Djelem Djelem – Sava Centar

Djelem Djelem - Sava Centar, Tiket Klub
Djelem Djelem - Sava Centar, Tiket Klub

Djelem Djelem

Sava Centar

Utorak, 8. Apr 2014 u 20:30h

Povodom Svetskog dana Roma, 8. aprila, u Sava Centru će biti održan događaj pod nazivom “Đelem, Đelem” na kojem će nastupiti jedan od napoznatijih bendova ruske ciganske muzike “Cigani Ivanovići“ uz koje će kao zvezde sa naših prostora nastupiti “Ođila” i “Amaro Del” .

Pored koncerta, ceo događaj će upotpuniti izložba fotografija iz života pripadnika romske populacije sa naših i drugih prostora, izložba slika nekoliko romskih autora, kao i niz video instalacija kojima će organizatori pokušati da približe kulturu i običaje romskog naroda.

Svetski dan Roma obeležava se od 1971, kada je 8. aprila u Londonu održan prvi svetski kongres Roma. Obeležavanje ovog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na njihov težak položaj i podstakle države u kojima pripadnici ove manjine žive da obrate posebnu pažnju na unapređivanje njihovog položaja.Tada je za romsku himnu proglašena pesma “Đelem, đelem”, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Posle velikog uspeha sa oproštajnim koncertom grupe Vaya con Dios u Beogradskoj Areni krajem prošle godine, produkcijska kuća Playlive odlučila je da pokrene projekat promocije romske muzike i kulture koji će se održavati svakog 8. aprila, na Svetski dan Roma.

“Cigani Ivanovići”  Les  Tziganes  Ivanovitch potiču iz Beograda. Od kraja šezdesetih godina žive u Parizu, gde nastupaju u brojnim kabareima i restoranima svirajući ruske i ciganske pesme.Prvu ploču “Me Sem Rom” objavljuju 1971. i od tada nastavljaju da daju novu svežinu tradicionalnoj muzici i stiču svetsku slavu. Posle 30 godina ponovo će svirati u Beogradu.

“Ođila” je nastala 1983. godine i izvodi širom sveta prepoznatljivu, rusku cigansku muziku oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz filmova “Cigani lete u nebo”, “Moja slatka umiljata zver” i dr. Posle dugodišnje pauze “Ođila” se na muzičku scenu vratila 2007.

“Amaro Del” je osnovan 1988. u Beogradu i od samog početka se opredelio za skupljanje i izvođenje tradicionalne muzike romskih grupa iz raznih krajeva Evrope i sveta. Sarađuje sa brojim etnomuzikolozima, a neki od članova su odlazilii na teren kako bi snimali Rome dok izvode svoju tradicionalnu muziku.

Ulaz na pomenutu izložbu fotografija, slika i video sadržaja o životu Roma, koja će biti postavljena u holu Sava Centra tokom celog dana, biće besplatan.


Djelem Djelem - Sava Centar, Tiket Klub

Djelem Djelem – Sava Centar, Tiket Klub

Ulaznice možete kupiti preko Tiket Kluba!