Pozorište na Terazijama

Pozorište na Terazijama, o pozorištu, Tiket Klub
Pozorište na Terazijama, o pozorištu, Tiket Klub
Pozorište na Terazijama, o pozorištu, Tiket Klub
Pozorište na Terazijama
Pozorište na Terazijama, o pozorištu, Tiket Klub
Pozorište na Terazijama

Osnovano je 22. decembra 1949. godine, a osnivač je Skupština grada Beograda. Ovo pozorište je jedino muzičko pozorište u regionu i jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u našoj zemlji. Dan Pozorišta na Terazijama je 23. decembar.

Tokom svog višedecenijskog postojanja, nekoliko puta je menjalo ime: osnovano kao Humorističko pozorište, već 1954. menja ime i do 1959. godine zove se Beogradska komedija. Spajanjem sa Beogradskim dramskim pozorištem, u jesen 1959. godine postaje Savremeno pozorište, s tim da se predstave igraju na obe scene: sceni na Crvenom krstu i sceni na Terazijama. Međutim, sa novom sezonom 1975/76. ponovo postaje samostalno i to pod sadašnjim imenom – Pozorište na Terazijama.

Od 1991. do 2005. godine, zbog višegodišnje rekonstrukcije svoje matične zgrade, predstave je izvodilo na sceni „Teatar T“ u Bulevaru kralja Aleksandra 77a. Danas je scena na Terazijama, u tehničkom i tehnološkom smislu, najmodernije opremljen pozorišni prostor u zemlji. Svoj novi život u sezoni 2005/06, na svojoj novoj-staroj sceni, Pozorište na Terazijama započelo je muzičkom revijom „Svetlosti pozornice“, kao i premijerom brodvejskog mjuzikla „A Shorus line“.

Repertoar Pozorišta na Terazijama čine mjuzikli, komedije, muzičke komedije, muzičke revije, vodvilji, satire, kabaretski programi i slično. Krajem 2007. godine izvedena je 252. premijera. Prosečna mesečna poseta je oko 7.000 gledalaca. Pozorište ima četiri umetnička ansambla: dramski, baletski, horski i orkestarski.

Pozorište na Terazijama je neprekidno svoj dramski, orkestarski, baletski i horski ansambl obogaćivalo novim, prvenstveno mladim, talentovanim i školovanim umetnicima. To mu je uvek donosilo dominantnu notu umetničke svežine koju je publika umela nepogrešivo da prepozna. Vremenom je ovaj teatar, na početku svoje delatnosti pozicioniran kao pozorište pretežno popularnog i komediografskog žanra, sa svakom sezonom postajalo, ne samo repertoarski ambicioznije, već i od naše kulturne javnosti sve više vrednovano kao pozorišna ustanova visokog potencijala i relevantnih umetničkih dostignuća.

U Pozorištu na Terazijama igrala su se dela najznačajnijih svetskih i domaćih pisaca i kompozitora: „Oklahoma“, „Poljubi me, Kejt“, „Violinista na krovu“, „Tri musketara“, „Čovek od La Manče“, „Priče iz zapadnog kvarta“, „Jalta, Jalta“, „Put oko sveta“, „Priča o konju“, „Neki to vole vruće“, „Moj dečko“, „Briljantin“, „Lutka sa naslovne strane“, „Jubilej“, „Dr“… U Pozorištu su režirali: M. Fotez, S. Jovanović, M. Maričić, M. Dedić, J. Putnik, P. Dinulović, M. Belović, Ž. Orešković, D. Mijač, A. Đorđević, J. Marković, M. Vukobratović, M. Karadžić i drugi.

S ciljem usavršavanja izvođačkih sposobnosti ansambala, a u nedostatku škole za mjuzikl, Pozorište je ugostilo nekoliko svetski poznatih i renomiranih koreografa: Četa Vokera, Mikelea Merole, Džoa Alegada… Poslednjih godina, na ovoj sceni postavljene su predstave koje su za kratko vreme postale pozorišni hitovi: „Cigani lete u nebo“, „Čikago“, „Kabare“… Uporedo sa ovim žanrovskim opredeljenjem, Pozorište razvija još jedan repertoarski pravac – baletske predstave. Tako su na ovoj sceni postavljene dve baletske predstave: „La capinera“ sa Ašhen Ataljanc, u režiji i po koreografiji Mikelea Merole, i „Zemlja“, autora Džoa Alegada.