AY, CARMELA! – Atelje 212

AY, CARMELA! – Atelje 212, Tiket Klub
AY, CARMELA! – Atelje 212, Tiket Klub
AY, CARMELA! – Atelje 212, Tiket Klub
AY, CARMELA! – Atelje 212

AY, CARMELA! – Atelje 212

H.S.Sinisterra

Atelje 212 u koprodukciji sa Gledališčem Koper

José Sanchis Sinisterra
AY, CARMELA!

Prevod: Igor Lampret

Reditelj: MARKO MANOJLOVIĆ

Dramaturg: Gordana Goncić
Lektor za slovenacki jezik: Barbara Rogelj
Prepev songova na slovenacki: Igor Saksida
Saradnik na prevodu na srpski jezik: Milan Mađarev
Scenograf: Darko Nedeljković
Kostimograf: Dragica Laušević
Kompozitor: Vladimir Pejković
Koreograf: Damjan Kecojević
Organizatori: Nevena Vučković i Dragan Klarica

Igraju:
Paulino: BRANISLAV TRIFUNOVIĆ
Carmela: LARA JANKOVIĆ

Inspicijent: Milenko Adamov
Sufler: Snežana Budimlić

Premijera u Gledališču Koper: 22. februara 2013.
Premijera u Ateljeu 212: 28. februara 2013.

Gde se izgubilo herojstvo u 21. veku, da li su zauvek nestale težnje da se svet učini slobodnijim, pravednijim, boljim mestom za život i da li je danas moguća solidarnost u otporu prema fašizmu sa dubokim uverenjem da svaki gubitak slobode jednako pogađa celo čovečanstvo? – to su neka od pitanja kojima se bavi nova predstava “Ay, Carmela” nastala u koprodukciji Pozorišta Atelje 212 sa Gledališčem iz Kopra

“Ay, Carmela” je priča o glumačkom i ljubavnom paru, Carmeli i Paulinu, putujućim glumcima, koji je za vreme španskog građanskog rata idu kroz sela izvodeći svoje varijetetske, komične tačke. Zalutavši na na teritoriju koji su osvojili frankisti, u strahu za sopstveni život primorani su da igraju predstavu za italijanskog poručnika, Frankove vojnike i njihove zarobljenike, pripadnike internacionalnih brigada koje će fašisti sutradan streljati. Rastrzana između toga da li da svojom igrom zabavi Frankove pučiste ismevajući republikance ili da zadrži sopstveno dostojanstvo i uverenje, Carmela se odupire frankistima, a time i Paulinu, koji spašavajući živu glavu pristaje na sve. Ovaj čin protesta Carmela plaća svojim životom.
„Ay, Carmela“ je zapravo naziv poznate antifašističke pesme koju su u španskom građanskom ratu pevali pripadnici republikanskih snaga. Komad predstavlja emotivnu i intimnu hroniku građanskog rata, koja se odvija u magičnom varijeteu kroz ljubavnu priču na granici između života i smrti – Carmela se nakon svoje smrti vraća Paulinu, a sećanja iz prošlosti oživljavaju događaje, kao i veče njihovog poslednjeg nastupa.
Španski pisac, reditelj i profesor dramaturgije José Sanchis Sinisterra (1940) napisao je “Ay, Carmela!” 1987. godine. Komad je postavljen godinu dana kasnije u Teatru Principal u Saragosi. Reditelj Carlos Saura je po ovom dramskom tekstu snimio film sa glumicom Carmen Maura 1990. godine.
U vremenu kada se sve vrednosti dovode u pitanje i sve društvene tekovine stavljaju u drugačije političke i istorijske kontekste, dva pozorišta iz Srbije i Slovenije kroz međusobnu saradnju na ovom projektu, pokušaće da pronađu odgovor na pitanje da li umetnik može da ostane dostojanstven i častan u borbi s blo kojim oblikom fašizma koji trajno uništava kulturu i sve moralne vrednosti? – i time daju mali doprinos ponovnom uspostavljanju i jačanju kulturnog prostora našeg regiona.