AMY – premijera dokumentarnog filma – Sava Centar

AMY – premijera dokumentarnog filma

Sava Centar

Thursday, 5. Nov 2015 u 20:00h

FILM “EJMI” SVEČANO OTVARA 11. “SLOBODNU ZONU”

Jedanaesti filmski festival “Slobodna Zona” biće otvoren u četvrtak 5. novembra 2015. godine u 20 sati u beogradskom Sava Centru. Festival će otvoriti dokumentarni film “EJMI” Asifa Kapadije.

DEVOJKA KOJA JE ŽELELA DA NESTANE

Poput junaka njegovog prethodnog filma “SENA”, i “EJMI” (Vajnhaus) na neki način umire pred kamerama – njen poslednji nastup ili makar njegov najtragičniji deo snimljen je mobilnim telefonom 18. juna 2011. na Kalemegdanu u Beogradu.

Umesto trijumfalnog povratka na scenu, Ejmi  Vajnahus umire mesec dana kasnije od trovanja alkoholom u svom domu u Londonu.  Tokom samo osam godina duge karijere njena krhka pojava, retro frizura, pogled oivičen ajlajnerom, ekscesi u javnosti, narkotici i alkohol sa jedne i njen nezaboravni glas i izuzetan talenat sa druge strane, bili su pravi magnet za medije. Njena prerana smrt u 27., godini medijski je ispraćena kao jos jedna klasična prica o životu i smrti rok zvezde.  Reditelja Asifa Kapadiju, medjutim, zanima ona druga Ejmi – osoba koja se krije iza naslova u tabloidima  i van svetlosti reflektora. Osoba koja je napisala sve one pesme, iz koje izvire taj neverovatni glas. Uz pomoć preko stotinu (audio) intervjua i bezbroj privatnih video snimaka koje su mu ustupile osobe bliske pevačici, ali i snimaka paparaca, Kapadija tokom više od tri godine rada na filmu virtuozno sklapa portret mlade, talentovane žene, koja rastrzana izmedju ličnih problema i zahteva muzičke industrije, gubi bitku sa agresivnim medijima i na kraju i sa samom sobom. Njena muzika je ključ za razumevanje njene duše i reditelj traži odgovore u tekstovima njenih pesama. “Tamo sve piše“ kaže Kapadija u jednom intervjuu. “Rehab”, jedan od njenih najvećih hitova, opisuje mozda ključni momenat u njenom životu – na nagovor njenog prvog menadžera i prijatelja Nika Šimanskog, Ejmi je na korak od odlaska na odvikavanje – paradoksalno, njen otac,  smatra da to nije potrebno i ona ostaje sama sa svojim demonima.

Kada je 5 godina kasnije menadzment prakticno natera da izadje na scenu u Beogradu to je poslednji čin drame kojoj smo svi bili svedoci. U arhivskim snimcima koje Kapadija koristi u filmu Ejmi nas gleda pravo u oči, jedan na jedan.

Ejmi će vas naljutiti, biće vam neprijatno, skretaćete pogled, možda i plakati – zato što je to film o nama i vremenu u kome živimo. Vremenu u kome je sve ogoljeno i javno, jeftino i na prodaju, u kome je (u) medijima sve dozvoljeno osim istine i pravih emocija.

Filmski festival angažovanog filma “Slobodna zona” održaće se ove godine od 5. do 10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Karte za film “Ejmi” moći će da se kupe počev od 5. oktobra. Cena karte biće 500 dinara.

Dobro došli u Slobodnu zonu!

Sve informacije i rezervacije:
Facebook: tiket klub
Mail: klubsu@yahoo.com
rezervacije@tiketklub.com
Kontakt tel: 065 610-43-12  i  065/366-5-222
Sajt: www.tiketklub.com
Twitter: TiketKlub

Dostavljamo ulaznice kurirskom službom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!