуче из различитих недаћа у које упада, а свака сеје оно што ће следећа пожњети, Гун Су започиње веома тежак дан у коме ће оскрнавити мајчин сандук, два пута га ископати из гроба, уклонити предмет сакривен у задњици леша, дићи кола у ваздух, и скоро се удавити у тоалету. О, и учествоваће у неколико дугачких туча са својим непријатељем који подсећа на терминатора и коначно завршити као необични крсташ који се бори за две ствари које не могу бити неприступачније – за истину и правду.

17:30

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ

Филм: БЕЛИ БОГ / Fehér Isten Mađ, Nem, Šva, 2014 119’ R: Kornél Mundruczó U: Z. Psotta, S. Zsótér, L. Horváth F/N: Kan (Nagrada Izvestan pogled, Pseća palma), Antalija (Zlatna narandža)

Дајући предност псима с педигреом, нови прописи намећу висок порез на мешанце. Власници одбацују своје псе и азили постају претрпани. Тринаестогодишња Лили се очајнички бори да заштити свог љубимца Хагена, али њен отац на крају пушта пса на улицу. Хаген и његова лепа газдарица се очајнички траже док Лили не изгуби веру да ће га наћи. Борећи се да преживи, Хаген схвата да није баш сваки човек најбољи пријатељ пса. Хаген се придружује банди луталица, али га убрзо хватају и шаљу и кафилерију. Наде је мало, али пси искористе прилику да побегну и побуне се против човечанства. Њихова освета ће бити немилосрда. Лили је можда једина која може да заустави неочекивани рат између човека и пса.

20:00

ГРАНИЦЕ

Филм: ДИСТАНЦА / La distancia Špa, 2014 80’ R: Sergio Caballero U: J. Añazco, P. Celma, A. Condón F: Roterdam, Sidžes, Jerusalim

Василиј Лебедев је млади сељак са Крима који је решио да оде у Сибир и тамо ради у руднику. Са много осећаја да препозна прилику, а у недостатку скрупула, он крајем Перестројке постаје једини власник електране и једног од највећих рудника у Русији и тако стиче огромно богатство. На једном од својих путовања у САД, он купује представу немачког уметника, самог уметника и његовог којота (који је неизоставни део свега), да би их тајно и илегално пребацио у Русију и закључао их у складишту сада већ мртве електране у Сибиру. Када Василиј умре, уметник и даље остаје у електрани. Године пролазе, а две Василијеве удовице и седам кћери и даље се боре на суду покушавајући да поделе богатство и одреде судбину електране.

22:30

ПАНОРАМА

Филм: РИТАМ ЛУДИЛА / Whiplash SAD, 2014 107’ R: Damien Chazelle U: M. Teller, J.K. Simmons, M. Benoist F/N: Sandens (Velika nagrada žirija), Palm Springs (Nagrada Reflektor)

Талентовани млади џез бубњар доживљава ватрено крштење када га ангажује опаки инструктор чија константна потрага за савршенством може довести до самоуништења. Откад зна за себе Ендру Нејман је гледао свог оца како пропада. Одлучан да направи нешто од себе без обзира на све, Ендру уписује престижни музички конзерваторијум на Источној обали где његов таленат брзо привлачи пажњу Теренса Флечера, цењеног професора музике познатог по свом оштром приступу у подучавању. Вођа најбољег џез ансамбла у школи, Флечер одмах регрутује Нејмана у свој бенд, дајући амбициозном младом бубњару праву прилику да се покаже. На путу је то да постигне уколико га Нејманове методе претходно не доведу до лудила.

2. март

12:30

THRILLS & KILLS

Филм: КОЛТ 45 / Colt 45 Fra, 2014 84’ R: Fabrice du Welz U: Y. Perset, G. Lanvin, J. Starr F: Sitdžes

Венсан Милес, супервизор оружја и инструктор гађања у Националној полицији, врхунски је стручњак за борбено гађање. Има само 25 година и елитне јединице из читавог света покушавају да га укључе у своје редове, али, Венсан одбија да се придружи престижним одредима на терену. Све се, међутим, мења када упозна Мајла Кардену, мистериозног агента, који га увлачи у паклени вртлог насиља. Венсан ће се наћи усред пљачки, убистава и окрутног интерног полицијског рата. Заточен у паклу, Венсан ће морати да убија да би преживео.

