Branislav Lečić

Branislav Lečić, Tiket Klub

Branislav Lečić

Branislav Lečić je rođen u Šapcu 25. avgusta 1955. godine i istaknuti je srpski glumac. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1978. godine u klasi profesora Minje Dedića.
Prvu veću ulogu ostvario je u filmu “Specijalno vaspitanje”, i istakao se kao glumac koji može da iznese uloge nepilagođenih osoba i ekscentrika.
Tokom karijere prate ga uloge beskompromisnih likova čvrsto uverenih u svoje stavove i ispravnost svojih postupaka. Veoma je uspešan i u pozorištu, od 1980. godine stalni je član asambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Osim glume bavi se i politikom, poznat je kao prvi ministar za kulturu od petooktobarskih promena.

Filmovi u kojima je Branislav Lečić ostvario zapažene uloge: Specijalno Vaspitanje, Hajduk, Kraljevski Voz, Čavka, Boj na Kosovu, Seobe, Gluvi barut, Čaruga, Bulevar revolucije, Prvi put sa ocem na jutrenje, Tri karte za Holivud, Balkanska pravila, Lavirint, Šejtanov ratnik, Profesionalac, Sveti Georgije ubiva aždahu, Ni na nebu, ni na zemlji.

Kao dete želeo je da bude pilot, kosmonaut, mornar… Zbog razvoda roditelja, otišao je u mašinsko-tehničku školu. Prošavši jednom pored šabačkog pozorišta, shvatio je da je gluma najlepši poziv. Tako su se rodile glumačke role po kojima ćemo ga pamtiti. Bio je deo i naše političke stavrnosti, ali se odatle sklonio…

„Ja sam od retkih koji ne gleda svoje filmove. Nijednom nisam uzeo neki svoj film da ga pogledam, jer me ne interesuje. Trenutak je sve, kad snimam to je bitno. Nisam se trudio da se sebi sviđam.“