100 CIGANSKIH VIOLINA – Sava Centar

 

100 CIGANSKIH VIOLINA – Budapest Gypsy Symphony Orchestra

Sava Centar

Milentija Popovića 9

četvrtak, 8. Nov 2012 u 20:00h

“Budapest Gypsy Symphony Orchestra”, na mađarskom jeziku “Szaztagú Cinanyzenekar” (100 – The Hundred Gypsy Orchestra) je najveći svetski romski simfonijski orkestar. Osnovan je 1985.godine, kada je Šandor Jaroka, u to vreme u Mađarskoj najpoznatiji „primas“ (Romski solista) umro. Svi Mađarski romski muzičari došli su na njegovu sahranu. Posle ceremonije su počeli da sviraju. Orkestar je rođen iz tog improvizovanog trenutka.

Do njegove tragične smrti u oktobru 1997.godine Laszlo Berki, dirigent Narodnog mađarskog državnog ansambla, bio je vođa orkestra.  Sa njegovom izvanrednom umetničkom ličnošću ostavio je izuzetan pečat na orkestar.  Njegova je zasluga je to što su članovi ovog orkestra najbolji Mađarski muzičari. Imena kao što su Lakatos, Lendvai Csócsi, Boross, Berki – svi članovi orkestra – predstavljaju „krem“ iz Mađarske dinastije romskih muzičara.

Sándor Buffó Rigó  je sada predsednik, umetnički direktor i vođa orkestra sa Jószef Lendvai Csócsi – kao majstor na violini.

Jedan od najistaknutijih članova orkestra je virtuoz na cimbali Oszkar Okros. On je najbolji svirač ovog instrumenta na svetu.

Orkestar se sastoji od 100 muzičara koji čine 60 violina, 9 viola, 6 violončela, 10 konrabasa, 9 klarineta i 6 cimbala. Repertoar uključuje, u zavisnosti od turneje, čuvenu mađarsku i međunarodnu romsku muziku muzičara: Vittorio MONTI, Grigoras DINICU and Elemer SZENTIRMAY kao i  klasične komade  od muzičara: Johannes BRAHMS, Georges BIZET, Aram KHATCHATOURIAN, Gioacchino ROSSINI, Pablo de SARASATE, Johann STRAUSS and Piotr TCHAÏKOVSKI.

Orkestar je već imao ogromne uspehe tokom poslednjih godina u mnogim zemljama – čuvene koncertne dvorane i festivali – a posebno u Austriji, Belgiji, Češkoj, Hrvatskoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Japanu, Letoniji, Luksemburgu, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Kneževini Monako, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Turskoj, a nastupaće i izvešće svoj performans i u mnogim drugim zemljama.

Svaki nastup orkestra ima neuporedivi efekat na publiku: obučeni su u šarene haljine i orkestar je brojniji od većine klasičnih orkestara! Njihova ovozemaljska, poreklom dobijena energija svakoga dovodi do uzbuđenja. Ceo orkestar svira srcem, bez zadrške.

Brze promene ritma, boje, harmonije i stila, izvanredne varijacije, bogata harmonija kao i savršeni prelazi su urođene sposobnosti ovih muzičara. Uz to instiktivna osećanja koja se nalaze u svakom delu koje izvedu su jedinstvena za ansambl.

Sve ovo pokazuje – iz duboke njihove muzikalnosti – da imate utisak da čujete 100 Paganinija!

Oni prenose na gledaoce energiju jednog naroda, koji je izabrao muziku kao univerzalni jezik.

Instiktivni kao na večeri ciganskog skupa, rigorozni kao na Bečkom koncertu, u crnom smokingu ili u narodnoj nošnji  „Budapest Gypsy Symphony Orchestra“ pružaja kako muzičko tako i vizuelno zadovoljstvo.

Bez premca, to je najuzbudljiviji Simfonijski orkestar našeg vremena, najveći na svetu „Gypsy Symphony Orchestra „.

Ulaznice možete kupiti preko Tiket Kluba!