GENERALNA PROBA SAMOUBISTVA – Zvezdara teatar

GENERALNA PROBA SAMOUBISTVA - Zvezdara teatar, tiket klub

GENERALNA PROBA SAMOUBISTVA – Zvezdara teatar

(GORKA KOMEDIJA O LAŽI)

Svoju najnoviju dramu „Generalna proba samoubistva“ Kovačević preciznije definiše kao gorku komediju o laži, ukazujući time na tok zbivanja i njenu metaforu. Priča o jednom propalom arhitekti, filmskom producentu i čoveku koji je došao do ograde mosta rešen da se strmekne u ladni Dunav istovremeno može biti i priča o narodu koji je sebe doveo u istu poziciju. Ona je dramatičan opis stanja, ali i cinična konstatacija onoga što smo, svojski se trudeći, postigli.

Na kraju se ispostavlja ono što je bilo i na početku: nijedan pad nije konačan i u takvoj situaciji i samoubistvo je dobro rešenje, samo da je bilo moguće. Samoubica, naime, ne shvata da ga je sa ograde mosta skinula organizovana grupa koja spasava ljude pale niže od dna, da je njegova duša od sada u njihovim rukama i da je zbog toga njegov pad još teži.
Inscenaciju ove crnohumorne priče osenčene cinizmom Kovačević zasniva na njenoj narativnoj strukturi, izuzetnoj glumačkoj igri i publici. Mi sve vreme, naime, znamo da je reč o svakom od nas pojedinačno i svima nama zajedno, samo što nam pisac vešto ostavlja prostora da se pravimo ludi.

U najnovijoj predstavi Zvezdara teatra, koja nagoveštava povratak najslavnijih dana ovog pozorišta, počasno mesto pripalo je Branimiru Brstini. On je, naime, uspeo najpre da posebno odredi i precizno definiše svakog od tri junaka koje tumači, trojicu braće po ludilu i da, potom, svakoga od njih na glumački zadivljujući način iznijansira do najsitnijih detalja. Slično njemu, arhitekta-samoubica Branislav Lečić istovremeno je melanholični samoubica i razjareni lav koji svojim očajem, vilhelmovskom rikom pomera svet, dok su Ribar ljudskih duša Janoša Tota i Devojka Ane Franić rešenja koja ovu predstavu dodatno čine

..Predstava ima strukturu koja izvodi „priču iz priče“, i kada se sve sklopi, na kraju se dobije vrsta „maðarske kocke“ – shvatite sve. Meni se ipak čini najzanimljivijim i najznačajnijim to što je Duško Kovačević opet „proradio“ – dohvatio je onaj svoj specifičan, izvorni humor, a to je, kad vam se istovremeno i plače i smeje.

Uloge:

BRANISLAV LEČIĆ:
GLUMAC, SAMOUBICA I SAMOUBIČIN BRAT

BRANIMIR BRSTINA:
GLUMAC, KAPETAN, BIZNISMEN, PSIHIJATAR, ADVOKAT

JANOŠ TOT:
GLUMAC, RIBAR

ANA FRANIĆ:
GLUMICA, DEVOJKA

IVAN JANKETIĆ: RADNIK 1

BRANISLAV RONČEVIĆ: RADNIK 2

Scena: Nenad Brkić
Kostim: Marina Vukasović – Medenica
Muzika: Vladimir Marković
Dizajn svetla: Sonja Žugić
Dizajn zvuka: Zoran Jerković
Dizajn Printova: Goran Ratković
Maska: Nijaz Memiš
Koreograf: Predrag Mihajlović
Asistent kostimografa: Olga Mrđenović
Organizacija: Dragiša Ćurguz
Inspicijent: Ivan Janketić