Zečja jama – BDP

Zečja jama - BDP, Tiket Klub

Zečja jama – BDP

Pisac – Dejvid Lindsi Aber

Režija – Filip Grinvald

PREVOD – Danica Ilić

SCENOGRAF – Marija Kalabić

KOSTIMOGRAF – Maja Mirković

ORGANIZATOR – Srđan Obrenović

INSPICIJENT I SUFLER – Dragana Anđelković

LICA

Beka – Milica Zarić
Izi – Ivana Nikolić
Haui – Ivan Tomić
Net – Đurđija Cvetić
Džejson – Nikola Jovanović

O DELU

     ZEČJA JAMA Dejvida Lindsija Abera je gorka porodična drama o pronalaženju nade u najtežim trenucima naših života i putevima kojima moramo proći da bi ponovo izašli na svetlost dana. Beka i Hauvi su imali savršen život – skladan brak i predivnu kuću. Tragična nesreća, u kojoj gine njihov jedini sin, razara “ savršen svet “ tipične porodice više srednje klase i suočava ih sa teškim pitanjima i odlukama vezanim za njihov brak i njih same. Duhovita i potresno melodramatična u isto vreme, ZEČJA JAMA je na Brodveju ovenčana sjanim pozorišnim kritikama, kao i Pulicerovom i Toni nagradom za 2007. godinu. Snimljena je i filmska adaptacija ove drame sa Nikol Kidman u glavnoj ulozi.

O PISCU

     Dejvid Lindsi Aber  je savremeni, američki dramski pisac i pesnik rođen 1969. u Bostonu. Fokusiran je u svojim dramama na sudbine autsajdera, koji se bore za mesto pod suncem i koji gledaju na svet drugačije od većine. Oduvek se trudio da u komade ubaci apsurdne situacije, kako bi se udaljio od realizma. Ovakav stil je usko povezan sa činjenicom da je studirao u prestižnim školama (Sara Lorens Koledž, Džuliard), iako potiče iz porodice niže klase. Njegove najpoznatije drame su: ZEČJA JAMA, FADI MIRS, KIMBERLI AKIMBO, SVETSKO ČUDO i SNEŽNI ANĐEO. Trenutno, piše mjuzikle ŠREK i VISOKI NAPON, kao i scenario za četvrti nastavak filma SPAJDERMEN. Dobitnik je Pulicerove nagrade za dramu ZEČJA JAMA, 2007. godine. Ova predstava, koja je svoju premijeru imala u Biltmor teatru na Brodveju, bila je nominovana za pet Toni nagrada 2007. godine (samo je glavna glumica, Sintija Nikson osvojila priznanje), a dobila je nagradu “ Duh Amerike “, a 2009. godine  osvojio je nagradu “ Ed Kleban “ za najtalentovanijeg američkog pisca mjuzikla.

O REDITELJU

     Filip Grinvald, rođen je u Beogradu, završio je Fakultet dramskih umetnosti na katedri za Pozorišnu režiju, u klasi profesora Egona Savina. Diplomirao je predstavom MIRANDOLINA K. Goldonija, u Somborskom narodnom pozorištu. Nakon toga režirao je STAZU DIVLJAČI F.K. Kreca u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banja Luci i VITAMINE V. Jon, u Narodnom pozorištu u Beogradu.

REČ REDITELJA

     Dejvid Lindsi Aber svoju najveću noćnu moru, strah od gubitka deteta, pretače u ovaj biser savremene dramaturgije. ZEČJA JAMA, međutim, ne ostaje samo na nivou dobre priče o izbavljenju iz bezizlaza tuge, već pruža šansu za problemsku predstavu koja daje dijagnozu opake bolesti savremenog čoveka. Ibzenovsko obračunavanje sa “ avetima “ praroditeljskog greha ostaje iza nas. Zlo više nije uzrok nesreće, već obrnuto: nesrećni slučaj postaje povod, izgovor i opravdanje za destrukciju. Tako se arogancija, koja čoveka XXI veka vodi u propast, otkriva kao jedna od njegovih glavnih karakteristika. Dečja priča o paralelnim svetovima, čiji samo naslov znamo, a po kojoj se komad zove, ZEČJA JAMA, stiže nam kao poziv da izaberemo alternativu i tako nas pisac, ukazujući na to da opravdanja za destrukciju nema, pa ni u najstravičnijoj ljudskoj nesreći koju zadaje kao neopozivu okolnost, izvodi na svetlost dana.

     Vreme trajanja: 1h 50min

Zečja jama - BDP, Tiket Klub