Eva Ras

Eva Ras, Tiket Klub

Eva Ras

Eva Ras čije je puno ime Eva Marija Balaša Stevic Ras je rođena 1. januara 1941. godine u Subotici. Poreklom je mađarica, a u Subotici je živela do 18-te godine kada je došla u Beograd i upisala glumu i dramaturgiju na FDU. Nastupala je u brojnim predstavama, filmovima i TV serijama Siniše Pavića i Dragoslava Lazića. Takođe pored glume, objavila je i preko 13. knjiga. Bila je udata za Radomira Stevića Rasa, slikara. Njena ćerka Kruna Ras je preminula sa samo 24. godine.

Igrala je u filmovima koji su i nju i Jugoslaviju proslavili u svetu: “Čovek nije tica”, “Biće skoro propast sveta”, “Majstor i Margarita”, “Kužiš stari moj”, “Otac na službenom putu”…

Eva Ras je pisac najčitanijih knjiga u Srbiji. Njena su dela: “Nemoj da grakćeš za mnom na stepeništu da sam najlepši”, “Siva žena”, “Kuća na prodaju”, “Rođeni mrtvi”, “S Evom u raj”, “Petla na panj”, “Divlji jaganjci” i najnoviji roman “Devojka koju nisu naučili da kaže ne”.

Knjigama branim srpski narod

“Za svoja remek-dela nisam dobijala nikakve arene, nikakve Avnojeve nagrade, jer sam bila kažnjena, a sad sam ponovo kažnjena zato što me je Tito kaznio. Jedino bi moglo da me spase da dobijem Nobelovu nagradu i onda bi Boris Tadić morao i mene da primi, morao bi i meni da čestita. A znate da se to može dogoditi? Jer otkad je “Narodna knjiga” propala, nemam izdavača u Beogradu, ali sam u nekom projektu Evropske unije. Nije to za osmeh i za radost. Nije, jer živim u Srbiji i hoću u Srbiji da sam cenjena. Ja sam to rekla kao odvratnost da ako bi me nagradila EU, onda bih dobila nacionalnu penziju, a sad nemam ni zemlju, ni predsednika, ni kolege, nemam ništa.