15:00

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: ЈАГЊЕ / Kuzu Tur, Nem, 2014 85’ R: Kutluğ Ataman U: N. Cavadzade, C. Gök, S. Lara F/N: Berlin (Nagrada „C.I.C.A.E.“), Pusan

Село у брдовитим пределима источне Анадолије. У складу са столетном традицијом, породице у овом крају сунећење детета прослављају гозбом. Мали Мерт ће бити осунећен, али његов отац Исмаил нема новца за гозбу. Мертова сиромашна, али одлучна мајка Медине целу породицу присиљава на сечу дрва за продају како би зарадили новац за куповину неопходног јагњета. Незапосленог Исмаила забрињава Мединина одлучност. Мертова старија сестра Виџдан, љубоморна због пажње која му се поклања, убеђује брата да ће родитељи, ако не нађу јагње, морати заклати њега. Сеоски вођа Исмаилу проналази посао у клаоници. Пријатељи с посла Исмаила одвлаче на странпутицу, а његова слабост још више отежава куповину јагњета. Медине не одустаје. Мерт има своје мотиве за потрагу за јагњетом, којој се предаје са сличном одлучношћу као и његова мајка. Након што је помоћ одбила чак и од своје нане, Медине добија и помоћ и солидарност из неочекиваног извора.

17:30

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: НЕСХВАЋЕНА / Incompresa Ita, Fra, 2014 103’ R: Asia Argento U: C. Gainsbourg, G. Garko, G. Tognazzi, G. Salerno F: Kan, Karlovi Vari, Njujork

Рим, 1984, Арија је деветогодишња девојчица. Аријини инфантилни и себични родитељи, на ивици развода, сувише су заузети својим каријерама и ванбрачним авантурама да би на прави начин водили рачуна о њеним потребама. И док су две старије сестре мажене и пажене, према Арији се понашају хладно и незаинтересовано. Ипак, онда жуди да воли и да буде вољена. У школи је изврсна, али сви сматрају да је права везана врећа. Нико је не разуме. Утеху налази у мачку – Даку и најбољој пријатељици Анђелики. И пошто је и мајка и отац избаце из својих домова, сви је напусте, чак и најбоља пријатељица, Арија коначно долази до ивице када је све што јој се дешава превише, па доноси неочекивану животну одлуку.

20:00

ГРАНИЦЕ

Филм: ДЕВОЈКА СЕ ВРАЋА КУЋИ  САМА, НОЋУ / A Girl Walks Home Alone at Night SAD, 2014 99’ R: Ana Lily Amirpour U: S. Vand, A. Marandi, M. Marnó F: Sandens

Чудне ствари се дешавају у Бед Ситију. Ирански град духова, дом проститутки, наркомана, сводника и других поганих душа, бастион је изопачености и безнадежности где усамљени вампири прогањају непријатне становнике. Али кад момак упозна девојку, поњиње да цвета необична љубавна прча… црвена као крв. Ана Лили Амирпур дебитује у првом иранском вестерну са вампирима који пружа чисто уживање петпарачке естетике. Весела мешавина жанра, архетипа и иконографије, њен плодан утицај обухвата шпагети вестерне, графичке новеле, хорор филмове и ирански нови талас.

22:30

ГЛАВНИ ВАН КОНКУРЕНЦИЈЕ

Филм: ЧОВЕК ПТИЦА / Birdman SAD, 2014 119’ R: Alejandro G. Iñárritu U: M. Keaton, Z. Galifianakis, E. Norton N: Zlatni globus (M. Keaton), Čikago (M. Keaton), Palm Springs (Reditelj godine)

