THE CRANBERRIES – Hala sportova Novi Beograd

 

THE CRANBERRIES
Utorak, 04. Decembar, 2012. 20:00

 

Irski pop rok bend THE CRANBERRIES vratio se na svetsku muzičku scenu velikom turnejom u okviru koje će po prvu put nastupiti i u Beogradu, 4. decembra u Hali sportova Novi Beograd.

Kombinujući melodije gitarskog indie popa sa zvučnom teksturom kasnih 80.-tih uz dodavanje keltskog preliva, Cranberries je postala jedna od najuspešnijih grupa ranih 90.-tih. Predvođena pevačicom Dolores O’Riordan čiji je prodorno moćan glas glavno obeležje grupe, Cranberries izbija na vrh muzičke scene baladom “Linger” 1993. godine. Debi album “Everybody Else is Doing It, So Why Can’t We?” nastavlja međunarodni uspeh pesme “Linger” a i naredni, “No need to Argue” iz 1994. godine razbija rekorde prodaje u više miliona kopija i izbacuje više hitova.

Cranberries je do sada prodao preko 15 miliona primeraka samo u Americi. Četiri albuma našli su se među top 20 na Billbordovoj listi najboljih 200 albuma svih vremena (Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?; No Need to Argue; To the Faithful Departed i Bury the Hatchet) kao i osam pesama među top 20 (“Linger”, “Dreams”, “Zombie”, “Ode to My Family”, “Ridiculous Thoughts”, “Salvation”, “Free to Decide” I “Promises”).

Posle šestogodišnje pauze, bend se vraća na muzičku scenu objavljivanjem šestog albuma “Roses” u februaru ove godine i polaskom na svetsku turneju u okviru koje će nastupiti i u Beogradskoj areni, 4. decembra.

Cranberries su nastali u Irskoj, gradu Limericku, 1989. godine. Braća Hogan, gitarista Noel Hogan i basista Mike Hogan i bubnjar Fergal Lawler, osnovali su bend a zatim objavljuju konkurs za kompozitora i tekstopisca na koji se prijavljuje pevačica Dolores O’Riordan sa grubom verzijom pesme “Linger”. Ubrzo snimaju demo i prodaju ga širom Irske. Posle prodatih 300 kopija, smišljaju sebi naziv Cranberries i šalju demo sa ranim verzijama pesama “Linger” i “Dreams” izdavačkim kompanijama širom Velike Britanije.


Ulaznice možete kupiti preko Tiket Klub!