AEIOU – Bitef teatar

AEIOU – Bitef teatar, Tiket Klub
AEIOU – Bitef teatar, Tiket Klub
AEIOU – Bitef teatar, Tiket Klub
AEIOU – Bitef teatar

AEIOU

Bitef teatar

Autori: Ana Dubljević, Dragana Alfirević, Dragana Bulut, Igor Koruga, Miloš Sofrenović

AEIOU je veče performansa, nastalih u autorstvu koreografa Ane Dubljević, Dragane Alfirević, Dragane Bulut, Igora Koruge i Miloša Sofrenovića. Koreografi-autori performansa tematski su se referisali na široku asocijativnost samoglasnika i usložnjavanje telesnih i lingvističkih značenja.
Premijera: 24. Januar 2013. Bitef teatar

A
Ana Dubljević

IDEMO ISPOČETKA
Autori: Ana Dubljević i Milan Marković Matthis

U nekom predavanju koje sam gledala na jutjubu, jedan buckasti teoretičar sa tikovima govori o ubedjenjima, priča priču o psihologiji terorista u momentima pre nego što se raznesu. Nije, kao što bismo pretpostavili, da je on/ona apsolutno siguran u sve i samo čeka momenat da to uradi. Ne, razneti se bombom, to je više kao prelazni čin koji im pomogne da unište svoju sumnju. Nisu sigurni u to što rade, i ovo je očajnički akt – ako se raznesem možda ću ovim činom uspeti da dokažem ono u šta nisam spreman da verujem. Razmišljam kako ja upravo tako vidim sebe u odnosu na političnost onoga čime se bavim. Uzimajući u obzir vreme u kom živim, pitam se ima li to uopšte ikakvog smisla. Ali nastavljam da radim i svaki put kad imam premijeru ili kad izađem na scenu da izvodim, ja se, takoreći, raznesem i očajnički se nadam da ću možda ovim činom dokazati, ono u šta sama nisam spremna da verujem. I paradoksalno, upravo činjenica da se osećam živom u ovakvim trenucima vodi me dalje, kroz sve sumnje, do mog sledećeg samoubistva.

E
Igor Koruga
E – EKSPOZE :: EXPOSE

Autor minijature: Igor Koruga
Muzika: isečci iz pesama nekoliko domaćih autora i grupa.

Ekspoze :: Expose je solo performativna minijatura koja se bavi istraživanjem izloženosti subjekta u domenima javnog i privatnog. Autor ispituje koreografiju kao sredstvo i okvir za analiziranje komunikacije između autora/umetničkog rada i gledaoca u izvođačkim umetnostima.
I
Dragana Alfirević
Novi oblici života

Autorka: Dragana Alfirević
Autor zvuka: Vedran Vučić

Ples, koji postaje jedno sa samim sobom, nužno je plesan od strane i putem erotskog postojanja,totalitaran je, auto-revolucionaran, što znači ne-ekonomičan i ne-kapitalistički upravo zato što je, suprotno liberalnom subjektu, totalno ne-refleksivan, nepodeljiv,
orgazmičan i proždirući.
Ovaj ples koji je ne-izglađen, je i ne-organizovan, ne-odvojiv – i nema ništa sa filozofijom – to je ples koji je samo ono što jeste i beskrajno se povlači od ljudske svesti.
Ovaj ples doprinosi zasnivanju novih oblika života.

O
Miloš Sofrenović

“Yukio Misima – IŠČEZLI”

Koreografija i izvedba: Milos Sofrenovic / Muziku komponovali LP Duo – Sonja Loncar i Andrija Pavlovic / Dizajn kostima Katarina Vukovic – www.slic.rs / Fotografija : Ivan Ilic Kisholjubac.

Mozda postoji mogućnost TREĆEG SVETA – sveta u kome prihvatamo paralelno postojanje fragilnosti i brutalnosti unutar svakog od nas ponaosob i izvan svakog od nas – oba sveta su koliko fragilna, toliko su i brutalna ili obrnutim redosledom – kao u kavezu koji podseća na formu kruga. Nije li velika šteta?

MILOŠ SOFRENOVIĆ

“Kada lav iz zatočeništva iskorači iz svog zatvora, on momentalno stupa u veći svet nego onaj poznat lavu iz divljine. Dok je lav bio u zatočeništvu, za njega su postojala samo dva sveta – svet kaveza, kao i svet izvan njega. On je sada slobodan. Ipak, on nije zadovoljan, jer ne pronalazi TREĆI SVET, koji niti je svet kaveza, niti svet izvan njega “

/ Yukio Misima “Zedj za Lubavlju”/