Човек птица прати чувеног глумца који се бори да поврати контролу над својим животом и каријером после тумачења улоге легендарног суперјунака. Риган Томпсон почиње да ради на бродвејској адаптацији комада Рејмонда Карвера О чему говоримо кад говоримо о љубави, за коју је он написао сценарио у жељи да свом лику да више простора у првом плану. Нада се да ће му комад помоћи да поврати поштовање које је изгубио кад се „продао” за улогу Човека птице, коју су други нападали као потпуно узалудну. Несрећни случај даје Ригану прилику да слабог глумца замени много бољим, па он мора да научи да дели први план и да се бори са изазовима његове уметничке визије. Као додатни конфликт ту је и непрекидна битка с великим егом и његов лош однос са ћерком зависном од дроге, истовремено и асистенткињом, Сем, која га стално подсећа колико је неважан. Филм пружа илузију да је снимљен из једног кадра, дајући могућност глумцу да контролише покрет и темпо филма.

3. март

12:30

THRILLS & KILLS

Филм: ЛЕШИНАРЕЊЕ / Let Us Prey UK, Irs, 2014 88’ R: Brian O’ Malley U: L. Cunningham, P. McIntosh, B. Larkin, H. Stanbridge F/N: Edinburg, Toronto kad padne mrak, Brisel IFFF (Nagrada Srebrni Melijes)

Рејчел, полицајка почетница, треба да започне своју прву ноћну смену у запуштеној полицијској станици у Шкотској у једном забитом граду. То је место где ничега нема, а необична гомила бесциљних, заборављених, огорчених и поремећених људи мисли да баш они заслужују нешто друго. Сви мисле да су ту случајно и да ће, уз мало среће, живот бити бољи. У сваком случају греше. Шестица ускоро стиже, и пакао ће експлодирати!

15:00

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: ВУК / Theeb Jor, UAE, UK, 2014 100’ R: Naji Abu Nowar U: J. Eid, H. Mutlag, H. Salameh F/N: Venecija (Nagrada Horizonti), Toronto

Арабија, 1916. година. Тиб живи са својим бедуинским племеном у заборављеном делу Отоманског царства. Пошто је изгубио оца, на његовом брату Хусеину је да са побрине за Тибово васпитање. Хусеин покушава да га научи како бедуини живе, али је дечак више заинтересован да прави несташлуке. У њихове животе улази поручник британске војске, који је на тајанственој мисији са својим водичем. Из страха да не укаља очеву репутацију, Хусеин прихвата да их испрати до жељене дестинације. Из страха да не изгуби брата, Тиб креће за њим кроз пустињу, која је пуна ревоулуционара и бедуинских прогнаника. Да би преживео, мораће да научи да се сналази као одрастао човек, мораће да научи шта је издаја, а шта поверење и да оправда име које му је отац дао.

17:30

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: КСЕНИЈА / Xenia Grč, Fra, Bel, 2014 128’ R: Panos H. Koutras U: K. Nikouli, A. Papadimitru F/N: Kan, Karlovi Vari, Čikago (Nagrada Ku Hugo)

Када му умре мајка, шеснаестогодишњи сањар Дани напушта Крит и одлази код старијег брата Одисеја у грчки главни град. Како им је мајка Албанка, а отац Грк кога једва да познају, браћа се осећају као странци у сопственој земљи. Трагајући за оцем, стижу у Солун, у коме се одржава јавна аудиција за певачко такмичење Грчка звезда. Дани пожели да види свог даровитог брата на сцени како пева култну песму Ла бамбола, коју је учинила бесмртном италијанска дива Пати Право.

20:00

ГРАНИЦЕ

Филм: ЧУДНА БОЈА СУЗА ТВОГА ТЕЛА / L’étrange couleur des larmes de ton corps Belg, Fra, Luks, 2013 102’ R: Hélène Cattet, Bruno Forzani U: K. Tange, U. Bedena F: Toronto, Lokarno

Жена нестаје. Њен муж истражује чудне околности њеног нестанка. Да ли га је напустила? Је ли мртва? Док трага, он урања у свет кошмара и насиља.

