KRCKO ORAŠČIĆ – Sava Centar

KRCKO ORAŠČIĆ - Sava Centar, Tiket Klub
KRCKO ORAŠČIĆ - Sava Centar, Tiket Klub

VELIKI BALETSKI SPEKTAKL – KRCKO ORAŠČIĆ

Sava Centar

Nedelja, 22. Dec 2013 u 20:00h

VELIKI BALETSKI SPEKTAKL “KRCKO ОRAŠČIĆ” IZ SVETSKE METROPOLE BALETA – SANKT PETERBURGA.

SOLISTI DVA IMRERATORSKA TEATARA: MARINSKOG I MIHAJLOVSKOG

U GLAVNIM ULOGAMA

PRVAK I PRIMA BALERINA MARINSKOG TEATRA: IGOR KOLB I OLGA ESINA

 Beogradska publika je do sada imala priliku da vidi razne verzije svog omiljenog baleta „Krcko Oraščić“, ali nikada u izvođenju virtuoznih solista i ansambla dva čuvena imperatorska teatra iz Sankt Petersburga.

МARINSKI TEATAR
je kolevka ruske baletske škole i najreprezentativniji teatar klasičnog baleta u svetu. Osnovan pre dva veka, dobio je ime u čast Marije Aleksandrovne, supruge imperatora Aleksandra II. Marinski teatar je poklonio svetu velika  baletska imena kao što su Ana Pavlova, Vaclav Nižinski, Rudolf Nurejev, Mihail Barišnikov. Blistavu tradiciju legenda svetskog baleta danas nastavljaju zvezde Marinskog teatra: Uljana Lopatkina, Igor Kolb, Olga Esina, Dijana Višneva, Julija Mahalina i drugi.
Praizvedba baleta “Krcko Oraščić” izvedena je upravo na sceni Marinskog teatra u Sankt Petersburgu, 18. decembra 1892  godine i ubrzo postaje jedan iz najpopularnijih u istorji baleta. Izvođen je nebrojeno puta u raznim verzijama, ali nosilac tradicije vrhunskog sklada na sceni ostaje Marinski teatar, čiji spektakl se odlikuje visokom muzičkom kulturom, složenom koreografijom i fascinantnim tehnikama igrača.

KOREOGRAFIJA

Marius Petipa i Lev Ivanov

KOREOGRAFSKA POSTAVKA

Vasilij Vainonen

MIHAJLOVSKI TEATAR
Drugi Imperatorski teatar u Sankt Peterburgu, nazvan u čast velikog Kneza Mihajla mlađeg sina Pavla I. U 2001 godini teatar je vratio svoje istorijsko ime i slavu  jednog od najboljih muzičkih teatara Rusije. Zahvaljujući Marinskom i Mihajlovskom teatru, Sankt Peterburg je dobio status metropole svetskog baleta.U baletskom spektaklu u Sava Centru učestvuju vodeći solisti Mihajlovskog teatara.

Produkcijska kuća Agencija S.I.L.B. i  Projekat «RUSKA KULTURA U SRBIJI»

                  sa ponosom predstavlja po prvi put u Beogradu:

 

          VIRTUOZE MARINSKOG I MIHAILOVSKI TEATRA

prvaka baleta Igora Kolba i prima balerinu Olgu Esinu u legendarnom baletu „KRCKO ORAŠČIĆ“ (ŠČELKUNČIK).

IGOR KOLB je „muški etalon“ ruskog baleta i jedan od vodećih prvaka lirsko-romantičnog stila u istoriji Marijinskog teatara. Kolb je „rođeni“ igrač, čije su izvanredne fizičke odlike dovedene do savršenstva akademskom školom. Tehnički savršena igra, umetnička intuicija i jarki temperament omogućuju Kolbu da na visokom umetničkom i tehničkom nivou ostvaruje likove svojih heroja, originalno igrajući svaku ulogu. Njegova igra se uzdiže do poezije…

Zahvaljujući izuzetnom umeću, gracioznosti, muževnosti, virtuoznom skoku na granici ljudskih mogućnosti Igor Kolb je nastupao nа najvećim scenama sveta: Pariska opera, La Skala, Rimska opera, Stats opera , Opera Tokio . Ljubiteli baleta širom sveta imali su priliku videti neverovatno laku, strogu, preciznu i slobodnu igru Igora Kolba, koja оčarava svojim savršenstvom.

