JUMBO BIG BAND – Sava Centar – Ulaznice

 

***OBAVEŠTENJE***

Zbog zdravstvene situacije u regionu odlaže se koncert “Jumbo Big Bend”, koji je na sceni Sava Centra, trebalo da okupi tri najznačajnija džez orkestra u regionu – Big Bend Radio-televizije Srbije, Džez orkestar Hrvatske radio-televizije i Big Bend Radio- televizije Slovenije.

Prema proceni ovi koncerti, za koje je planirano da budu održani u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, a za koje vlada veliko interesovanje, nose veliki rizik, pa se sva tri predviđena koncerta odlažu za datum koji će naknadno biti određen.

Kupci ulazinica od 10. marta mogu da izvrše povrat:
Ulaznice kupljene online – poslati email na office@tickets.rs

 

U martu mesecu ove godine ponovo će se okupiti tri najbolja big benda iz bivše Jugoslavije – Big Bend Radio-televizije Srbije, Džez orkestar Hrvatske Radio-televizije i Big Bend Radio- televizije Slovenije.


“JUMBO BIG BAND” KONCERT

U martu mesecu ove godine ponovo će se okupiti tri najbolja big benda iz bivše Jugoslavije – Big Bend Radio-televizije Srbije, Džez orkestar Hrvatske Radio-televizije i Big Bend Radio- televizije Slovenije.

Prvo zajedničko okupljanje i muziciranje u ovoj velikoj i nesvakidašnjoj formi – „džambo big bend“ sastava, bilo je davne 1989. godine, sa nastupima u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu. U istoriji džez muzike to je bio prvi nastup tri big benda zajedno na istoj bini. Do tada je bio poznat čuveni susret dva velikana – Kaunta Bejzija i Djuka Elingtona sa svojim orkestrima. Te 1989. tri orkestra su se na tri koncerta predstavila svojim pojedinačnim kompozicijama, ali i numerama posebno napisanim za ovu grandioznu formaciju džez muzičara. Veliki odjek u javnosti i lepa sećanja učesnika trajala su godinama, a kada su prošle teške godine, među kolegama se rodila ideja i javila želja da se napravi novi susret.

Na jubilarnom dvadesetogodišnjem Novosadskom džez festivalu, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, zahvaljujući velikoj predanosti urednika i izvršnog producenta festivala, ali i umetničkih rukovodilaca sva ti ansambla, to se i desilo, nepune tri decenije kasnije, 2018. godine. Na izuzetno srdačnom, na momente i dirljivom muzičkom samitu, bilo je mnogo dobrog džeza, dobrih vibracija i druženja, a u domaćoj istoriji džez muzike ovaj koncert ostaće zabeležen po perfektno izvedenim odličnim autorskim kompozicijama sva tri orkestra, pojedinačnim, ali i delima za „jumbo“ sastav.

Velika želja svih učesnika da se ponovo, kao nekad, ovaj vanserijski atratktivni muzički program izvede u sva tri grada upravo je pred nama. U drugoj sedmici marta „Jumbo big bend“ projekat počinje nastupom u Zagrebu, zatim u Ljubljani, da bi se na kraju završio koncertom u Beogradu, u Velikoj dvorani Sava Centra, 15. marta. Po tradiciji, na koncertu će se svaki od tri orkestra predstaviti sa svojim kompozicijama, a zatim će svi zajedno izvesti dela posebno napisana za ovaj muzički samit, uključujući i novi repertoar. Uz autorske džez kompozicije bazirane na narodnim motivima, biće izvedeni i odabrani džez standardi, kao i kompozicije koje predstavljaju svojevrsni omaž stvaralaštvu Djuka Elingtona, čiji je opus obeležio i obogatio big bend formu izražavanja u džez muzici.

Izvor: Sava Centar