NIŠVILLE 2018 – karte

NIŠVILLE 2018

Kenny Garrett na Nišvilu

Alt saksofonista, flautista, kompozitor i aranžer Kenny Garrett, kojeg su kritičari nazvali ne samo “najznačajnijim alt saksofonistom svog vremena” već i uopšte “najznačajnijim muzičarem na ovom instrumentu posle Čarlija Parkera”, nastupiće sa svojim kvartetom na otvaranju predstojećeg Nišvila, u četvrtak 9. avgusta.

Tokom zvezdane karijere duge več više od tri decenije, Kenny Garrett je stekao status jednog od najistaknutijih džez muzičara svoje generacije. Devetostruki je pobednik u konkurenciji alt saksofonista po glasovima publike prestižnog magazina “Downbeat”. Za albume koje je objavio pod svojim imenima imao je pet Grammy nominacija, a za album “Five Peace Band – Live” all stars postave koju su predvodili Chic Corea i John Mclaughlin (a u kojem su osim Garretta bili i Christian McBride, i Brian Blade ili Vinnia Colauita) dobio je i Grammy za najbolji jazz album 2010. godine.

Garrett je rođen 1960. godine. Njegov otac, po zanimanju stolar, amaterski je svirao saksofon i preneo sinu ljubav prema instrumentu i pre svega – džezu. Kenijev talenat ali stečeno instrumentalno umeće prepoznati su još u tinejdžerskim godinama, pa je jedan od prvih profesionalnih angažmana imao 1978. godine – ni manje ni više nego u Big Bendu Djuka Elingtona (koji je tih godina vodio Djukov sin Merser). Usledila su angažovanja od strane jođ nekoliko poznatih muzičara (Freddie Hubbard, Woody Show, Dannie Richmond…) a “prošao” je i usavršavanje rezervisano samo za stvarno najbolje mlade muzičare, u džez instituciji “Art Blakey and Jazz Messengers”. U toj postavi Kenny je snimio album “Feeling good” 1986. godine.

U žižu svetske džez javnosti dolazi ipak kao član sastava Milesa Davisa. Ta saradnja je trajala pet godina tokom kojih je Garrett nastupao na turnejama širom sveta i snimio dva albuma: studijski “Amandla” (1989) i kolekciju snimaka sa koncerata (napravljenih u periodu 1988 – 1991) “Live Around the World” objavljenu 1996. godine. Garrett je učestvovao i na poslednjem oficijelnom albumu Milesa Davisa “Miles & Quincy (Jones) Live at Montreaux” animljenom 1991. godine, svega nekoliko meseci pre Davisove smrti.

Osim već pomenutih velikan, tokom dosadađnje karijere nastupao je i snimao sa još mnogo legendi džeza: Joe Henderson, Brad Mehldau, McCoy Tyner, Pharoah Sanders, Marcus Miller, Herbie Hancock, Bobby Hutcherson, Ron Carter, Elvin Jones, Mulgrew Miller…

Iako svestan činjenice da će ga mnogi uvek dovoditi u vezu sa Majlsovom ”fusion” fazom (ali to je sudbina i svih muzičara koji su saradjivali sa Majlosm pa i najvećih kao npr Herbie Hancock ili Wayne Shorter), kada je reč o solo karijeri, Garrett je u potpunosti oslonjem na akustičnu postavu i post-bop pristup.

Godine 2011. čuvceni “Berklee Music College” dodelio Garrettu počasni doktorat.

Pod svojim imenom, odnosno kao bandleader objavio je 19 albuma na kojima se u sviračknom smislu dokazao i kao vrhunski kompozitor i aranžer. U poslednjih godinu dana nastupa širom planete promovišući novi album “Do your dance”, kako su ga kritičari opisali “svojevrsni plesni džez putopis” objavljen krajem 2016. na etiketi “Mack Avenue Records”.

Komplet za Nišville 2018 po ceni pojedinačne ulaznice!

PRVIH 500 KOMPLETA PO CENI OD 1.500 DINARA!

35. Internacionalni niški jazz festival „Nišville 2018“ održaće se od 3. do 12.avgusta, a glavni festivalski program 9, 10, 11 i 12.avgusta 2018 na niškoj Tvrđavi. Rekordnih 1000 učesnika izvešće 250 programa na 20 stejdževa i scena.