22:30

ХОРИЗОНТИ

Филм: БЕЛЕ НОЋИ ПОШТАРА АЛЕКСЕЈА ТРЈАПИЦИНА / Belye nochi pochtalona Alekseya Tryapitsyna Rus, 2014 90’ R: A. Konchalovsky U: A. Tryapitsyn, I. Ermolova F/N: Venecija (Srebrni lav za najbolju režiju)

На обалама језера Кенозеро људи живе на исти начин на који су вековима живели њихови преци. Изоловани су од спољног света, а једина веза удаљених села са копном је чамац. Заједница је мала, сви се међусобно познају, а производе само оно што им је неопходно за живот. Сеоски поштар Алексеј Трјапицин им је једина веза са спољним светом, а његов моторни чамац премошћава јаз између цивилизација. Када неко украде мотор с чамца, а жена коју воли побегне у град, поштар ће поћи за њом, жељан авантуре и новог живота. Уследиће путовање ка самоостварењу, а поштар ће се суочити са демонима прошлости, са љубављу и познатом истином да је код куће најбоље.

4. март

12:30

THRILLS & KILLS

Филм: ХИЈЕНА / Hyena UK, 2014 112’ R: Gerard Johnson U: P. Ferdinando, S. Graham, N. Maskell F/N: Edinburg, Lez Ark (Najbolji glumac)

Мајкл Логан је антијунак нашег времена; рођени предатор, саздан од адреналина, корумпирани полицајац,. који је увек корак испред својих колега. Али, времена се мењају. Долазак у огромном броју немилосрдних и моћи жедних албанских гангстера оставља крвав траг међу лондонским криминалцима.

15:00

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: БУДАЛА / Durak Rus, 2014 116’ R: Yury Bykov U: A. Bystrov, N. Surkova F/N: Lokarno (Leopard za najboljeg glumca)

Дима Никитин је једноставан и поштен човек, надзорник мајстора у провинцијској служби за поправке по кућама. Он се ни на који начин не истиче. Само због необичне мешавине поштења и интегритета други људи сматрају да је чудан. У њиховом месту постоји озлоглашена спаваоница у којој углавном бораве пијанице и отпадници. Једне ноћи у спаваоници пукне цев. Кад стигне на лице мета, Никитин открива да су ствари много озбиљније – зграда неће опстати до јутра. Људи одмах морају да се евакуишу. Борећи се против бирократије, Никитин креће на ноћну одисеју обилазећи надлежне у граду.

17:30

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: ДИВЉИ ЖИВОТ / Vie sauvage Bel, Fra, 2014 106’ R: Cédric Kahn U: M. Kassovitz, C. Salette F/N: San Sebastijan (Specijalna nagrada žirija)

Пако и Нора су некада били идеалан пар. Обоје су волели природу, номадски начин живота, па су се договорили да подижу своју децу далеко од турлежи потрошачког друштва. Нора се, међутим, за разлику од Пака, уморила од таквог начина живота, решила је да напусти Пака и поведе децу са собом. Пако не може да прихвати такву издају, нарочито зато што је Нора добила старатељство над децом. Но, како је имао права да виђа децу, Пако користи прилику и бежи са своја два сина, Цалијем и Окјесом. Њихово бекство је трајало невероватних једанаест година.

20:00

ГРАНИЦЕ

Филм: БЕЛА ПТИЦА У МЕЋАВИ / White Bird in A Blizzard Fra, SAD, 2014 91’ R: Gregg Araki U: S. Fernandez, E. Green F: Sandens

Кет Конорс има 17 година када њена мајка, Ева, наизлгед савршена домаћица, нестаје 1988. Пошто је дуго живела у окружењу у коме је морала да скрива своје емоције, она једва да осети мајчино одсуство и уопште не криви свога оца слабића, Брока. Али, како време пролази, Кет почиње да схвата колико велики утицај одсуство мајке има по њу. Једног дана, вративши се с распуста, она открива истину о одласку своје мајке и суочава се са сопственим порицањем догађаја који окружују њен нестанак…

22:30

ПАНОРАМА

Филм: ДИВЉЕ ПРИЧЕ / Relatos salvajes Arg, Špa, 2014 122’ R: Damián Szifrón U: R. Darin, O. Martinez, L. Sbaraglia F: Kan, San Sebastijan, Sarajevo

Неједнакост, неправда и захтеви света у коме живимо узрокују стрес и депресију код многих људи. Неки од њих пуцају. Ово је филм о тим људима. Рањиви у судару с реалношћу која се стално мења и изненада бива непредвидива, ликови филма Дивље приче прелазе ону танку линију која цивилизацију дели од варварства. Издаја љубавника, повратак у тешку прошлост и насиље уплетени у свакодневне сусрете, терају јунаке у лудило док они попуштају непорецивом задовољству које долази од губитка контроле.

