Nacionalni balet Španije – Sava Centar

Nacionalni balet Španije - Sava Centar, Tiket Klub
Nacionalni balet Španije - Sava Centar, Tiket Klub

Nacionalni balet Španije

Sava Centar

Petak, 28. Mar 2014 u 20:00h

Nacionalni balet Španije po prvi put u Beogradu!

Nacionalni balet Španije gostovaće po prvi put u Beogradu 28. marta 2014. godine, u Sava Centru. Srpska publika će konačno uživo doživeti ono što je gledala samo u filmovima kao što su remek dela velikog Karlosa Saure – „Karmen” i „Flamenko, flamenko”.

U svetu najpoznatija španska plesna formacija, predstaviće ovom prilikom svoje najnovije dve postavke – čuvenu „Seviljsku svitu” i “Gritto”, za koje je koreografiju uradio umetnički direktor teatra Antonio Naharo.

Španski “bajlarines” su već predstavili novi repertoar izvan svoje domovine – od Amerike do Japana i Kine, osvojili publiku i pobrali medijske hvalospeve za izvođenje ovog magičnog spektakala. Svi se slažu: gledaoce će zahvatiti plemeniti požar najstrasnijih španskih igara, u izvodjenju najboljih flamenko plesača na svetu. Posle ovog iskustva, umetnost flamenka ostaće zauvek u srcima publike.

Od svog osnivanja 1978. g. do sada, sa Nacionalnim baletom Španije povezano je stvaralaštvo najvećih plesača današnjice kao što su Hoakin Kortes, Eva Uerbabuena, Hose Antonio, Karmen Amara, Aurora Pons, Nana Lorka, Aida Gomes i mnogih drugih. I danas je Nacionalni balet Španije formacija plesačkih kraljeva i kraljica, koji izvodi legendarna dela, čuva nacionalni plesni ritam i širi špansku muzičku kulturu i plesno majstorstvo po svetu. U stvari, blistavi baletan koji je odigrao glavne uloge u filmovima Saure „Krvava svadba” (1981.), “Karmen” (1983.) i “Ljubavna magija” (1986.) jeste Antonio Gades – prvi direktor i koreograf Nacionalnog baleta Španije. On je i započeo misiju ovog baleta, koji do danas predstavlja kulturu Španije pred svetom. Flamenko je bila njegova strast i do kraja svog života Gades je bio njegova najslavnija ličnost, koja je najpredanije radila za njegovo popularisanje. Koreografijama ovog jedinstvenog majstora plesnih dela se divimo kad gledamo „Bolero” i „Karmen”.

Nacionalni balet Španije je osnovalo špansko Ministarstvo kulture 1978. godine. Do danas, ovaj ansambl je dobio veliki broj međunarodnih priznanja i mnoštvo nagrada. Bogato ukrašeni kostimi, predivna muzika, emotivni plesovi pred zvucima žive muzike i desetine kastanjeta u rukama plesača – jedna bajkovita priča, ispričana bez reči, život proživljen kroz božanski ples. To je ono jedinstveno iskustvo što očekuje gledaoce Nacionalnog baleta Španije 28. marta u dvorani Sava Centra u Beogradu.


Nacionalni balet Španije - Sava Centar, Tiket Klub

Nacionalni balet Španije – Sava Centar, Tiket Klub

Ulaznice možete kupiti preko Tiket Kluba!