BUBA U UHU – Teatar „Bojan Stupica“

BUBA U UHU - Teatar „Bojan Stupica“, Tiket Klub
BUBA U UHU - Teatar „Bojan Stupica“, Tiket Klub
BUBA U UHU - Teatar „Bojan Stupica“, Tiket Klub
BUBA U UHU – Teatar „Bojan Stupica“, Tiket Klub

BUBA U UHU – Teatar „Bojan Stupica“

Režija Ljubiša Ristić

Predstava traje oko 80 minuta.

Popularni vodvilj Žorža Fejdoa u režiji tada studenta Ljubiše Ristića i danas se gleda na kartu više. Veći deo glumačke podele je više puta menjan, a četverac koji je od premijere u postavi čine Nikola Simić, Rada Đuričin, Branka Petrić i Vlasta Velisavljević.

Popularni glumac Nikola Simić je, po opštem mišljenju, svojevrsni zaštitni znak ove predstave, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda. I to sa obe uloge koje tumači: i kao imućni Šandebize i kao hotelski sluga Poš.

A povodom večerašnjeg “rođendana” kaže: ”Mislim da je to bio prvi vodvilj rađen kod nas. Svojevremeno nismo ni sanjali da će toliko trajati. Često me pitaju u čemu je tajna njene dugovečnosti. Ja im odgovorim: U publici! Da nije publike, ne bi bilo ni nas, ne bi bilo predstave. I drugo – u ljubavi. Ona sve pokreće. A mi tu predstavu igramo s velikom ljubavlju. Kad je ‘Buba’ na repertoaru, to je kao porodica koja se okupi. Kao na slavi ili na nekoj svetkovini. Mi smo, naravno, svako na svojoj strani raštrkani, pa se toga dana skupimo i to je za nas zaista veselje.”
BUBA U UHU - Teatar „Bojan Stupica“, Tiket Klub
BUBA U UHU – Teatar „Bojan Stupica“, Tiket Klub

Ansambl se, kako kažu, uvek seća i kolega koji više nisu među živima – Zorice Šumadinac, Marka Todorovića, Slobodana Đurića, Mihaila Kostića Pljake, Branka Milenkovića… U izjavi za “Blic” Rada Đuričin kaže da je stub “Bube u uhu” Nikola Simić: ”Dok je njega i njegove želje, biće i ‘Bube’. A ta predstava nikada za 40 godina nije prestajala da donosi radost, i nama i publici. Čak i kada su se javljale teškoće, njih smo, razume se, prevazilazili. Mi, koji smo od premijere tu, istina, primetimo u ogledalu neke promene, al’ igramo punim srcem kao prvog dana.”
U prvoj podeli “Bube…” bili su i Milan Gutović, Voja Brajović, Boro Stjepanović, Zorica Šumadinac… Od tada do danas bilo je više izmena koje su, kako Simić napominje, glumci sami “ušniravali”, a među poslednjim novajlijama je Zoran Đorđević, koji je pre šest godina zaigrao ulogu Batistena umesto Branka Milenkovića.

Još od premijere, a i kroz decenije potom, bivalo je beleženo da su glumci vrsno izneli taj jedan od najznačajnijih komada bulevarske dramaturgije, njegove zanimljive zaplete, duhovite obrte. Podsetimo se da je Dragan Klaić na stranicama “Borbe” tih davnih dana zapisao, između ostalog, koliko je vrsna gluma Nikole Simića, istakao Boru Stjepanovića, Radu Đuričin, “lucidnog” Milana Gutovića, “rafiniranu komiku” Branke Petrić, “neodoljivu zavodljivost” Voje Brajovića, dramatičnost Slobodana Đurića…

Svoje četiri decenije “Buba u uhu” dočekala je i sa Duškom Čeklićem, inspicijentom. Rada Đuričin napominje da on jeste nevidljiv za publiku, ali je “veoma važan član ekipe jer, pored ostalog, ogroman je njegov doprinos dobrom raspoloženju iza scene”.

Premijera 7. juna 1971.

Uloge:

Gospodin Šandebiz, Poš         NIKOLA SIMIĆ
Kamij Šandebiz                       TONI LAURENČIĆ / ALEKSANDAR LAZIĆ
Gospodin Turnel                     DUBRAVKO JOVANOVIĆ
Doktor                                     SRĐAN IVANOVIĆ
Homenides                              SLOBODAN TEŠIĆ
Ferajon                                    VLASTA VELISAVLJEVIĆ
Etijen                                       SRĐAN JOVANOVIĆ / IVAN PANTOVIĆ
Finas                                        PETAR ĆIRICA
Batisten                                   ZORAN ĐORĐEVIĆ
Rejmond                                 RADA ĐURIČIN
Gospođa Homenides               BRANKA PETRIĆ
Antoanet                                 SONJA KOSTIĆ
Eženi                                       TINJA DOŠEN