5. март

12:30

THRILLS & KILLS

Филм: ТОКИЈСКО ПЛЕМЕ / Tokyo Tribe Jap, 2014 116’ R: Sion Sono U: R. Suzuki, Y. Dais F/N: Toronto, Rio, Pusan

У Токију, у не тако далекој будућности, свака област је дом јединственог „племена” (уличне банде), и њихови чланови контролишу и бране своју територију челичном руком. Сваког дана између племена избијају побуне и чарке, али осетљиву равнотежу одржава чињеница да су им снаге углавном једнаке. Све док одређени догађај не растури равнотежу и потпуно је не уништи. У секс меки, Букуроу, Бупа, његов син Нкој, и велики газда Букуо Ву Ронза, Мера, користе политичке везе да прошире свој утицај. Једног дана, Мера постави замку Киму из Мусашино Сануа, забавног и мирољубивог племена које презире свим својим бићем.

15:00

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: ФЕНИКС / Phoenix Nem, 2014 98’ R: Christian Petzold U: N. Hoss, R. Zehrfeld, N. Kunzendorf F/N: San Sebastijan (FIPRESCI), Tor

Нели Ленц је преживела концентрациони логор са тешким повредама и унакаженим лицем. Лене Винтер, која ради за Јеврејску агенцију, води је у Берлин. После хируршке реконструкције лица, Нели почиње да трага за мужем Џонијем. Када га коначно нађе, Џони је не препознаје. Међутим, обраћа јој се с понудом. Пошто личи на његову жену, за коју верује да је мртва, моли је да му помогне да дође до жениног значајног наследства. Нели се слаже, и постаје свој сопствени двојник. У жељи да поврати свој живот, Нели жели да сазна да ли ју је Џони икада волео или ју је, ипак, издао.

17:30

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: РАЈ / Eden Fra, 2014 131’ R: Mia Hansen-Løve U: F. de Givry, P. Etienne F: Toronto, Njujork, London

Пол је младић који се труди да се емотивно опорави, сакупља љубавна умећа, али никако да се стабилизује. Он и његов пријатељ доживљавају изненадни успех који води у вртоглаву, али и опасну авантуру у најширим круговима француског главног града уз генијалце музичке сцене из њихове генерације. Главни јунак успева да види рађање легендарних фигура хаус музике у Француској, као што су Цассиус, Франкие Кнуцклес, Ла Индиа, Суеñо Латино, али и чувеног бенда Дафт Пунк, који чак игра важну улогу у овом филму.

20:00

ГРАНИЦЕ

Филм: ГДИН ЛЕО КАРАКС / Mr. X Fra, UK, Jap 2014 72’ R: Tessa Louise-Salomé U: M. B. Kacem, C. Champetier, K. Minogue F: Sandens, Roterdam, Moskva

Дуго се у Француској сматрало да је Леос Каракс тајанствени, усамљени филмски стваралац који не подноси нити медије нити јавност у великим количинама. Али ван домовине, његова дела су однела превагу над сликом у јавности, па је признат као икона светског филма. Филм уводи гледаоца у поетични визионарски свет овог комплексног уметника – култне фигуре још од његовог првог филма. Помоћу архивских материјала, интервјуа с најближим сарадницима (као што је Дени Лаван), и одломцима из његових најомиљенијих филмова, овај документарац покушава да склопи неколико делова Караксове слагалице. Оно што видимо јесте свеобухватан портрет налик сну, инспирисан његовом јединственом уметничком визијом. Опустите се и препустите свету овог непоновљивог визуелног поете.

