Olivera Katarina – Sava Centar

Olivera Katarina - Sava Centar, Tiket Klub
Olivera Katarina - Sava Centar, Tiket Klub

Olivera Katarina

Sava Centar

četvrtak, 7. Nov 2013 u 20:00h

Olivera je odigrala preko trideset uloga na filmu i saradjivala sa najpoznatijim filmskim autorima poput Šamonija, Brekstona, Miće Popovića, Saše petrovića, Djordja Kadijeća, Matsona…
Posle decenija medijske i profesionalne izolacije vratila se na ”veliko platno” ulogom u filmu ”Čarlston za Ognjenku” Uroša Stojanovića.
Olivera je kao glumica odigrala nekoliko predstava u Narodnom pozorištu u Beogradu (Koštana, Infanktinja, Majstor Hanuš, Nikola Tesla…) i nekoliko drama (Jelena Gavanska, Četiri žene..).

Snimala je ploče za muzičke kuće u Jugoslaviji, Japanu i Francuskoj.
Olivera Katarina ja nastupala  72 puta u pariskoj Olimpiji, a dva puta koncertima je zatvarala filmski festival u Kanu.
Nastupala je sa Velikim orkestrom Radio Beograda u Berlinu, Sofiji, Hagu, Minhenu, Moskvi, Parizu i Bagdadu.
Nastupala je u ”Johnny Carson show” u New York-u, a na poziv Marine Abramović učestvovala je u performansu u čuvenom ”Guggenheim Museum” u New York-u.

2008. godine posle uspešne premijere filma ”Čarlston za Ognjenku” i pozitivnih kritika za njenu sigurnu i uzbudljivu interpetaciju Velike boginje, održala je dva koncerta u Beogradu.
Napisala je autobiografsku knigu ”Aristokratsko stopalo” koja je bila u najužem izboru za nagradu ”Oskar Davičo”, kao i zbirku pesama o stradanju Srba na Kosovu ”Beli Badnjaci”.

Izvodila je najrazličitije kompozicije od izvornih pesama, ciganskih romansi, francuskih šansona, pesame iz Indonezije, Afrike, hebrejskih pesama do prelepih balada koje su za nju komponovali najveći  kompozitori.
Prva je od srpkih glumica koja je snimala i bila vrlo tražena, cenjena, poštovana i popularna u Evropi.
Družila se i saradjivala sa mnogim popularnim umetnicima kao što su Shirley MacLaine’s, Pierre Cardin, Salvadoe Dali, Gilbert  Becaud, Claudia Cardinale, Gina Lollobrigida…

O Oliverinom glasu i glumačkom daru i naravno lepoti, pisale su gotovo sve novine i časopisi.
Italijanski RAI je proglasio najoriginalnijim glasom Mediterana.
Radila je i snimila mnogo šou programa, a jedan od najznačajnijih posle kojeg je i ”skinuta” sa televizije bio je ”Zarudela zora na Moravi” ( snimljen 1980.god) gde joj je partner bio Ljuba Tadić.

1984.god. Olivera snima svoj poslednji LP, a pre toga izdvajaju se saradnje sa Zaharom, Kornelijem Kovačom, a ako tekstopisci se pojavljuju Duško Trifunović i Bora Djordjević.
1999.god. izdala je novo izdanje, nove pesme  prepune tuge, ali i želje za borbom sa svim patnjama odakle se izdvajaju pesme” Molitva”, ”Mahni mi sa neba” i ”Oj Lazare”

Čuveni kompozitor Šarl Dimon koji je pisao šansone za Edit Pjaf, posvetio je Oliveri kompoziciju ”Jedan dan posle kraja sveta”, koju je ona otpevala uz njegovu pratnju na klaviru.

Olivera je učestvovala i na izboru za Pesmu Evrovizije 1969.god. sa pesmom ”Poigraj, poigraj, devojče”.
2009.god. produkcijska kuća PGP izdala je trostruku kompilaciju sa Oliverinom najlepšim interpretacijama.
Neki od najznačajnijih Oliverinih filmova su:”San”, Skupljači perja”, ”Devičanska svirka”, ”Uzrok smrti ne pominjati”, ”Derviš i smrt”,  ”Goja”, ”Polenov prah”, ”Vojnik”, ”Sivo plava ptica” i ”Čarlston za Ognjenku”.

Samo neke od najlepših Oliverinih peasam su: ”Sedim u jednom Pariskom lokalu”, ”Sanjam”, ”Pričaj mi o ljubavi”, ”Šu-šu”, ”Alba”, ”Djelem djelem”, ”Verka Kaludjerka”, ”Šošana”, Nikad ne zaboravi dane naše ljubavi”, ”Korkoro”, ”Alaj mi je večeras po volji”, ”Treperi jedno veče”,” Balada o ženi”…

Olivera Katarina - Sava Centar, Tiket Klub
Olivera Katarina – Sava Centar, Tiket Klub

Ulaznice možete kupiti preko Tiket Kluba!