Hartefaktov Prajd pozorišni festival – ulaznice

Hartefaktov Prajd pozorišni festival – ulaznice

Hartefaktov Prajd pozorišni festival.

12.09-17.09.2021. godine

Pozorište je zakon.

Treće izdanje Hartefaktovog Prajd pozorišnog festivala odvija se u trenutku u kome LGBTIQ+ zajednica u Srbiji čeka na regulisanje istopolnih partnerstava, i kada su zbog pandemije korone pitanja poput nasilja, diskriminacije i osvajanje sloboda stavljena po strani. LGBTIQ+ osobe suočene su sa dodatnim pritiskom uz redovne, tihe i ustaljene prakse negiranja njihovih problema. Uz stalnu potrebu da se kroz razne forme borimo protiv neistina i zastrašivanja većinskog stanovništva, od unapređenja položaja zajednice, solidarnim i pravednijim praksama, sa razumevanjem da je prostor zajedničkog ozbiljno ugrožen savremenim okvirima života i poslovanja, ovaj festival organizujemo sa namerom da otvorimo nove prostore, pitanja i poetike koji preispituju ključne fenomene – važne za samu zajednicu. 

Tematski okvir ovogodišnjeg festivala su manipulacije, koje se nadovezuju na zabrinjavajuće političke desne diskurse širom Evrope i celog sveta, ali i Srbije, na strah od nasilja i regresije usled sve veće netrpeljivosti, mržnje i otvorenog nasilja prema pripadnicima LGBTIQ + zajednice u različitim zemljama. 

U svetlu činjenice da je Beograd domaćin Europride 2022, smatramo da je važno progovoriti o svim sklonjenim, zaboravljenim ili prećutanim temama koje mogu da doprinesu unapređenju života LGBTIQ+ zajednice u Srbiji. Ovogodišnji festival pokreće krug razmene, dijaloga i horizontalnog povezivanja autora/ki, publike, studenata, profesionalaca/ki i svih zainteresovanih građana/ki. 

Umetnički tim festivala selekcijom ovogodišnjeg programa želi da preispita različite oblike manipulacije, kako i zbog čega manipulišemo (istinom, situacijama i datim okolnostima) da bismo se zaštitili, manipulacijom u političke svrhe, bilo da ona dolazi spolja ili da smo mi njeni aktivni učesnici i kreatori. Predstave, performansi i predavanja koje će publika imati prilike da pogleda, ujedinjene zajedničkom temom, nude različite perspektive. 

Predstava koja će otvoriti ovogodišnji festival,, „An Ongoing Song“, poljskog autora Šimona Adamčeka bavi se pitanjima HIV-a iz jedne vrlo intimne pozicije, susreta, suočavanja i prihvatanja promenjenog zdravstvenog statusa. Tematizujući virus HIV-a koji naizgled manipuliše i telom i životnim okolnostima, izborom partnera i okruženja, autor hrabro govori o svom iskustvu nudeći publici jednu od mogućih perspektiva za suživot sa HIV-om. Romano Nikolić (Hrvatska) predstavom „Pazi na prazninu“ preispituje olake izbore koje pravimo prilikom definisanja Drugog i drugačijeg. Kroz situaciju stanice na kojoj se susreću, protagonisti predstave povezuju dreg performans, tragičke junake i „moralna“ prokazivanja koja dolaze iz dokumentarnog materijala. Fasbinderove „Kišne kapi na vrelom kamenju“, reditelja Juga Đorđevića, bave se zloupotrebom pozicija moći iz različitih perspektiva, ne libeći se da istu situaciju pogledaju iz ugla predatora i žrtve. Pored toga, priroda odnosa dva homoseksualna muškarca u heteroseksualnim brakovima u predstavi je iskorišćena da pokaže svu kompleksnost pozicije žene u današnjem društvu. „Strah od leptira“ rediteljke Isidore Goncić, kroz duo dramu preispituje granice slobode, ko ih uspostavlja i koju cenu moramo platiti ukoliko ih pređemo, kao i to da li smo zapravo i u kojoj meri istinski slobodni. Karolina Bjanki, otvoriće novi festivalski pravac umetničkog studija i pogleda publike u proces kreiranja, istraživanja i stvaranja izvedbenih umetničkih formi. Ova brazilska umetnica, koja trenutno živi u Amsterdamu, otvara važna pitanja uloge i ranjive pozicije žena u izvođačkim praksama.