Od utorka, 3.oktobra 2017, počinje prodaja kompleta ulaznica po promo ceni od 1.500 dinara! Ova cena važiće samo za prvih 500 kompleta ulaznica.

To faktički znači da će fanovi Nišvila koji kupe komplete po ovoj ceni moći da prate 25 koncerata u glavnom programu festivala za samo 60 dinara po koncertu!

Cena kompleta neposredno pred održavanje festivala festivala iznosiće 4.000 dinara, a pojedinačna ulaznica će koštati 1.500 dinara, tako da će najvernija publika kupovinom promo kompleta u prvoj fazi pretprodaje moći da prati sve programe Nišvila po ceni jedne pojedinačne ulaznice!

 

The Manhattan Transfer dolazi na Nišville

Najpopularnija i najuticajnija vokalna džez grupa svih vremena – The Manhattan Transfer nastupiće prvi put u Srbiji (a i u zemljama bivše Jugoslavije) na Nišville jazz festivalu 2018, u petak, 10, avgusta. Impresivna karijera ovog sastava koja traje već više od četiri decenije, u najkraćem se može predstaviti brojkama: 29 albuma, 10 Grammy nagrada (uz 20 nominacija), jedina su grupa koja je iste godine (1981) osvojilia dve Grammy nagrade za najbolje izvođenje (vokalni duo ili grupa) i u jazz i u pop kategoriji, a remek delo iz 1985. godine “Vocalese”, sa 19 Grammy nominacija je posle “Thrillera” Michaela Jacksona drugi najnominovaniji album svih vremena. Grupa je 1998. uvrštena u “Vocal Group Hall Of Fame”, a njihovi koncerti osim vrhunskog izvođenja uvek podrazumevaju i nezaboravni šou – kako za džez sladokusce tako i za publiku drugačijih afiniteta. Dugogodišnji vođa pratećeg sastava i muzički direktor grupe je klavirista Yaron Gershovsky. Kvartet danas čine Janis Siegel, Cheryl Bentine, Alan Paul i Trist Curless koji je zamenio osnivača Tima Hausera koji je preminuo 2014 godine.

Predistorija The Manhattan Trasfer počinje 1969. kada Tim Hauser u Njujorku pod tim imenom osniva vokalni “doo-wop” sastav, koji dve godine kasnije objavljuje album “Jukin”. Ali kada izdavač (Capitol) nije pokazao interesovanje da objavi drugi – grupa se razilazi. Hauser , koji je inače odmah posle diplomiranja na koledžu, a pre početka profesionalne muzičke karijere – imao dobro plaćen posao u marketing agenciji – nije želeo da odustane od svoje najveće ljubavi – i kao prelazno rešenje je zarađivao vozeći taksi. Upravo tokom jedne vožnje upoznaje pevačicu Laurel Masse (kojoj se dopadao prethodni Hauserov projekat), a na jednoj žurci i Janis Siegel, koja je prvo pomogla na nekim demo snicima, a onda i pristala da se pridruži triju. Ubrzo, tadašnji momak Laurel Masse, bubnjar Roy Markowitz (kasnije nastupao sa Janis Joplin i snimao sa  Don McLeanom), tada muzičar u pozorišnom bendu – upoznaje ih sa Alanom Paulom koji je u to vreme igrao u originalnoj postavci “Briljantina”…. i ostalo je istorija. Nastupima u Grinič Vilidžu grupa stiče kultni satus, a Markowitz producira demo snimke koji stižu do legendarnog direktora “Atlantika” Ahmeta Ertegana (između ostalih – otkrio i Reja Čarlsa!) koji potpisuje ugovor sa kvartetom. Prvi album nazvan jednostavno “The Manhattan Transfer” objavljen je 1975. a publika i kritika odmah uočavaju visok nivo vokalnih aranžmana samih članova sastava ali i originalno i upečatljivo izvođenje pop i džez hitova, poput “Java Jive” “Tuxedo Junction”, a obrada gospela “Operator” ulazi na Bilbordovu top 20 listu. Već na tom albumu su im gostovali respektabilni džez instrumentalisti (Randy Brecker, Jon Fadis, Zoot Sims), što je na skoro svim narednim albumima postalo obavezno pravilo.

