Mirisi cimeta – Bitef teatar

Mirisi cimeta – Bitef teatar, Tiket Klub
Mirisi cimeta – Bitef teatar, Tiket Klub
Mirisi cimeta – Bitef teatar, Tiket Klub
Mirisi cimeta – Bitef teatar

Mirisi cimeta

Bitef teatar

Predstava inspirisana Pesmom nad pesmama

Koncept: Guy Weizman & Roni Haver
Dramaturg: Veerle van Overloop
Scenografija: Ascon de Nijs
Kompozitori: Arvo Part, Lepo Sumera, Mart Matislil, Erkki-Sven Tuur
Svetlo: Wil Frikken
Kostim: Slavna Martinović
Muzički savetnik: Frits Selie (Prime)

Predstava Mirisi cimeta ( Myrrh and Cinnamon) premijerno je izvedena u produkciji Guy and Roni Cluba i koprodukciji Grand Teatra iz Groningena.

Igra Bitef Dens Kompanija: Sanja Ninković, Milica Pisić, Nevena Jovanović, Milica Jević, Nikola Tomašević, Nemanja Naumovski i Miloš Isailović.
Muziku estonskih kompozitora izvode: Martina Dimić, Dušan Egerić, Boban Stošić i Ivan Marjanović.

Mirisi cimeta je plesna predstava inspirisana Solomonovom Pesmom nad pesmama, poetičnom i intrigantnom delu Biblije koji pruža neograničeno mnogo asocijacija i prostora za tumačenje. Arvo Part, Lepo Sumera, Mart-Matis Lill i Erkki –Sven , kompozitori iz Estonije komponovali su muziku koja se izvodi uživo na sceni, te predstavu žanrovski definišemo i kao plesni koncert.

Na postelji svojoj noću tražih onog koga ljubi duša moja, tražih ga, ali ga ne nađoh.
Sada ću ustati, pa idem po gradu, po trgovima i po ulicama tražiću onog koga ljubi duša moja. Tražih ga, ali ga ne nađoh.
Nađoše me stražari, koji obilaze po gradu.
Videste li onog koga ljubi duša moja.
Malo ih zaminuh, i nađoh onog koga ljubi
duša moja; i uhvatih ga, i neću ga pustiti dokle ga ne odvedem u kuću matere svoje i u ložnicu roditeljke svoje.
Zaklinjem vas, kćeri jerusalimske, srnama i košutama poljskim, ne budite ljubavi moje, ne budite je, dok joj ne bude volja.
Ko je ona što ide gore iz pustinje kao stupovi od dima, potkađena smirnom i tamjanom i svakojakim praškom apotekarskim.
Gle, odar Solomunov, a oko njega šezdeset junaka između junaka Izrailjevih:
Svi imaju mačeve, vešti su boju, u svakog je mač o bedru radi straha noćnog.
Odar je načinio sebi car Solomun od drveta livanskog;
Stupce mu je načinio od srebra, uzglavlje od zlata, nebo od skerleta, a iznutra nastrt ljubavlju za kćeri jerusalimske.
Iziđite, kćeri sionske, i gledajte cara Solomuna pod vencem kojim ga mati njegova okiti na dan svadbe njegove i na dan veselja srca njegovog.

Pesma nad pesmama, odlomak

Club Guy & Roni iz Holandije, plesna je kompanija koju su osnovali poznati izraelski koreografi Roni Havier i Gaj Vajcman.

 Club Guy & Roni okuplja plesače iz različitih kulturoloških sredina, iz celog sveta. Svojim radom doprinosi stvaranju, razvoju i definisanju modernog teatarskog izraza. Kombinujući čiste plesne tehnike i raznolike teatarske elemente, kreiraju predstave koje, istražujući koreografije ljudskog duha zarobljenog u telu, prevazilaze formalno.

U svetu prepunom napadnih vizualnih senzacija, umetnost mora biti ona najupadljivija. S druge strane, umetnost je tu da kreira spasonosan intiman prostor tišine, daleko od zahuktale stvarnosti. Prostor umetničkog istraživanje trupe Club Guy & Roni, negde je na pola puta između ova dva ekstrema.

Gaj Vajcman poznat je domaćoj publici kao autor predstava Jezik zidova izvedene na 40.Bitefu i Poetični porazi izvedene na 5. Beogradskom festivalu igre.

Bitef Dens Kompanija

Projekat osnivanja Bitef Dens kompanije podstaknut je velikim kreativnim i estetskim potencijalom koji u sebi nosi savremeni plesni teatar, kao i potrebom da Beograd ima, po prvi put u svojoj pozorišnoj istoriji, plesnu kompaniju vezanu za jednu kulturnu instituciju. Pored Baleta Nacionalnog teatra koji neguje klasični i neoklasični stil igre, i Baleta Pozorišta na Terazijama, koje neguje stil mjuzikla, Beograd ima vrlo razuđenu i neorganizovanu scenu savremene pozorišne igre. Tako će igrači Bitef Dens kompanije obezbediti da Beograd dobije elitnu plesnu trupu, čija će misija biti da promoviše savremeni ples u celoj Srbiji, kao i da gostuje u regionu i na evropskoj plesnoj sceni.

Rad kompanije podrazumeva klasičan i savremeni plesni trening, kao i saradnju sa najeminentnijim domaćim i stranim koreografima i rediteljima.