22:30

ГЛАВНИ ВАН КОНКУРЕНЦИЈЕ

Филм: ТЕЛО / Ciało Polj, 2015 90’ R: Małgorzata Szumowska U: J. Gajos, M. Ostaszewska, J. Suwala F: Berlin

Пољска, данас.

Преплетене приче државног тужиоца, његове анорексичне ћерке и њеног терапеута који тврди да она може да комуницира с мртвим вољеним особама. Три радикално другачија приступа телу и души.

6. март

12:30

THRILLS & KILLS

Филм: ГЛАСОВИ / The Voices SAD, Nem, 2014 103’ R: Marjane Satrapi U: R. Reynolds, G. Arterton, A. Kendrick F: Sandens, Toronto

Бизарна хорор комедија о необичном службенику транспорта, његовим љубимцима који говоре, и стварима које могу да се десе када изненада престанеш да узимаш лекове. На први поглед, Џери није недопадљив момак. Згодан је, дружељубив, увек пун оптимизма, и воли животиње. Али Џери има проблеме. Његов психотерапеут га је ставио на строг режим антипсихотика и кад Џери престане да узима лекове, гласови се врате: пас га уверава да је добар моамк, док га мачка стално подсећа да је поремећени идиот ког нико не може да воли. Одлучан да докаже мачки да није у праву, Џери зове сарадницу Фиону да изађу на вечеру. Испоставиће се да је Џери лош избор за излазак. Сулудо рђав.

15:00

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: ТАКВА СУ ПРАВИЛА Hrv, Fra, Srb, Mak, 2014 78’ R: Ognjen Sviličić U: E. Hadžihafizbegović, J. Žalica, H. Vladisavljević, V. Mah F/N: Venecija (Najbolji glumac – E.Hadžihafizbegović), Varšava (Najbolja režija), Pusan, Stokholm

Иво и Маја живе тихим животом у досадном предграђу Загреба. Једне ноћи њиховог сина Томицу други тинејџер напада на улици, пребија га и оставља тешко повређеног. У том тренутку се руши њихов свет лажне безбедности. И док пролазе кроз неподношљива искушења, приморани су да преиспитају своје животе и све у шта су веровали. Прича је заснована на истинитим догађајима о тинејџеру из Загреба који је на смрт пребијен на улици.

17:30

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: ДИШИ / Respire Fra, 2014 91’ R: Mélanie Laurent U: L. de Laâge, J. Japy, I. Carré F: Kan, Toronto

У средишту филма Респире су две девојчице које су, из различитих разлога, пожељне другарице у школским друштвеним поделама. Шарли, привлачну, учтиву седамнаестогодишњакињу лепих манира, одмах привлачи Сара, нова девојчица у школи. Са непослушном плавом косом и отвореног понашања, Сара је шармантна – и опасна. Њих две брзо постају другарице, постају блиске и почињу да деле тајне. Све је у реду са остатком света – док, једног дана, њихов однос не почне да се мења.

20:00

ГРАНИЦЕ

Филм: МЕТАМОРФОЗЕ / Métamorphoses Fra, 2014 102’ R: Christophe Honoré U: A. Akili, S. Hirel, D. Chapelle F: Venecija, Pusan, Roterdam

Кад Европа побегне с наставе и укрца се на осмоточкашки камион с привлачним младићем по имену Јупитер, и не слути какво је путовање иницијације чека. Недалеко од пута налази се земља коју насељавају моћни богови који људе за трен могу да претвор у биљке или животиње. Јупитер, Бах, Орфеј: Европа гледа, слуша и игра у овом сукобу између богова и смртника, схватајући виши смисао живота и љубави уз ове слатке осветољубиве заводнике.

