Konak kneginje LjubiceKonak kneginje Ljubice je jedna od malog broja sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Građen je u periodu 1829–1831, po planovima i pod rukovođenjem Hadži Nikole Živkovića, zvaničnog kneževog graditelja. Zamišljen je da bude reprezentativni dvor srpske vladajuće dinastije Obrenović.


 

Grupe: na svakih deset posetilaca u grupi izdaju se dve besplatne ulaznice. Ovo se ne odnosi na povlašćene kategorije.

Besplatan ulaz: svaka poslednja subota u mesecu; deca mlađa od 7 godina, posetioci sa invaliditetom sa pratiocem, članovi MDS i ICOM-a i vlasnici kartica EURO<26 i ISIC.

 

KONAK KNEGINjE LjUBICE

Konak kneginje Ljubice je jedna od malog broja sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Građen je u periodu 1829–1831, po planovima i pod rukovođenjem Hadži Nikole Živkovića, zvaničnog kneževog graditelja. Zamišljen je da bude reprezentativni dvor srpske vladajuće dinastije Obrenović. Međutim, zbog blizine Turaka knez Miloš je malo boravio u njemu. Svoju primarnu namenu Konak je ostvario tokom prve vladavine kneza Mihaila (1839–1842), kada je služio kao njegova rezidencija.

Nakon proterivanja Obrenovića iz Srbije (1842) zgradu su u narednih sto trideset godina koristile i prema svojim potrebama uređivale različite državne institucije. Sedamdesetih godina 20. veka uprava grada Beograda odlučila je da zgrada Konaka, u skladu sa svojim istorijskim, umetničkim i spomeničkim nasleđem, dobije novu namenu i postane muzej. Posle sanacije i rekonstrukcije zgrada je 1980. ušla u sastav Muzeja grada Beograda, a u septembru iste godine otvorena je stalna muzejska postavka „Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“.

 

Stalna postavka

ENTERIJERI BEOGRADSKIH KUĆA 19. VEKA

Postavku čini reprezentativni izbor predmeta likovne i primenjene umetnosti iz zbirki Muzeja grada Beograda. Predmeti su nastali tokom 19. veka kao proizvod zapadnoevropske i domaće zanatsko-umetničke i industrijske proizvodnje. Pripadali su predstavnicima vladajuće dinastije Obrenović i uglednih građanskih porodica. Stalna postavka prikazuje nastanak i razvoj visoke građanske kulture, način života i stanovanje u devetnaestovekovnom Beogradu.

 

RADNO VREME

Ponedeljak: zatvoren

Utorak, sreda, četvrtak i subota: 10-17 časova

Petak: 10-18 časova

Nedelja: 10-14 časova

 

 

Specijalan program

NA KAFI KOD KNEGINjE LjUBICE – PUTOVANjE U ISTORIJU KROZ ISPOVEST VLADARKE OBNOVLjENE SRBIJE

Monodrama “Na kafi kod kneginje Ljubice” izvodi se u autentičnom ambijentu velike divanhane Konaka kneginje Ljubice.

Kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, posetioci na upečatljiv način mogu upoznati prvu vladarku obnovljene Srbije, čuti činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića, saznati detalje iz njihovog bračnog života, kneževim neverstvima i drugim zanimljivostima iz privatnog života.

Autor teksta monodrame i scenarija je Nataša Popovska, viši kustos Muzeja grada Beograda.

Monodramu izvodi:

Nataša Popovska

Informacije za posetioce

Monodrama “Na kafi kod kneginje Ljubice” na srpskom jeziku održava se u Konaku kneginje Ljubice u dva redovna termina: svakog petka u 17 časova i svake subote u 11 časova. Predstava traje 60 minuta, a u Konak je neophodno doći najmanje 10 minuta pre njenog početka. Broj mesta je ograničen na 35 po terminu. Predstava se preporučuje osobama starijim od 10 godina. Nije dozvoljeno simultano prevođenje tokom trajanja monodrame.

Ulaznice se, po ceni od 400 dinara, mogu kupiti na blagajni Konaka kneginje Ljubice i u Turističkom informativnom centru u Knez Mihailovoj 56.

Rezervacije karata su moguće isključivo za grupe veće od deset uz obavezno avansno plaćanje.

