“Bogojavljenska noć” – Boško Buha

"Bogojavljenska noć" - Boško Buha, Tiket Klub

“Bogojavljenska noć” – Boško Buha

“Bogojavljenska noć”, komedija Vilijema Šekspira verovatno je napisana između 1601. i 1602. kao specijalni komad za Božićnu sezonu.

Kao i u mnogim Šekspirovim komedijama, i u ovoj je pokretač komičnih situacija zamena identiteta. Violin brod se nasukao na obalama Ilirije. Zbog toga, ona izgubi kontakt sa svojim bratom blizancem, Sebastijanom, i misli da je on mrtav. Prerušivši se u mladog paža Sezarija, ulazi u službu Vojvode Orsina. Orsino je zaljubljen u bogatu naslednicu Oliviju koja odbija redom sve prosce, uključujući i njega. Orsino pokušava sa uz pomoć „Sezarija” zadobije njenu ljubav. Naravno, Olivija se zaljubljuje u Violu („Sezarija”), zgodnog i elokventnog glasnika, verujući da je ona muškarac. Viola se, opet, zaljubljuje u Orsina, koji nju smatra za svog poverenika…

Još jedan komični podzaplet dešava se oko Olivijinog sluge Malvolija, koga lukavi Tobija Podriglija, Andrija Malarija, Marija i Fest, ubeđuju da je Olivija zaljubljena baš u njega.

Predstava se, kao i svaka renesansna komedija, posle niza naizled bezizlaznih situacija, završava sklapanjem nekoliko brakova.

Premijera 25. maj 2006.

Trajanje 2 h

Lica
ORSIN Boris Pingović
Branislav Platiša
OLIVIJA Olga Odanović
VIOLA Sena Đorović
SEBASTIJAN Mihajlo Lađevac
Miloš Vlalukin
TOBIJA PODRIGLIJA Srdjan Ivanović
ANDRIJA MALARIJA Miloš Đorđević
MALVOLIO Milorad Mandić Manda
MARIJA Katarina Marković
ANTONIO,
DRUGI POMORSKI KAPETAN
Marko Gvero
VALENTIN Nermin Ahmetović
FEST Anita Mančić
inspicijent Mihailo Todorović
sufler Ana Bata