22:30

ХОРИЗОНТИ

Филм: ПАЗОЛИНИ / Pasolini Fra , Bel, Ita, 2014 84’ R: A. Ferrara U: W. Dafoe, R. Scamarcio, N. Davoli F: Venecija, Toronto, San Sebastijan, Pusan

Један дан, један живот. Рим, у ноћ 2. новембра 1975, велики италијански песник и редитељ Пјер Паоло Пазолини је убијен. Пазолини је симбол уметности која се бори против моћи. Његови написи су скандалозни, његове филмове санкционишу цензори, многи га воле, али га многи и мрзе. Дан пред смрт, Пазолини проводи последње сате с вољеном мајком и, касније, с најдражим пријатељима пре но што коначно у свома алфа-ромеу не оде у ноћ у потрази за авантурама у Вечном граду. У зору, Пазолинија налазе мртвог на плажи у Остији на рубу града. У филму, мешавини стварности и маште, Абел Ферара реконструише последњи дан у животу овог великог песника у сарадњи с Вилемом Дафоом као Пјер Паолом Пазолинијем.

7. март

12:30

THRILLS & KILLS

Филм: ПЛАВА РУИНА / Blue Ruin SAD, 2013 90’ R: Jeremy Saulnier U: M. Blair, D. Ratray, A. Hargreaves F/N: Kan (FIPRESCI)

Blue Ruin прати мистериозног мирољубивог скитницу са плаже чији се живот окреће наглавачке после ужасне вести о трагедији из прошлости. Креће у свој дом из детињства због освете, али се показује да није спретан убица, па мора брутално да се бори како би заштитио своју отуђену породицу.

15:00

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: ПРЕДСЕДНИК / The President Gru, Fra, UK, 2014 105’ R: Mohsen Makhmalbaf U: M. Gomiashvili F/N: Čikago (Zlatni Hugo), Bejrut (Nagrada publike)

У овој мрачној сатири о моћи, отимачини и освети, диктатор се суочава с људима које је претходно тлачио. Када га свргну с власти и прекину његову бруталну владавину, део породице побегне авионом из земље, а председник постаје бегунац и са својим унуком се суочава с тешкоћама и гневом које проживљава његов народ.

17:30

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: УБИТИ ЧОВЕКА / Matar a un hombre Čile, 2014 82’ R: Alejandro Fernández Almendras U: D. Antivilo, D. Candia, A. Mateluna F/N: Sandens (Nagrada žirija), Roterdam (Nagrada KNF)

Хорхеа, тихог и скормног породичног човека све више малтретира Калуле, зликовац из улице. Он не чини ништа све док га једног дана и не нападну. Но, уместо Хорхеа, који и даље остаје пасиван, зликовцима се супротставља његов син који при том бива озбиљно повређен. Калулеа осуђују и шаљу у затвор. Две године брзо пролазе. Хорхеов брак се распада, а Калуле се враћа и наставља да малтретира Хорхеа и његову породицу.

20:00

ГРАНИЦЕ

Филм: ВИДИМ, ВИДИМ / Ich seh, Ich seh Austrija, 2014 100’ R: Veronika Franz, Severin Fiala U: S. Wuest, E. Schwarz, L. Schwarz F/M: Venecija, Sidžes (Serbrni Melijes), Solun (FIPRESCI)

У изолованој кући у природи, деветогодишњи близанци Лукас и Елијас живе с мајком која се опоравља од козметичке операције. Подбулог лица испод неколико слојева завоја, мајка тражи потпуни мир и тишину да поврати снагу. То врло брзо почиње да нервира два несташна дечака. И што она постаје строжа, браћа се све више повлаче у свој агресивни свет одвојен од реалности док њихови бес и сумња расту, а машта дивља – што коначно води до сумње да је особа испод завоја заиста њихова мајка.

22:30

ХОРИЗОНТИ

Филм: ЏИМИЈЕВА ДВОРАНА / Jimmy’s Hall UK, Ira, Fra 2014 109’ R: Ken Loach U: B. Ward, S. Kirby, A. Scott F: Kan, Rio, Pusan

После десет година присилно егзила у САД, Џими Гралтон се 1932. враћа кући у унутрашњост Ирске. Његова мајка, удовица Алис, срећна је, срећни су Џимијеви пријатељи, срећни су и сви млади људи који уживају да плешу и певају. То није случај са оцем Шериданом, локалним свештеником, нити са сеоским племићем, а ни са Денисом О’Кифом, главешином фашиста. Разлог је једноставан: Џими је активиста социјалиста. Кад „уљез” поново отвори сеоску салу и тако омогући становницима да се окупљају, певају, плешу, сликају, уче или боксују, они се свему томе противе. Тешко је манипулисати људима који размишљају и уједињују се, зар не? Од тог тренутка, они ће користити сва могућа средства да се отарасе Џимија и његове „опасне” сале.

