Madam Baterflaj (Opera) – Madlenianum

 

Madam Baterflaj

Madam Baterflaj
Kao priča o sajber-gejši

Cyber prostor, Real time, War craft – to su izrazi novog mladog veka koji su obeležja realnosti koja je već uveliko postala virtuelna. Da ovakvi pojmovi mogu naći svoje mesto u operi, jednoj staroj umetnosti, i da se može napraviti „interaktivna opera smeštena u real time“, to se doskora činilo nemoguće i posebno nezamislivo u Beogradu. Međutim, Opera i teatar Madlenianum već je Hofmanovim pričama Žaka Ofenbaha pokazala da opera može – i to sa velikim uspehom – da zakorači u svet stripa i antiutopijskih filmova. Sada od istog reditelja, Dejana Miladinovića, na scenu Madlenianuma stupa sajber-gejša Ćo Ćo San i virtuelni Pinkerton.

Opera obično počinje uvertirom, ali za novu Madlenianumovu postavku Pučinijeve Madam Beterflaj biće odigrana i predigra. Na scenu najpre izlazi dečak. Uključuje kompjuter i na velikom ekranu pravi svoj idealni lik mornaričkog oficira iz Amerike koji se zove Pinkerton. Oficir je visok, lep, odeven u zavodljivu uniformu. Na drugoj strani scene i na drugoj strani sveta, jedna žena pali računar i na isti način formira svoj lik sajber-gejše. Gejša se zove Ćo Ćo San. Čuje se muzika uvertire. Počinje kompjuterska igra, a sa njom i opera u kojoj će se ispričati poznata priča o ljubavi Amerikanca i Japanke, o njihovom detetu, borbi za njegovo starateljstvo i na kraju o tragičnom samoubistvu odane gejše Ćo Ćo San.

U ovom spektaklu nastupili su gosti iz Amerike: Ailan Žu, zvezda američkih scena poreklom iz Kine, u ulozi Ćo Ćo San i Marčelo Bedoni koji je pevao rolu Pinkertona, a novom postavkom jedne od najslavnijih operskih ljubavnih priča dirigovao je Stanko Jovanović, koji se već istakao u predstavama Dve udovice Bedžiha Smetane i Travijata Đuzepea Vedija.

Premijera – ili bolje rečeno interaktivna igra u kojoj su učestvovali svi posetioci – zakazana je za 13. maj, a prva repriza za 15. maj 2007.

Muzika, igra, japanski stripovi „Mange“ i napredne tehnologije. Sve to još jednom je potvrdilo da je opera spoj svih poznatih umetnsti i – da je večno mlada.

Madlenianum, 5. oktobra, otvara sezonu 2009/2010 operom Madam Baterflaj u kojoj pevaju Daniela DessiFabio Armiliato, nakon zajedničkog uspeha u istim ulogama Ćo Ćo San i Pinkertona u Operi u Hanoveru i u Skali.