44. FEST – KOMPLETI – Sava Centar

44. FEST - KOMPLETI - Sava Centar, Tiket Klub
44. FEST - KOMPLETI - Sava Centar, Tiket Klub

44. FEST – KOMPLETI

Sava Centar

44. FEST
Briše granice
26. februar – 6. mart 2016.

NAPOMENA: KOMPLET VAUČERI se MORAJU zameniti za plastične kartice koje će biti personalizovane. Zamena će se vršiti od 18.02. ISKLJUČIVO na blagajni Arene.

 

Prošlogodišnji FEST obeležile su brojne novine, koje od ove godine već možemo zvati standardom najvećeg  filmskog festivala u regionu. I ove godine najbolji filmovi će se nagrađivati u tri takmičarska programa. Za kvalitet filmova pobrinuo se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice,  Thrills & Kills i Microwave – Mladen Đorđević. Čast da otvori festival imaće debitantski film Vlažnost reditelja Nikole Ljuce .

Na 44. FEST-u će biti prikazano 110 premijernih filmova.

Ovogodišnje programske celine su:

GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
SRPSKI FILM (takmičarski)
GLAVNI PROGRAM VAN KONKURENCIJE
FEST 44
FOKUS EVROPA
GRANICE (takmičarski)
THRILLS & KILLS
PLAZMA FESTIĆ
DOKUMENTFEST
MICROWAVE
FEST KLASIK
SPECIJALNE PROJEKCIJE

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja: Francuske, Irana, Nemačke, Mađarske, Norveške, Izraela, Meksika, Vijetnama, Italije, Hrvatske, Gvatemale, Bugarske i SAD. “U većini filmova tematski dominira buđenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu epizodiste ili statiste, a onda isprovociran spletom okolnosti odluči da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života”, kaže umetnički direktor Jugoslav Pantelić.  Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi a biće dodeljena i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik .

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. U ovoj selekciji biće prikazano 19 filmova, od kojih premijerno –  Vlažnost, Dobra žena, Otadžbina,  ProcepApofenija, Otvorena i Paluba ispod Terazija. Od ove godine u nacionalnoj selekciji nalaze se i filmovi čiji je manjinski koproducent  Srbija od kojih ćemo premijerno gledati S one strane, Život je truba, Narodni heroj Ljiljan Vidić, Brat Dejan, Ti mene nosiš i Zvizdan. Ovi filmovi će se takmičiti za posebne nagrade za manjinske koprodukcije u tri kategorije – najbolji film, najbolja režija i najbolje glumačko ostvarenje.

Treći takmičarski program je program Granice, u kome se takmiči 11 subverzivnih filmova iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Japana, Tajlanda, Argentine, Indije, Etijopije i Poljske.

Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić, nagrada FIPRESCI žirija, a od ove godine i nagrada FEDEORA žirija, udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana.

Dobitnici nagrade Beogradski Pobednik za životno delo i izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, biće naknadno objavljeni, kao i dobitnik nagrade počasni Beogradski Pobednik za za dosadašnje stvaralaštvo.

44. FEST predstaviće veliki broj filmova  malih kinematografija. U Beograd nam dolaze filmovi iz: Vijetnama, Gvatemale, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije, Albanije, a naravno da neće izostati ni oni na engleskom, francuskom, španskom, ruskom, nemačkom, kineskom i japanskom jeziku. Ove godine predstaviće se i rekordan broj rediteljki sa 18 filmova. Svojevrsni rekorderi su i reditelj Tomas Vinterberg sa dva filma na programu koliko će ih imati i japanski reditelj Sion Sono, kao i hrvatska glumica Ksenija Marinković koju ćemo gledati u čak pet filmova.  Zamiljiva činjenica je da imamo i preko 20 rediteljskih debija na ovom FEST-u. U glavnom programu van konkurencije naći će se i favoriti za Oskara kao što su Bruklin, Kerol, Pod lupom, Dankinja, Trambo i Sikario. Tu su i najnovija ostvarenja dobro poznatih reditelja, kao što su Kraljica Pustinje Vernera Hercoga, 99 Domova Ramina Bahranija, Ave Cezare Itana i Džoela Koena, Mladost Paola Sorentina,Nerazuman čovek Vudi Alena, Jastog Jorgosa Lantimosa, Komuna i Daleko od razuzdane gomileTomasa Vinterberga, Ubica Hu Hsiao Hsiena, Imati 17 godina Andre Tešinea…

