DOKTOR ŠUSTER – Zvezdara teatar

DOKTOR ŠUSTER - Zvezdara teatar, tiket klub

DOKTOR ŠUSTER – Zvezdara teatar

…je priča o čoveku koji počinje da zaboravlja…i…o…
Dušan K…

Sam naziv asocira na prezime, zanat ili blagu ironiju na nečiju profesiju… To je priča o lekaru iz graðanske porodice koji polako zaboravlja ko je i šta je, vraća se sa svojom sestrom u detinjstvo.

Prvih sedam godina života je priprema za ono što nas očekuje a i zadnjih sedam je otprilike – isto.

Ovo nije priča o politici, a jeste, nije o bolesti, a jeste, nije o tome da se nekom kaže istina, a jeste. Može se desiti da glumci igraju pred publikom u istim “kostimima”. Dakle to je priča o ogledalu. Ovo je priča i o zaboravu: da se pravimo da ne vidimo ono što vidimo u ime viših ciljeva…

Zvezdani trenutak Zvezdara teatra

Novi komad Dušana Kovačevića “Doktor Šuster”, koji je autor i režirao, ima sve odlike najboljih Kovačevićevih drama: duhovnu i emotivnu višedimenzionalnost, izrazit književni osećaj za vreme koje za sobom, više od svega, ostavlja prah i pepeo, za realnost raširenu i upućenu preko sopstvenih granica, ka fantazmagoričnom i apsurdnom, humor visokog reda, žestinu i britkost, dinamičan i paradoksom negovanim cinizmom oblikovan dijalog, šest lica koja bi svaki glumac poželeo da igra. Nova scena zvezdara teatra je svečano otvorena, da ne kažem krštena, pozorišnim komadom koji će se dugo igrati. dramu koja sažima duh i klimu vremena i kao da vam pogaða misli i sa jezika skida reči koje ste zaustili da kažete, predstavom koja obeležava sezonu.

Uloge:

DOKTOR NIKOLA KOS: Petar Kralj (čuveni hirurg u prevremenoj penziji, zbog nekih “zdravstvenih problema”. Živi u paralelnim svetovima)

 ANA-DOKTOROVA KĆERKA:  Vesna Trivalić (Andrijana Videnović) (novinarka “crnih” hronika. Tražila Ðavola i našla ga)

 DIVNA-DOKTOROVA SESTRA: Jelisaveta Seka Sablić

(Profesorka klavira. Bila udata za Sergeja, čuvenog operskog pevača. Očekuje da se muž vrati, mada je umro pre dve godine)

 BRANKO BEZDAN-FILOSOF: Miodrag Krivokapić  (Miodrag Krstović) (nesuđeni profesor filosofije i “suđeni” policajac-mafijaš, da nije takav kakav jeste, bio bi onakav kakav nije)

 LOLA-Filosofov brat po majci: Miloš Stojanović

(Mutav. Neko mu je odsekao jezik jer je “mnogo pričao”. Nije napunio 30 godina ali je zato “napunio” dve aleje na Novom groblju)

 SMILJAN STEFANOVIĆ: Aleksandar Manevski, Branko Knežević (operski pevač i Anin verenik. Živi između evropskih gradova, pozorišnih scena i Ane. “Prva suza” operske umetnosti)

 Nekoliko problematičnih ljudi: Ivan Janketić, Dušan Ašković, Tomislav Komatina (žrtve braće Bezdan. Živeli bi duže, da se nisu pojavili u pravo vreme na pogrešnom mestu).

RežijaDušan Kovačević

Scena: Nenad Brkić

Likovna obrada: Živorad Savić

Kostim: Ljiljana Petrović

Izbor muzike: Dragutin Balaban

Organizacija: Dragiša Ćurguz

Inspicijent: Ivan Janketić

Šminka: Dušica Vuksanović

Svetlo: Dragan Maras

Realizator tona: Branko Kosar

Ton: Zoran Ivanov

Rekvizita: Tomislav Komatina