ROMA SIJAM – Bitef teatar

ROMA SIJAM – Bitef teatar, Tiket Klub
ROMA SIJAM – Bitef teatar, Tiket Klub
ROMA SIJAM – Bitef teatar, Tiket Klub
ROMA SIJAM – Bitef teatar

ROMA SIJAM

  Bitef teatar

Predstava / koncert

Režija: Serž Denonkor

Mjuzikl GRUBB je nastao juna 2010, u Bitef teatru i od tada ređa međunarodne uspehe, prvo u Londonu a zatim u Montrealu gde je predstava opisana kao najvažniji kulturni događaj ovog leta. Posle jednoglasnih hvala od strane kritičara i publike, GRUBB se vraća u Bitef, u prisnijoj verziji: Roma sijam.

ROMA SIJAM je prozor u svet romskih tinejdžera u Srbiji. Kroz pesme možemo videti jukstapoziciju njihovih tradicija, njihovih istinskih briga, njihovih radosti i njihovih borbi u savremenom dobu. ROMA SIJAM spaja muzičke žanrove i koristi ples, pozorište, fotografiju, rep i tradicionalne romske melodije da bi iznedrio koncert koji je iskreno svedočenje iz svakodnevnog života mladih Roma.

Pet mladića. Roma. Dvadeset prvi vek. Rep i hip hop koji su postavljeni preko drevnih romskih tradicija. Slika sveta Cigana koja se osipa kako bi našla mesto u modernoj javi koja je opterećena odbacivanjima. Naši nazadni klišei u odnosu na ovu zajednicu se ruše i predstavlja nam se grupa mladih Roma koji ni na koji način ne odgovaraju folklornim slikama koje smo možda imali u glavi. Svrha ove predstave je da se pozajmi moderan, mlad glas onima koje nikada ne čujemo jer odbijamo da ih slušamo. To je poziv da se uđe u dijalog na veseo i savremen način. Imperativ je čuti te glasove, ponuditi dobrodošlicu ovoj kulturi i dozvoliti joj da postoji. Mi moramo da govorimo o Romima. Mi moramo da damo Romima mogućnost da govore. To je ono o čemu je ovaj spektakl. Jedan umetnički sastanak koji se odvija negde u univerzumu, gde se istok može sastati sa zapadom, bez mržnje.

Organizacija RPOINT vodi obrazovne i umetničke programe za mlade Rome u Srbiji od 2006. RPOINT je producirao mjuzikl GRUBB i predstavu Roma sijam kako bi dao glas mladim Romima, uz podršku GRUBB Kolektiva koji okuplja umetnike iz Srbije, Kanade, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Italije, pod vođstvom režisera Serža Denonkora.