Telefon Medijum (Opera) – Madlenianum

 

Telefon Medijum

Đankarlo Menoti

Koprodukcija Opere i teatra Madlenianum  i zagrebačke Opere b. b.
Premijera u Zagrebu –  15. februar 2009.
Premijera u Beogradu – 26. februar 2009.

Velika scena
MADLENIANUM

Dirigent: Vladimir Kranjčević
Režija, scenografija i video: Nenad Glavan
Kostimografija: Ivica Klarić
Orkestar Madlenianuma pripremila: Vesna Šouc-Tričković
Dizajn svetla: Srđan Jovanović

MILJENIK MUZA

Za Đankarla Menotija moglo bi se kazati da je pravi Italijan koji je ostvario američki operski san. Rođen je 7. jula 1911. godine i sa rodnog italijanskog tla povukao je osećaj za melodioznost i uverenje da opera treba da bude u najboljem smislu populistička umetnost. Stvara zato mnoštvo popularnih opera, a po prelasku u Ameriku dve od njih čak su nagrađene i Pulicerovom nagradom: Konzul (1950) i Svetica iz Blikerove ulice (1955). Posle ovih uspeha Menoti postaje svetski popularan. Osniva Festival dva sveta (u Spoletu u Italiji i Čarlstonu u SAD) i piše nova dela po kojima postaje poznat. Menoti se izražavao i u velikim operama sa mnoštvom uloga, kao i u kamernim operama. Dve od tih kamernih koje su mu ostale najpopularnije su svakako Medijum (1946) i Telefon (1947).
Telefon je izuzetno duhovit operski skeč o devojci kojoj mladić pred polazak na put ne može da iskaže ljubav – jer joj neprestano zvoni telefon. Iako opera traje svega petnaestak minuta, u njoj se glumi, peva, a publika se zabavlja kao malo kad na operi. Ben voli Lusi. Kasni na voz, ali taman kad želi da joj kaže da je voli, na vezi je „neko nevažan“. Kada završi treći razgovor, Lusi primeti da Bena nema. Ponovo zvoni telefon i na vezi je Ben… Šta se dešava kada se u vremenu današnjem spiritističke seanse prevarantkinje Madam Flore otmu kontroli i postanu – stvarne. O tome govori opera Medijum.
Ove dve opere uskoro će biti premijerno izvedene na Velikoj sceni Madlenianuma, u produkciji Opere i teatra Madlenianum i zagrebačke Opere b. b.

Telefon
Opera u jednom činu
(1947)

Lica:
Lusi: Lidija Horvat–Dunjko
Ben: Ronald Braus

 

medijum17.jpg

Medijum
Opera u dva čina
(1946)

Lica:
Monika: Lidija Horvat Dunjko
Tobi: Zoran Pribičević
Madam Flora: Zlatomira Nikolova
Gospođa Gobino: Blanka Tkalčić–Breglec
Gospodin Gobino: Ronald Braus
Gospođa Nolan : Diana Hilje

Orkestar Opere i teatra Madlenianum
koncertmajstor: Balint Varga