Pozorištance Puž

Pozorištance Puž, o pozorištu, Tiket Klub
Pozorištance Puž, o pozorištu, Tiket Klub

Profesionalno repertoarsko pozorište

za decu osnovali su 1977. Slobodanka Caca Aleksić, upravnik i reditelj, i Branislav Milićević – Branko Kockica, glumac, kant-autor i dramski pisac. U početku Pozorište nije imalo svoju salu, već je predstave izvodilo u raznim salama i zato se tada zvalo Putno pozorištance “Puž”. Od februara 1988. Pozorište “Puž” se nalazi u sali, u ulici Božidara Adžije 21.

Pozorište se zove “Puž” zato što nosi svoju kućicu sa sobom i svuda se oseća kao kod kuće. Predstave se vikendom (petak u 18, subota i nedelja u 11, 13 i 17) igraju u matičnoj sali, a ostalih dana u nedelji se ide na gostovanja, tako da Pozorište godišnje odigra na matičnoj sceni oko 270 predstava, a na gostovanjima oko 30. Ciljna grupa publike su deca od 4 do 10 godina, ali pošto su vikendom karte u slobodnoj prodaji, u svakoj predstavi ima po nečega i za roditelje. Zato je prvi slogan pozorišta: “Predstave su isključivo za decu i odrasle.” Svaka predstava ima konkretnu poruku, (Ivica i Marica: “Ljubav je važnija od novca”, Četiri praseta: “Složna braća su nepobediva”, itd.) i zato je drugi slogan pozorišta “Vitamin za dušu”.

Pozorište nema umetnički ansambl, već autore i izvođače angažuje prema potrebama projekta. U predstavama igraju glumci, uz povremenu upotrebu granginjola. Sala ima 228 sedišta (212 i 16 pomoćnih) od kojih je 180 u parteru, a 48 na balkonu. Pozorište “Puž” ima modernu rasvetu i tonske uređaje, kao i malu stolarsku radionicu.

Proteklih godina Pozorište je dobilo niz nagrada. Samo na Jugoslovenskom festivalu pozorišta za decu u Kotoru Puž je učestvovao šest puta i dobio ukupno 18 nagrada: dva puta Grand prix festivala, tri puta nagradu grada Kotora, a čak četiri puta nagradu Dečijeg žirija, kao i brojne glumačke i druge nagrade.