Psihoza u 4.48 – Bitef teatar

Psihoza u 4.48 – Bitef teatar, Tiket Klub
Psihoza u 4.48 – Bitef teatar, Tiket Klub
Psihoza u 4.48 – Bitef teatar, Tiket Klub
Psihoza u 4.48 – Bitef teatar

Psihoza u 4.48

Bitef teatar

Sara Kejn
preveo David Albahari
režija: Mirjana Karanović

Režija: Mirjana Karanović
Igraju: Darija Rajšić, Vanja Ejdus i Damjan Kecojević
Koncept scene: Gorčin Stojanović
Kostimograf: Zora Mojsilović
Saradnik za pokret: Sonja Vukićević
Video materijal: Stevan Filipović
Fotografija: Ivan Ilić Kisholjubac
Dizajn materijala: Jelena Janković

„ 4.48 Psychosis je poslednje delo Sare Kejn. Neposredno pošto ga je napisala izvršila je samoubistvo. Naslov dela označava vreme u ranim jutarnjim časovima kada se Sara u njenoj depresiji, uvek budila.
Njen komad nam daje sliku te bolesti kroz tekst koji nije pisan u dramskoj formi, ali u sebi nosi snažan dramski naboj. Iako ne postoji klasična podela replika na likove, prepoznaju se sasvim čisti elementi dijaloga. Od 2000. godine, kada je prvi put u izveden u Londonu, tekst je postavljen na pozornice širom sveta u različitim čitanjima i glumačkim podelama od monodrame do grupne koreografisane predstave.
U našoj predstavi igraju dve glumice i jedan glumac. Darija Rajšić, Vanja Ejdus i Damjan Kecojević.
4.48 Psychosis je uzbudljivo i uznemirujuće delo. Ono je veliki glumački i rediteljski izazov. Naša mala ekipa se već duže vremena bavi njime i njegovo postavljanje na scenu Bitef teatra je logičan završetak dugog rada.“
Mirjana Karanović

“Sara Kejn je jedan od predstavnika ekspresionističke postdramske struje u pozorišnom stvaralaštvu, naslednica Evarda bonda i uz Marka Rejvenhila najznačajniji autor takozvane žestoke dramaturgije, koju odlikuje snažna poetska sila I rušenje ustaljene dramske forme. Ova autorka je svojim radikalnim scenskim jezikom, u velikoj meri uticala je na razvoj mnogih mladih pisaca u Evropi.”
4.48 Psihoza je poslednje delo Sare Kejn, pošto ga je napisala, izvršila je samoubistvo. Naslov dela označava vreme u ranim jutarnjim časovima kada se spisateljica u depresiji I teškim psihičkim stanjima svakodnevno budila”
Jelena Kajgo