8. март

12:30

THRILLS & KILLS

Филм: БАБАДУК / The Babadook Aus, 2014 93’ R: Jennifer Kent U: E. Davis, N. Wiseman, B. West Wiseman F/N: Ostin (Najbolji glumac, Najbolja glumica, Najbolji film, Najbolji scenario)

Филм говори о самохраној мајци коју мучи насилна смрт њеног мужа и која се бори са страховима од чудовишта које њен син има сваке ноћи. Међуим, убрзо ће открити да неко злокобно створење вреба у кући.

15:00

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: САВЕТ ПТИЦА / Zerrumpelt Herz Nem, 2014 80’ R: Timm Kröger U: A. Haupt, H. Nickerl F/N: Venecija, Rejkjavik

Учитељ музике Паул Лајнарт добија неочекивано писмо од пријатеља Ота Шифмана, младог и талентованог композитора који се одселио из Берлина после пропалог брака. Писмо је позив Паулу да га посети у његовој шумској брвнари – и да се упозна с његовим новим радом, дуго очекиваном симфонијом. Паул поведе супругу Ану и колегу Вилија, њих троје нађу брвнару, али од домаћина ни трага ни гласа. Док трагају за њим следећег дана, Паул примећује нешто необично у песми локалних птица…

17:30

ГЛАВНИ ТАКМИЧАРСКИ

Филм: ПРИЧЕ / Ghesse-ha Iran, 2014, 88’ R: Rakhshan BaniEtemad U: F. Motamedaria, P. Moadi, B. Kosari F: Venecija (Najbolji scenario), Toronto, Abu Dabi

Филм Ghesseha углавном приказује женске ликове из претходних филмова редитељке Ракшан Бани-Етемад, људе који представљају различите слојеве друштва. Филм осликава храбре и поштене људе савременог иранског друштва и његове текуће проблеме, бави се студентским и радничким покретима, као и многим другим стварима. Једно је заједничко ликовима међу којима су филмски ствараоци, радници, интелектуалци, државни чиновници. Сви су врло страствени и заљубљени. Гхессеха, у ствари, јесте љубавна прича о мајкама и синовима, мужевима и супругама, мушкарцима и женама којима љубав и страст дају наду да ће превазићи тешкоће, било да су оне универзална борба нижих друштвених слојева, или ма која друга емотивна невоља. Они налазе снагу да наставе борбу за бољи живот, уживајући у ономе који је љубав просветлила.

20:00

ГРАНИЦЕ

Филм: ВЛАЖНО МЕСТО / Feuchtgebiete Nem 2013 105’ R: David Wnendt U: C. Juri, C. Letkowski, M. Kruse F: Sandens, Lokarno

Осамнаестогодишња Хелена Мемел воли да вози скејт, мастурбира поврћем и сматра да је телесна хигијена прецењена. Мучећи се да прихвати развод својих родитеља, она проводи време експериментишући и рушећи један социјални табу за другим заједно са својом другарицом Корином. Када се приликом бријања повреди и заврши у болници, схвата да је то начин да помири родитеље. Такође постаје блиска и са медицинским техничарем Робином. Влажно место је немилосрдно вулгарна прича о сазревању и прихватању развода, прве љубави и секса.

22:30

ХОРИЗОНТИ

Филм: НОВА ПРИЈАТЕЉИЦА /Une nouvelle amie Fra, 2013 107’ R: François Ozon U: R. Duris, A. Demoustier, R. Personnaz, A. Clément F/N: Toronto, San Sebastijan (Najbolji film)

После смрти најбоље пријатељице, Клер пада у дубоку депресију, али изненађује откриће о пријатељичином мужу пружиће јој нов поглед на живот.

Sve informacije i rezervacije:
rezervacije@tiketklub.com
klubsu@yahoo.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Web page: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom sluzbom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!