Hrast – Dom omladine Beograda

Hrast - Dom omladine Beograda, Tiket Klub
Hrast - Dom omladine Beograda, Tiket Klub

Hrast

Dom omladine Beograda

Saturday, 7. Nov 2015 u 20:00h

        

FESTIVAL „HRAST“ U DOMU OMLADINE BEOGRADA

– Nastupi bendova, muzičko-scenska radionica i izložba 7. novembra –

            Festival „Hrast“ biće održan u subotu, 7. novembra u Domu omladine Beograda, u organizaciji Route 011. Od 20 časova, u SaliAmerikana, nastupiće bendovi metal muzike, okupljeni po duhovnoj vertikali u cilju afirmacije srpskog i slovenskog duhovnog i kulturnog nasleđa: DESPOT, RUNE, WOLF’S HUNGER i ESHATON. Takođe, biće održana muzičko-scenska radionica o tradicionalnim srpskim instrumentima – gajdama, diplama i guslama i izložba kreativne radionice Rod.

            Gotovo tri decenije je prošlo od kada se rodila ideja o prvom srpskom epic power metal bendu. „Despot“ je nastao nedugo zatim, ali je bilo potrebno 27 godina da se slože kockice do prvog albuma, da dobije željenu formu. Idejni tvorac i predvodnik ovog benda, čiji prvi singl je „Tamo (gde samuju vukovi)“, jeste Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Celtic, frontmen grupe „Orthodox Celts“, a želja je i da „Despot“ bude multimedijalna atrakcija.

            Rune“ su osnovane tek pre nešto više od godinu dana, ali je bend sastavljen od iskusnih muzičara (članovi „Mortal kombata“ i Rastko Rašić). Bend svira klasični hevi-metal sa primesama power-metala i tradicionalne muzike, a tekstovi se bave mitovima Starog sveta (Evrope). Do sada su objavili tri singla, a poslednji – Ratnički san, zadržao se nekoliko nedelja na prvom mestu top liste „Ultrazvuk 202“ radija „Beograd 202“.

            „Wolf’s hunger“ je nastao 2001. godine u Novom Sadu, a prvi demo – Thunders of Perun are back, izašao je 2003. Potom je snimljen još jedan – Zemlja moja u plamenu je“, kao i split album na kojem se nalazi i bend „Posmrtna liturgija“. U februaru 2007, „Wolf’s hunger“ je objavio album „Osveta u krvi“, a potom je nastupao i kao predgrupa kultnoj američkoj death metal grupi „Vital remains“. Sa radom je prestao 2007, ali se našao na okupu posle dve godine i zadržao do danas istu želju – da svira black metal inspirisan srpskom istorijom i mitologijom.

            „Eshaton“ je zvanično nastao 2006. godine, kada je okupljena prva postava benda koji se trudi da neguje originalan i prepoznatljiv stil, spajajući u svom izrazu elemente hard roka i metala sa, za takvu vrstu muzike, netipičnom pravoslavno-hrišćanskom tematikom. Prvi album, „Čekajući Eshaton“, objavljen je 2011. godine kao samostalno izdanje, a bend je snimio i singl pod nazivom „Sa Kosova“, koji čine prepoznatljivi delovi popularnih pesama „Sa Kosova zora sviće“ i „Vidovdan“.

            Pored koncertnog dela, u okviru festivala „Hrast“ biće održana muzičko-scenska radionica posvećena tradicionalnim srpskim instrumentima gajdama, diplama i guslama. Radionica će biti održana u Malom klubu Doma omladine Beograda, takođe u subotu, 7. novembra, od 15 do 17 časova, a ulaz je besplatan za sve zainteresovane posetioce. Voditelj je naš renomirani gajdaš Milan Vašalić, a sa guslama će prisutne bolje upoznati major srpske vojske dr Radovan Furtula. Takođe, u danu festivala, posetioci će moći da vide unikatne predmete kreativne radionice „Rod“, koja inspiraciju pronalazi u slovenskoj mitologiji.

Sve informacije i rezervacije:
rezervacije@tiketklub.com
klubsu@yahoo.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Web page: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom sluzbom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!