FEST ove godine sa projekcijama izlazi i van bioskopskih prostora. U godini Šekspira, najnoviju ekranizaciju Magbeta prikazaćemo u Narodnom  pozorištu,  dokumentarac o Dženis Džoplin u prostoru UK Parobrod, a film Noma u restoranu Komunale. U želji da ne zatvaramo oči pred stvarnošću, FEST će pažnju posvetiti i jednoj TV seriji- Poslednji panteri, koja je snimana prošle godine u Beogradu. Prve dve epizode ove serije biće emitovane u okviru jedne projekcije. Migracije koje svakodnevno pune novinske naslove inspirisale su i filmske autore, te ćemo gledati nekoliko filmova koji se bave ovim aktuelnim problemom, kao što su Mediteran, Bruklin, Dipan pa i Rasprskavanje. U okviru FEST klasik programa prisetićemo se i nekih starijih ostvarenja koja su se hvatala u koštac sa temom migracija. FEST ove godine pažnju posvećuje i najmlađoj publici za koju je namenjena posebna selekcija – Plazma Festić. Među filmovima za tinejdžere, izdvaja se slovenački Julija i alfa Romeo čiju ekipu očekujemo na FEST-u.

U okviru programa FEST klasik biće obeleženo 20 godina smrti Nebojše Đukelića. Prisetićemo ga se kroz projekcije njegovog filmskog izbora, a u nekoliko navrata će biti prikazan i njegov poslednji intervju, kao i dokumentarac o njegovom radu. Takođe, biće prikazano nekoliko filmova kao omaž nedavno preminulom Dejvidu Bouviju.

Potvrđen je dolazak ekipa iz filmova: Dheepan, The Angel: The Prescription For Liffe, III, Crumbs, 99 Homes, Nachthelle, Šiška Deluxe, H., Blue Hour, Las Elegidas, Julija i alfa Romeo, Baskin, Der Bunker, Les Anarchistes, S one strane, Narodni heroj Ljiljan Vidić, Zvizdan

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će gost ovogodišnjeg FEST-a biti i legendarni reditelj Jhon McTiernan, nezaobilazna glumica Almodovarovih filmova Victoria Abril kao i čuveni glumac Anthony LaPaglia. O ostalim gostima kao i o sastavu žirija ćemo vas blagovremeno obavestiti. Predednik žirija za nacionalnu selekciju je Dragan Bjelogrić, dok će za međunarodnu selekciju žirijem predsedavati Pavel Lungin.

Karte za festival biće puštene u prodaju od 6. februara. Karte za projekcije u Sava centru mogu se nabaviti na blagajni Sava centra, a novost je da je za filmove u Sava centru moguća i online kupovina putem Eventima, kao i na Eventim prodajnim mestima. Kupci online kompleta karata dobiće personalizovanu FEST karticu za ulazak na projekcije. Karte za projekcije van Sava centra kupuju se isključivo na blagajnama sala. Ove godine, novost je da se FEST održava i u bioskopuCineplexx Ušće. U prvih sedam dana vazi popust od 10% na komplet karata po terminskim linijama.

Sava centar: svečano otvaranje 26.2. u 19h- 500din
projekcije od 9h 200din, 11h i 13.30h 250din, 16.30h 300din, 19h i 22h 350 din, 24h 250din.
Dom omladine Beograda: 12.30h, 15h, 22.30h 250din, 17.30h i 20h 300din
DKCB: 12h, 14.30h, 22h 250din, 17h i 19.30h 300din
Fontana: 15h, 17h, 250din, 19h, 21h 300din
Cineplexx Ušće:  16.30, 17.30h, 19h, 19.30h, 20h, 21.30h, 22.30h 350din
Muzej Jugoslovenske kinoteke (Kosovska): 18h i 20h 250din
Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova): 17h i 21h 250din, 19h 300din

Prvih sedam dana prodaje odobrava se 10% popusta na komplete karata po terminskim linijama.

I ove godine o programu i vestima vezanim za festival možete se informisati pored našeg web site-a www.fest.rs i facebook stranice i pomoću aplikacije za Android i  iOS mobilne uređaje koja će uskoro biti dostupna na Play store i App store.

Novinari koji žele da se akredituju za praćenje 44. FEST-a mogu to da urade preko linka na našem sajtu www.fest.rs  u sekciji Press. Rok za slanje zahteva za akreditaciju je 18. februar. Svi kojima je akreditacija odobrena, biće kontaktirani.

Sve informacije i rezervacije:
rezervacije@tiketklub.com
klubsu@yahoo.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Web page: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom sluzbom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!