Predstava – Bitef teatar

Predstava – Bitef teatar, Tiket Klub
Predstava – Bitef teatar, Tiket Klub
Predstava – Bitef teatar, Tiket Klub
Predstava – Bitef teatar

Predstava

  Bitef teatar

Autorke: Nina Marković Matthis, Ana Dubljević, Bojana Lazić, Dalija Aćin i Milan Marković Matthis

PREDSTAVA Autorke: Nina Marković Matthis, Ana Dubljević, Bojana Lazić, Dalija Aćin i Milan Marković Matthis premijera 5. decembra u Bitef teatru u Beogradu

” Kroz Predstavu se upoznajemo sa šarenim i bleskastim svetom ograničenja scenskih konvencija (podeljenost „jezika“ izvođačkih umetnosti, dramaturgija znakovne prenatrpanosti / „praznog prostora“ i dosade…) i pitoresknim i veselim konvencijama klasnog partijarhalnog društva u kom živimo.
Zabavna, kao i naša šašava svakodnevica, Predstava doduše ne počinje od klasičnog (retro) sci-fi motiva neobičnih žena sa druge planete, niti od forme post-pank feminističkog kabarea, i sto-posto se ne zove „Pičke u kurcu“ – što autorke ne sprečava da pokušaju da nađu odgovor na ono, vekovima staro, pitanje: „Ko će ovde najebati ako neko od nas mora da najebe a da to nismo mi?“ ”
Predstava predstavlja doprinos kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja traje od 25.novembra (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. decembra (Međunarodni dan ljudskih prava) u 170 zemalja sveta.
Švedsko-srpska koprodukcija: Cikada HB, Malme i Stanica, Beograd Finansirano od strane Inicijative švedskog instituta Creative Force

Predstava je bazirana na knjizi švedske autorke Marije Sveland „Bitter Bitch“ o ženi u 30-im koja je preplavljena gorčinom i besom zbog položaja žene u društvu, porodici. Ova srpsko-švedska koprodukcija Stanice i Cikade proziva partrijarhat kao globalni problem i želi da istraži vezu između scene i publike, političkog i privatnog.

Predstava predstavlja studiju slučaja sukoba – na prostoru društvene scene (rod, klasa) i pozorišne scene (izvođači / publika, stvorena / neispunjena očekivanja, zavođenje / konfrontacija).

Predstava želi da utiče na emacipaciju žene ali i na emancipaciju publike; da dekonustruiše sliku o ženi kao “objektu sa funkcijom”, da nas oslobodi iluzije o ženi kao rodu koji je uvek u odnosu, rodu koji sam za sebe nije ništa osim možda negacija univerzalnog.

Posle svakog izvođenja autorke vas pozivaju na druženje i razgovor o Predstavi.