Državni kozački ansambl – SLOBODNA STEPA- SAVA CENTAR

Državni kozački ansambl – SLOBODNA STEPA

SAVA CENTAR

20:30,Thursday, 14. Jul 201

Ставропољски  државни козачки  ансамбл песама  и  игара

 «Слободна  степа»

Град  Ставропољ,  Русија

 

        Ставропољ је козачки крај. Овде су се сплеле вековне фолклорне традиције козака са југа Русије – Дона, Терека, Кубања и потомака Запорошких козака – Црноморских козака. Народно уметничко стваралаштво Ставропољског краја заснива се на дубоко лиричном козачком фолклору.

      Ставропољски  државни козачки  ансамбл песама  и  игара «Слободна  степа» је основан 2005. године одлуком администрације и Градске думе Ставропоља као професионални државни козачки ансамбл песама и игара „Слободна степа“ (рус. «Вольная степь»). Назив Ансамбла одражава суштину козака, његову вековну тежњу да буде независан, слободан, „вољан“. Козак-ратник и његов коњ, верни саборац, били су господари непрегледне степе.

       На репертоару Ансамбла су вокално-кореографске композиције, ратне, веселе песме за игру и многе друге. Ту су и игре које осликавају културу становника Терека, Кубања, Дона и Запорожја кроз прошлост и садашњост. Стваралаштво Ансамбла представља хармоничан спој жанрова – хорског певања, народне игре и музике. Готово сваку песму прате некакви сценски елементи, најчешће је то игра. Са друге стране, козачку игру често прати хорско певање. Гледалац се понекад може збунити – ко су овде певачи, а ко играчи?

    Додатну живописност Ансамблу придодају и ручно израђени костими, који осликавају начин живота козака.

Ансамбл непрекидно усавршава своје професионалне вештине захваљујући директору и уметничком руководиоцу – он је Заслужни културни посленик Републике Ингушетије, Почасни уметник Ставропољског краја, Василиј Берченко. Руководилац хора Ансамбла је Светлана Данилова, руководилац оркестра је вишеструко награђивани уметник на државним такмичењима Дмитриј Михајлов, фолклорни кореограф је Људмила Берченко, а главни кореограф Ансамбла је Заслужни културни посленик Републике Ингушетије Виктор Агејев.

       Ансамбл је освојио многобројне награде и признања на домаћим и међународним фестивалима и такмичењима.

       Ансамблу су аплаудирали морнари са атомских стратешких подводних крстарица у градовима Мурманске области, житељи града Астрахана, Краснодарског краја и Ростовске области, Санкт-Петербурга и града Грозни у Републици Чеченији.

      Ансамбл је био почасни гост на Фестивалу руске културе у Фурланији (Италија 2007), награђен је на Међурегионалном фестивалу «Свет у шаренилу култура» в граду Грозни у Чеченији (2008). У јесен 2007. године Ансамбл је имао веома успешну турнеју по северу Италије. У лето 2009. и 2010. године Ансамбл је својим сјајним наступима представио културу родног града, краја и Русије на Међународном фестивалу «Игре из целог света» у Португалу. У јесен 2010. године Ансамбл је освојио награду на Первом фестивалу „Кавкаске игре“. В августу 2011. године Ансамбл је учествовао на фестивалу «Козачко братство» у Вороњешкој области. У мају 2012. године Ансамбл је ишао у Грчку у оквиру званичне делегације Московске трговинско-привредне коморе. У октобру 2012. године Ансамбл је освојио награду на Другом међународном фестивалу «Москва – козачка станѝца[1]». У лето 2013. Ансамбл је поново  учествовао на међународном фестивалу «Игре из целог света» у Португалу. У лето 2014. године Ансамбл је представљао Русију на културном форуму у Италији. У септембру 2014. године представљао је Ставропољски крај на Петом фестивалу културе и спорта «Кавкаске игре» у Грозном. У пролеће 2015. године представљао је културу Ставропољског краја на фестивалу «Шолоховско пролеће». У лето 2015. године Фолклорни савез Италије поново је позвао Ансамбл у Италију. У јулу 2016. године Ансамбл ће поново учествовати, сада већ традиционално, на Међународном фестивалу у Португалу «Игре из целог света».

 Informacije za karte:
rezervacije@tiketklub.com
klubsu@yahoo.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Web page: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom sluzbom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.
Ulaznice možete poruciti preko Tiket Kluba!