FBI – DOSIJE TESLA – Sava Centar

FBI – DOSIJE TESLA

 Sava Centar

20:21,Sunday, 18. Dec 2016

Pre više godina, jedan od najpoznatijih filmskih reditelja svih vremena, Stiven Spliberg otkupio je prava na roman, prema kojoj je zamislio da film o Nikoli Tesli, bez dileme, jednom od najvećih umova koji je ljudski rod imao.

Spliberg se do dan danas nije “usudio” da uđe u realitaciju te ideje. Ali, Nenad Janković – svima poznatji kao Nele Karajlić – prihvatio je predlog svog prijatelja Gorana Marića alijas Muharema Meklarena, inače osnivača Global Tesla foruma (tradicionalni godišnji skup na kojem se mladi upoznaju sa likom i delom Nikole Tesle) da snimi muzičko-scenski spektakl Tesli u čast.

Nele Karajlić se, najpre, opirao ideji, jer kako kaže: “Ako Spilberg nije uspeo, kako ću ja!? Tesla je kompleksna i komplikovana ličnost da bi se tek tako napravilo”, ali onda je jednog dana prihvatio.

Prisustvujući otvaranju Global Tesla foruma na Fruškoj gori otkrio je i zašto je to uradio:

“Čujem se ja tako sa Goranom aka Meklarenom i baš pričamo o Tesli i toj ideji. Kad odjednom, na bor, baš ispred moje kuće, sleti bela golubica. Tog trenutka sam mu rekao: OK, radimo!”, ispričao je Nele Karajlić.

Zašto ga je baš bela golubica “ubedila” da uradi scenski spektakl o Tesli?

Tesla je bio veliki ljubitelj golubova, a prema jednoj priči, dok je ležao u krevetu i nešto “mozgao” (što je uvek radio) u njegov stan uletela je bela golubica u čijim očima je video jaku, blještavu, zaslepljujuću svetlost.

Zahvaljujući belom golubu, Nele Karajlić je, dakle, pristao da se uhvati u koštac sa teškim zadatkom – prikazati Teslu na scenu i obuhvatiti njegov život i sve što je radio.

Nele je shvatio da ne treba da prikaže sve, jer bi to bilo nemoguće, već je došao na drugu ideju. Njegova predstava zvaće se “FBI – Dosije Tesla“, a premijera će biti u oktobru u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

“To je priča o nesretnom policajcu Niku Nelsonu, koji je dobio zadatak od šefa FBI Edgara Huvera da 7. januara 1943. godine ode u hotel ‘Njujorker’, na 33. sprat i utvrdi smrt nekog tamo starca i da pokupi SVE njegove stvari. Nik Nelson je to i uradio. Otišao je na, mislio je redovan i rutinski zadatak. Dan kasnije pozvao ga je šef sa pitanjem: ‘DA LI SI POKUPIO BAŠ SVE STVARI?’ Tu počinje agonija ovog policajca, koji shvata da to nije bio tek običan starac…”, rekao je Nele Karajlić.

Naravno, reč je o Nikoli Tesli koji je preminuo tog 7. januara 1943. godine u hotelu “Njujorker” u “Velikoj jabuci”.

“Policajac Nik Nelson”, nastavio je Nele Karajlić, “shvata da je reč o nekakvim krupnim stvarima i da je upao u veliku šoinsku igru SAD, bivšeg SSSR, Velike Britanije. Jedini koji može da mu pomogne jeste Tesla. A pronalazi Teslu u snovima, odnosno odlazi u Teslinu laboratoriju, koji mu sve objašnjava”.

Nele nam je otkrio da će Nika Nelsona glumiti lično on, a za Teslu je dodao se “nada da će nas posetiti”.

 Informacije za karte:
rezervacije@tiketklub.com
klubsu@yahoo.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Web page: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom sluzbom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.
Ulaznice možete poruciti preko Tiket Kluba!