Festival 7 VELIČANSTVENIH – Sava Centar

 

Festival 7 VELIČANSTVENIH

29. januar – 04. februar 2016.

Sava Centar

Pišem ove reči na kraju 2015. godine koja nije bila dobra godina za svet u kom živimo. Annus horribilis, termin je koji je engleska kraljica Elizabeta II jednom upotrebila! Televizijske stanice upravo sumiraju ovu godinu kroz brojeve i slike smrti ili ljudi koji se bore da pređu granice bežeći od rata, sukoba, prirodnih katastrofa. Svi su oni anonimni u svojoj patnji na ekranu. Tako vesti izveštavuju o tome, a takvi ne treba da budu dokumentarni filmovi.

Šta bismo mogli da poželimo, Silven Bigelajzen mi je napisao pre nekoliko dana: …bolji svet za sve, manje nasilja, više saosećanja, bolje razumevanje i svest o tome šta se događa… Zaista, zaista, odgovorio sam reditelju filma „U smiraj života”, jednom od sedam koje Vam nudimo 2016. na festivalu „Sedam veličanstvenih”.

„Ja pričam o životu, ne o smrti”, kaže u filmu devedesetčetvorogodišnja Bigelajzenova majka. Da, hteo bih da dodam, hajde da se ponovo na ovom festivalu, u svoj skromnosti, usredsredimo na Život i Ljubav, ne zaboravljajući vreme u kom živimo i ogromne probleme s kojima se suočavamo. Kako je i prikazano u filmu Jakoba Brosmana „Lampeduza zimi” koji se fokusira na problem izbeglica u današnjoj Evropi na način koji s poštovanjem uzima u obzir kontekst, bez senzacionalizma, bez dodatne dramatizacije.

Profil festivala? Dakle, možete lako da otkrijete da su filmovi zasnovani na poštovanju individue i njegovog/njenog života i solidarnosti sa protagonostima, da upotrebim starinski izraz.

Solidarnost je reč koja se precizno povezuje sa socijalnom pričom Helene Treštikove o „Melori”, koja nosi njen dobro poznati divni, brižni pristup. Isto osećanje ostaje sa Vama i pošto vidite „Braću” Vojćeha Starona, koji svojim izuzetnim snimateljskim radom slavi kreativnost Alfonsa i Mječislava i pokazuje ljubav koju braća imaju jedan za drugog, kao i ljubav koju režiser oseća za svoje protagoniste.

Staron je snimatelj Ježija Šlatkovskog, čiji je bogati „Don Žuan” podjednako vedar i bolan za gledanje. Odrastajući, mladić uči da se nosi sa Životom i Ljubavlju, pozorište pomaže, porodični odnosi sve to komplikuju; Vi delite njegova osećanja, želite mu da uspe.

Pozorište Života: Kreativnost je takođe ono čime se Herman Kral bavi u svom spektakularnom filmskom odavanju počasti Tangu, u koje elegantno integriše Ljubavnu priču i portret vrhunskog majstora igre Marije u divnom Buenos Airesu.

Podjednako zadivljujući, iako manji, je italijanski grad Siena sa svojom jedinstvenom predstavom – Kozima Spender nas vodi tamo, u muški svet u filmu ”Palio”, punom zabave i napetosti i intrigantnih karaktera. To je Film… zar sam zaboravio da napišem da festival „Sedam veličanstvenih” želi da predstavi filmove koji su namenjeni velikom ekranu!

Sve informacije i rezervacije:
rezervacije@tiketklub.com
klubsu@yahoo.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Web page: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom sluzbom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!