RITA i ANŽELIKA (Opera) – Madlenianum

 

 RITA i ANŽELIKA

Opere jednočinke

U pripremi je nova koprodukcija Opere bb iz Zagreba i Opere i Teatra Madlenianum iz Beograda.

Reč je o operskom projektu koji sadrži dve komične opere, RITA  Gaetana Donicetija i ANŽELIKA Žaka Ibera, koje se izvode u jednoj večeri.

Autorski tim jednočinke RITA čine u celini umetnici iz Zagreba, dok je autorski tim ANŽELIKE podeljen između zagrebačkih i beogradskih umetnika. Tako je reditelj RITE  Dinko Bogdanić, a ANŽELIKE Stefan Sablić. Dirigent svih izvođenja je maestro Vladimir Kranjčević.

Predstave će biti izvedene 16, 18. i 20. marta 2010. u Operi i Teatru Madlenianum, Centru za kulturu u Požarevcu i Pozorištu Toša Jovanović u Zrenjaninu. Maja meseca (5, 6. i 7) predstave će biti izvedene u Zagrebu, Puli i Varaždinu.

ANŽELIKA
Kompozitor: Žak Iber
Libreto: Nino (u stvari Mišel Žan Veber)
Trajanje: oko 50 minuta

SADRŽAJ:
Radnja se događa u Francuskoj u neodređeno vreme.
Anželika zagorčava život svom mužu, mirnom i smirenom čoveku. Posle razgovora s komšinicom Šarlotom, on reši da proda svoju ženu. Ubedi je da sedne pored prozora, a na oglasnoj tabli u prizemlju napiše „ŽENA NA PRODAJU“. Dolaze kupci – jedan Italijan, jedan Englez i jedan crni poglavica, zaljubljuju se u nju i pokušavaju da je osvoje. Ali je svi posle izvesnog vremena vraćaju. Očajan Bonifas poziva đavola da ga oslobodi žene. Uz munje i gromove, đavo odvodi Anželiku. Međutim i on je ubrzo vraća. Nesrećnom Bonifasu Anželika obećava da će ga večno voleti i on joj oprašta zla koja mu je nanela. Zavesa se spušta jer je predstava završena, ali se iza zavese čuje njegov glas: „Ona je još uvek na prodaju!“.

ŽAK IBER (Pariz, 15. avgust 1890 – Pariz, 5. februar 1962), francuski kompozitor. Studirao je kompoziciju na Pariskom konzervatorijumu kod P. Vidala, a takođe su ga podučavali N. Bulanže i P. Dika. Dobitnik je Rimske nagrade 1919. Od 1937. bio je direktor Academie de France u Rimu, a od 1955. predsednik Udruženja državnih operskih pozorišta, kao i član Francuske akademije od 1956. Pored koncerata, simfonijskih poema i drugih orkestarskih kompozicija, kao i brojnih klavirskih, vokalnih i kamernih dela za duvačke instrumente, komponovao je balete Dijana de Puatje (1934) i Vitez lutalica (1935), a takođe i nekoliko opera i opereta – Persej i Andromeda (1921), Anželika (1926), Kralj Ivetoa (1928), Goncag (1930), Orlić (sa A. Honegerom 1937) i Mali kardinal (sa A. Honegerom, 1938).
Iberova dela pokazuju majstorsku tehniku i eleganciju. Nastavio je Ravelovo stvaralaštvo s naglašenom klasicističkom odmerenošću.

PODELA

ANŽELIKA………………………………………….. Snežana Savičić-Sekulić
PRVA PRIJATELJICA (sopran)………………….. Tanja Obrenović
DRUGA PRIJATELJICA (meco-sopran)………… Iva Profaca / Blanka Tkalčić (Zagreb)
ŠARLO (bariton)……………………………………Predrag Milanović
BONIFAS (bariton)…………………………………Vladimir Andrić/ Nenad Nenić
ITALIJAN (tenor)………………………………..   Darko Đorđević/Ivo Gamulin (Zagreb)
ENGLEZ (tenor)…………………………………..  Goran Strgar
CRNAC (bas)……………………………………….Goran Krneta/Ronald Braus (Zagreb)
ĐAVO (tenor)……………………………………… Ljubomir Popović
TURISTI……………………………………………..Jelena Nikolić, Ivan Debeljak, Tadija Miletić

RITA
Komična opera u jednom činu
Kompozitor: Gaetano Doniceti
Libreto: Gustavo Vaez

SADRŽAJ:
Ovo je priča o energičnoj i zločestoj ženi mirnog i poslušnog Beppea. Bračnu idilu prekida pojava Gaspara, Ritinog prvog muža za koga su mislili da se udavio u moru. Istina je da je Gaspar od Rite pobegao u Kanadu, a vratio se zbog potrage za bračnim ugovorom kako bi se mogao drugi put oženiti. Beppe u pojavi Gaspara vidi mogućnost da se reši zločeste žene.
Dva muškarca prave dogovor da igrom nadmudre Ritu.
Konačno rešenje je duhovito kao i čitava opera protkana privlačnim arijama, duetima, tercetima i govornim delovima sa prepoznatljivom muzikom originalnog Donicetijevog stila.

GAETANO DONICETI (Bergamo, 29. septembar 1797 –  Bergamo, 8. april 1848), italijanski operski kompozitor. Bio je učenik S. Majra (Napulj) i Padre Matea (Bolonja). Još od mladosti važio je za talentovanog kompozitora koji je stvarao brojne opere za pozorišta širom Italije, ali je tek sa operom Ana Bolen (1830) stekao evropsku slavu. Posle 1830. komponuje svoje najpoznatije opere: Ljubavni napitak (1832), Lučija od Lamermura (1835), Marija, kći puka i Miljenica (obe 1840), Linda iz Šamonija (1842) i Don Paskvale (1843). Komponovao je veoma brzo, tako da je tokom 26 godina napisao ukupno 65 opera i opereta, zatim crkvenu, kamernu, orkestarsku i klavirsku muziku.
U početku Doniceti stvara pod uticajem Rosinija, ali već od prvih zrelijih dela izgrađuje originalan muzički stil, u kome je asimilovao većinu ondašnjih muzičko – scenskih žanrova. Njegove opere nisu bez nedostataka (izvesna površnost i neujednačenost, relativno ograničen raspon harmonija, podređenost orkestra glasu), ali najbolje od njih odlikuju se obiljem melodijskih misli izuzetne lepote i izražajnosti (ne samo u odlično napisanim vokalnim deonicama, već i u orkestru), velikim smislom za zakone muzičke scene, za dobro profilisanje likova i za postizanje dramske snage muzičkim sredstvima.

PODELA:

RITA……………………   Lidija Horvat-Dunjko
BEPPE…………………    Nikša Radovanović
GASPARO……………… Ronald Braus
BORTOLO……………… Dinko Bogdanić

Dirigent: Vladimir Kranjčević
Muzički saradnici: Mario Čopor i Davor Ljubić
Reditelj: Dinko Bogdanić
Asistent reditelja: Svetlana Lukić
Izbor kostima: Elvira Ulip i Dinko Bogdanić
Scena:Dinko Bogdanić i Goran Šaponja
Rasveta: Dario Družeta
Garderoba: Desanka Stjepanović
Inspicijent: Marijan Jelenić

Orkestar Opere i teatra Madlenianum
Koncert majstor: Balint Varga
Inspicijent: Vesna Ćurčić-Petrović