Monodrama se izvodi i na engleskom jeziku i traje 45 minuta. Cena ulaznice je 700 dinara. Izvođenje je moguće za grupe od najmanje 10 osoba i isključivo van radnog vremena Konaka kneginje Ljubice. Termin je neophodno unapred dogovoriti na tel. 011 263 82 64, 060 500 51 36 ili na dragana.latincic@mgb.org.rs.

 

Predstavljanje ovog vekovnog običaja u porodičnom životu Srba zasnovano je na demonstraciji naše tradicije i običaja, i interakciji sa gostima koji će tokom programa iskusiti doživljaj gosta na slavi. Kostimirani glumac u ulozi domaćina dočekaće posetioce u autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice, gde će ih okupljene oko svečano postavljene slavske trpeze, upoznati sa obeležjima i simbolima slavskog rituala, uz posluženje žitom, slavskim kolačima i kafom.

Postoji mogućnost organizacije grupnih poseta u drugim terminima, uz prethodnu najavu. Informacije i rezervacije: office@tickets.rs

Poreklo običaja

Slava ili Krsno ime je vekovni religijsko-društveni običaj u porodičnom životu Srba. Ovaj najvažniji porodični praznik – proslavljanje hrišćanskog svetitelja kao zaštitnika čitave porodice, deo je UNESKO liste nematerijalnog kulturnog nasleđa od 2014. godine.

Poreklo krsne slave ni do danas nije u potpunosti rasvetljeno. U nauci postoje mišljenja da običaj potiče još iz vremena paganstva i da je u srpskoj srednjevekovnoj državi širenjem hrišćanstva samo dobio novi oblik. Srbi su kao mnogobožački narod poštovali vrhovnog boga Peruna, a svaki dom je imao svoje “domaće” božanstvo. Primanjem hrišćanstva, domaćin kuće bi uzimao ime svetitelja na čiji dan se krstio, koji tim činom postaje zaštitnik njegovog doma. Od tada je svake godine slavio taj dan,iskazivao bi poseban odnos prema porodičnom svecu,a njegova porodica bi nastavljala da je slavi i nakon njegove smrti.

Krsnu slavu kao crkvenu svetkovinu unutar porodice, utemeljio je prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava, na samom početku 13. veka. Slavljenje slave je ostala jedina neprekinuta tradicija kod Srba od vremena pokrštavanja do danas. Prenosila se sa kolena na koleno, isključivo usmenim putem i očuvala se kao najveća svetinja našeg naroda. Po tradiciji, slava se prenosi sa oca na sina, a kad nema muškog naslednika, zet preuzima ulogu domaćina. Devojke udajom uzimaju muževljevu slavu.

Priprema i slavljenje slave je veoma složen obred, prožet simbolikom prinošenja žrtvenih darova. Slavski kolač, žito, vino, sveća, kao i sama svečana trpeza prinose se u slavu Boga, u čast svetitelja, u znak sećanja na preminule članove porodice i za zdravlje i napredak živih. U domu u kome se slavi, nekoliko dana pred svetkovinu počinju pripreme kako bi se slava što svečanije i dostojanstvenije dočekala. U vreme pred slavu, sveštenik sveti vodicu u domovima koji slave.

Slava grada Beograda – Spasovdan

Kao što svaka porodica slavi i poštuje svog svetitelja i zaštitnika, tako i svako mesto u Srbiji ima svoju slavu. Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, grad slavi Vaznesenje Gospodnje, poznatiju kao Spasovdan. Svake godine, 40-tog dana posle Uskrsa, Beograd praznuje slavu Vaznesenje Isusa Hrista (uvek pada u četvrtak), koja simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i njegovu neuništivu nadu i veru u budućnost. Krsna slava grada Beograda se tradicionalno obeležava svetom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, posle čega građani predvođeni gradonačelnikom i crkvenim dostojanstvenicima prolaze u svečanoj litiji centralnim gradskim ulicama. Potom se ikona unosi u zgradu Skupštine grada, gde se pali sveća i lomi slavski kolač.

 

Mail: klubsu@yahoo.com
rezervacije@tiketklub.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Sajt: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom službom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!