Vešto balansirajući između komercijale i esencije džeza, na sledećem albumu objavljuju i obradu hita iz 1958, “Chanson d’Amour” koja ih dovodi na prva mesta britanske i australijske liste singlova, a na CBS televiziji dobijaju i svoj nedeljni šou.  Godine 1978. Laurel Masse napušta bend zbog posledica saobraćajne nesreće, a na njeno mesto dolazi Cheryl Bentyne sa kojom grupa objavljuje treći album “Coming Out” sa kojeg se u prvom trenutku izdvojio hit “Twilight Zone” (tibute istoimenoj popularnoj TV seriji – “Zona Sumraka”), ali se na albumu našla i obrada  poznate instrumentalne kompozicije grupe “Wetaher Report”  – “Birdland” (tekst je napisao poznati džez pevač Jon Hendricks – član nekadašnjeg vokalnog trija Lambert, Hendricks, Ross) – i to izvođenje praktično postaje zaštitni znak grupe The Manhattan Transfer. “Birdland” dobija Grammy za najbolje Jazz Fusion izvođenje, a Janis Siegel – Grammy za najbolji vokalni aranžman. Sledećim albumom “Mecca for moderns” (1981) grupa ispisuje novu stranu u muzičkoj istoriji kao prvi sastav koji iste godine dobija dve Grammy nagrade za najbolja izvođenja i u džez kategoriji (“Until I Met You  – Corner Pocket” ) i u pop katgegoriji ( “The Boy From New York City”).

Iako je nezahvalno izdvojiti bilo koji od narednih albuma (koji su po pravilu dobijali najvišeocene i publike i kritike, a grupa veoma često proglašavana najboljom vokalnom grupom u anketama mnogih jazz magazina), među ljubiteljima džeza (a to samo potvrđuju i brojke sa početka ovog teksta) postoji konzensus da je “Vocalese” iz 1985. neosporno remek delo u domenu vokalne polifonije, a “a capella verzija” kompozicije Dizija Gilespija “A(nother) Night in Tunisia” na kojoj gostuju već pomenuti Jon Hendricks (koji je napisao reči i za ovu ali i mnoge druge  – prvobitno instrumentalne kompozicije) i Bobby McFerrin – verovatno je apsolutni “highlight” svih vremena u ovm fahu. Između ostalih usledili su  albumi “Brasil” ( na kojem su sarađivali sa  bossa nova velikaneima Gilbertom Gillom, Miltonom Nadcimentom, ali i sa tada novim imenim brazilske scene: Djavanom, Ivanom Linsom…), “Swing” (Stephane Grappelli, Rosenberg trio, Mark O’Connor, Ricky Skaggs, country- swing grupa “Asleep at the Wheel”)… Godine 2014 od posledica srćanog udara umire osnivač Tim Hauser, a grupa sve svoje naredne projekte posvećuje njemu. Hausera je zamenio pevač, ali i cenjeni muzički producent i snimatelj Trist Curless, koji je pre toga radio u vokalnim sastavima  “m-pact” i “New York Voices”.

Osim već pomenute saradnje sa džez muzičarima, sarađivali su i sa mnogim umetnicima drugih žanrova: Tony Bennett, Bette Midler, Smokey Robinson, Laura Nyro, Phil Collins, B.B. King, Chaka Khan, James Taylor, Frankie Valli…

Iako su koncertno neprekidno veoma aktivni, grupa je posle albuma iz 2009 “Chick Corea” Songbook” ( na kojem impresivni  instrumentalni sastav predvodi lično Chick Corea), napravila dužu diskografsku pauzu, prekinutu upravo ove godine albumom “Junction”.

Balkansko poreklo?

Tokom dogovora sa managementom grupe, organizatorima Nišvilla je pomenuto da je pokojni osnivač grupe Tim Hauser imao pretke  i sa ovih naših balkanskih, preciznije ex Yu prostora, i da je njemu do kraja života bilo žao što se nikada nisu “sklopile kockice” da tokom neke turneje posete i ove krajeve. Pregovori koje je Nišvil imao 2010-te nisu se od tada realizovali, tako da Tim nikada nije nastupio u zemlji svojih predaka.

 

 Informacije i rezervacije:
Mail: klubsu@yahoo.com
rezervacije@tiketklub.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Sajt: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom službom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.
Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!