U oktobru 2009 g uredbom Predsednika R.F. D. A. Medvedeva, Kolb je dobio zvanje “Zaslužni umetnik Ruske Federacije”

OLGA ESINA je prima balerina imperatorskog Marinski teatra. Od 2006. godine takođe je prva balerina i istinski dragulj jednog od najprestižnijih pozorišta u Evropi – Bečkoj Državnoj Operi.

Božanskom lakoćom i briljantanom igrom Esina je osvojla srca mnogih gledalaca ne samo u Rusiji i Evropi, već i širom sveta.
Njena elegancija, jedinstvene linije, meki, plastični pokreti i virtuoznost tehnike svojstveni Sankt Peterburgskoj školi, obogaćeni su sa sjajem bečkih koreografa. Poznata je po izuzetnoj tehnici, gipkosti, zlatnim  proporcijama, umetničkim interpretacijama. Olga igra prirodno kao da diše, bez ikakvog napora pojedinačnih elemenata igre, već kao da leti na talasima muzike, spojena sa njom. Ističe se sa svojom ženstvenošću, muzikalnošću, duhovnošću i dramaturgijom uloga. Adagio u potpunosti otkriva prirodu njenog talanata – savršenu čistotu igre, glatkoću prelaza i neverovatnu tehniku. Po mišljenju kritike Esina je pravi „Anđeo igre“.

Njena najomiljenija uloga je Klara u baletu Krcko Oraščić. Igra je u dve postavke: u Маrinski teatru u postavci Vajnonena i u Bečkoj državnoj operi u postavci Nurejeva.

2012. godine dobila je nagradu International Dance asocijacije „Benua de la Danse“.

Zahvaljujući prelepoj muzici Čajkovskog, koreografiji, vrhunskom izvođenju, scenografiji i kostimima osećaćete se kao da ste i sami deo ove bajke.

U očaravajućoj zimskoj bajci za decu i odrasle, susrešćete se sa tajanstvenim i maštovtitim gospodinom Droselmajerom, kumom devojčice Klare, koji zapravo predstavlja samog Hofmana, pisca ove divne priče. Sanjaćete zajedno sa njom snove o Krcku. Poželećete da sa hrabrom Hofmanovom junakinjom prođete kroz mnoga iskušenja u njenom nastojanju da pomogne princu Krcku Oraščiću da vrati svoju silom izgubljenu ljubav. Suočićete se sa Kraljicom miševa Ratildom, putovati u Kraljevinu slatkiša, susresti sa Šećernom vilom, diviti se Španskoj, Ruskoj, Kineskoj i Arapskoj igri…i doživeti još mnoga druga iznenađenja sa interesantnim junacima ove priče koji se kriju u svima nama. I kako se priča ovog predivnog baleta bude odvijala sve više će vas odvlačiti u taj sebi svojstven svet, protkan verom u borbu za dobro i snovima o pravoj ljubavi koja pobeđuje.

Da snovi i fantazije Krckovog sveta zažive i u vašim srcima svojim vrhunskim baletskim umećem i ekspresivnom igrom doprineće ansambli Marinskog i Mihajlovski teatra iz Sankt Petersburga, Nacionalni Balet Makedonske Opere iz Skoplja, kao i učenici Baletske škole „Lujo Davičo“ iz Beograda.

KRCKO ORAŠČIĆ - Sava Centar, Tiket Klub
KRCKO ORAŠČIĆ – Sava Centar, Tiket Klub

Ulaznice možete kupiti preko Tiket Kluba!