ČAROBNA FRULA – Madlenianum

ČAROBNA FRULA

Madlenianum

PREMIJERA – Subota, 9. jun 2012. 19.30
Velika scena Madlenianuma

OPERA ZA MLADE

V.A. Mocart
ČAROBNA FRULA

(skrećena verzija)
Libreto: E. Šikaneder

KLUB MLADIH MADLENIANUMA

Umetnički rukovodilac i dirigent: Miodrag Janoski
Dramaturg: Tadija Miletić
Scenograf: Ilija Višnjić
Kostimograf: Jelena Antanasijević

Klavirska saradnja: Dragana Anđelić-Bunjac
J.Stojković, T. Heveši, B. Podrumac, T. Vitaz, A. Rastoder, S. Petrović, M. Gašić, M. Stojčev, S. Vemić, J. Jovićević, J. Momirović, A. Anđelković, J. Bijelić, K. Repić, M. Vitaz

fotografije sa premijere >>>

Poznato je iz raznih naučnih istraživanja da muzika Volfganga Amadeusa Mocarta na poseban način utiče na dečju psihu, unapređuje razvoj inteligencije kod dece, smanjuje agresivnost i hiperaktivnost, donosi miran san i razvija kod dece dimenzije apstraktnog mišljenja! Da ne govorimo o tome koliko muzika ovog genijalnog autora čini da se deca upoznaju sa najkvalitetnijim delom ljudskog duha od kad je postojanja, obrazuje ih i možda može da pomogne da se razvoj muzike i umetnosti uopšte u budućnosti kreće boljim, humanijim pravcem, ukoliko se stvara od strane umetnika koji su odrastali na Mocartu! Slušanje Mocartove muzike, još od vremena kad je nastala, prosto je planetarno važno, a nesumnjivo je da u najnovijem dobu koje obiluje ekspanzijom vrednosti dijametralno suprotnih od prefinjenosti Mocartovog dela, slušanje njegove muzike postaje sve važnije. Današnja deca imaju sreću da Mocart i njegovo genijalno delo postoje kao kontrateža obilju sadržaja koji se deci nude sa dominirajućom agresijom i (ili) kičem i šundom. No, Mozarta treba konzumirati, a na odraslima je da ga deci ponude kao duševni vitamin. I odrasli bi trebalo da budu odgovorni za budućnost  dece usmeravajući ih ka pravim vrednostima.

Skraćena verzija Mocartove opere “Čarobna frula”, urađena kao bajka prilagođena deci, svakako bi mogla da im pruži jedan nov i zabavan način slušanja Mocarta i gledanja pozorišne predstave. Poznato je da se u stvaranju predstava za decu opravdano pribegava korišćenju muzike u što intenzivnijoj meri, jer ona prilazi srcu čak i kad dete ne razume tekstualni deo predstave i sadržaj priče. A “Čarobna frula” je nesumnjivo muzičko remek-delo koje srcu ne može da ne priđe, te će deca koja verovatno u operu još nisu odlazila, neosetno srcu primiti tu umetnost posredstvom Mocartovog muzičkog genija. Opersku publiku čini jako mali procenat čovečanstva u današnje vreme…

Sadržaj dela ima nekoliko „priča u priči“, a u svojoj suštini je fantastičan, bajkovit i predstavlja sukob dobra i zla. Dva sveta, podzemni svet mraka predstavlja zla Kraljica noći, a svet svetlosti, pravde i dobrote Sarastro. Oko princa Tamina bore se dva sveta i posle mnogih iskušenja , prevladava svet sunca i on napušta podzemni svet i zavređuje ruku Pamine. Priprosti naivni svet običnih „malih“ ljudi predstavljen je u liku Taminovog stalnog pratioca, ptičara Papagena. Zla Kraljica noći želi da se domogne čarobne frule koja ima magičnu moć i želi da njome pokori svet. Čarobna frula za mnoge je simbol snage same muzike i muzičke umetnosti. Medjutim, svet zla i tame propada, a svetlost nadvladava i magična moć čarobne frule se koristi na radost i za sreću svih.

Naša postavka poverena je Klubu mladih u kome vredno radi petnaestak polaznika koji su delo pripremali sa korepertitorom Draganom Anđelić-Bunjac i rediteljkom Anom Radivojević-Zdravković i dirigentom Miodragom Janoskim.  Opera je skraćena na oko sat vremena trajanja.  Pevaju se glavne arije i ansambli. Posebno su karakteristične arije Kraljice noći koje peva koloraturni sopran, a poznate su i arije Tamina, Pamine, kao i Papagena i Papagene. Izuzetnost i svežina ove muzike su očarali slušaoce širom sveta, tako da „Čarobna frula“ predstavlja jednu od najčešće izvođenih opera u celom operskom repertoaru i u svim svetskim operskim kućama.

Pozivamo vas da uvođenjem dece u opersku umetnost kroz komični libreto gde u jednoj neobičnoj ljubavnoj priči dobro pobeđuje zlo, učinite nešto plemenito za najmlađe generacije, jer smo sigurni da ćemo im pružiti nezaboravan doživljaj koji će unaprediti njihovu ličnost!