Ovogodišnji Hartefaktov pozorišni festival podržan je od Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Beograda i nacionalne platforme „Srbija stvara”. Veliku zahvalnost dugujemo Beogradskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu u Beogradu, UK „Vuk“, Galeriji Endžio Haba, KC Gradu i celom timu Beograd Prajda.

U okviru festivala bice izvedeni:

>>> Nedelja 12. septembar, 20 časova

Scena Raša Plaović, Narodno pozorište Beograd

“An Ongoing Song”(Holandija, DAS Theater)

ULAZNICE: https://www.tickets.rs/program/an-ongoing-song-3094

>>> Ponedeljak, 13. septembar, 20 časova, scena UK „VUK”

Strah od leptira(Srbija, UK „Vuk“ i Magazin „Optimist“)

Metamorfozom do slobode. 

Predstava „Strah od leptira“, bavi se pitanjem ličnih sloboda, izdajom i ljubavlju koja se kroz glumački odnos sagledava iz nekoliko različtih vizura (rodne, seksualne i političke). Zasnovana na biografiji Vjerana Miladinovića Merlinke i motiva romana „Poljubac žene pauka” predstava pokušava da odgovori na pitanje kako se borimo za slobodu, šta sloboda znači i koja je njena cena. Prostor zatvora u kome se radnja odvija primorava junake predstave, Vjerana i Nikolu, da se zanimljivom igrom izmišljanja, prepričavanja i domaštavanja različitih filmskih predložaka barem privremeno sakriju od realnosti u kojoj žive. Zanimljivim rediteljskim rešenjima, kroz igru manipulacije i prećutkivanja, predstava dvoje marginalizovanih ljudi (politički zatvorenik i muška prostitutka) izvodi na scenu, pokazujući sve opasnosti drugosti u današnjem svetu.

Trajanje: 80 minuta

Režija: Isidora Goncić

Dramaturgija: Galina Maksimović

Igraju: Dušan Kaličanin, Zoran Pajić, Svetislav Goncić

Scenografija: Milan Miladinović

Kostim: Mina Miladinović

Producent: Predrag Azdejković

Organizatorka: Jovana Stojković

ULAZNICE: https://www.tickets.rs/program/strah-od-leptira-1484

>>> Utorak, 14. septembar, 20 časova 

Scena Raša Plaović, Narodno pozorište, Beograd

„Pazi na prazninu“(Hrvatska, HNK Varaždin)

ULAZNICE: https://www.tickets.rs/program/pazi-na-prazninu-3095

>>> Sreda, 15. septembar, 20 časova

Scena Predrag Pepi Laković, Beogradsko dramsko pozorište

Kišne kapi na vrelom kamenju(Srbija, Beogradsko dramsko pozorište)

Kakve su ti granice takav ti je život. 

Predstava „Kišne kapi na vrelom kamenju”, reditelja Juga Đorđevića, nastala prema tekstu Rajana Fasbindera teži da odnosom između glumca i reditelja zajedničkim radom na predstavi, razotkrije dinamiku (ne) moći koja vrlo često dominira u odnosima i van profesionalnog domena. Da bi to jasnije istakao, kroz odnose dva heteroseksualna para, kao i odnose dva muškarca na i van scene, predstava pokušava da odgovori na pitanje zašto nam je toliko teško da iskočimo iz sopstvene uloge, kao i koliko dinamika heteronormativnih odnosa određuje našu sudbinu, često više nego i odluke koje smatramo svojima.

Trajanje: 90 minuta

Režija: Jug Đorđević

Tekst: Rajan Verner Fasbinder

Prevod:Jelena Kostić Tomović

Dramaturg: Tijana Grumić

Igraju: Ljubinka Klarić, Iva Ilinčić, Pavle Pekić, Aleksandar Vučković
Scenograf: Andreja Rondović
Kostimograf: Velimirka Damjanović
Kompozitor: Julija Đorđević
Scenski pokret: Damjan Kecojević

Dizajn svetla: Srđan Jovanović

Organizator: dr Biljana Ramić

Inspicijent: Jovana Matić

Sufler: Jovana Matić

ULAZNICE: https://www.tickets.rs/program/kisne-kapi-na-vrelom-kamenju-2551/27564

Izvor: Hartefact

 

Ulaznice:
Mail: klubsu@yahoo.com
rezervacije@tiketklub.com
Kontakt tel: 065 610-43-12  i  065/366-5-222
Sajt: www.tiketklub.com

Dostavljamo ulaznice kurirskom službom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Poštarinu plaća primalac pošiljke!

Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!